Ρούλα Πισπιρίγκου: Η ιατροδικαστής Τσάκωνα κατέθεσε ότι δεν εντόπισε ευρήματα ασφυξίας στη Μαλένα

Η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα καταθέτει σήμερα, Τετάρτη (09.10.24) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο μεγαλύτερων κοριτσιών της, της Μαλένας και της Ίριδας.

Η μάρτυρας διενήργησε την ιατροδικαστική εξέταση στη μικρή Μαλένα και έθεσε ως αιτία θανάτου της, την ηπατική ανεπάρκεια, συνέπεια υποξίας. Η κατάθεση στη δίκη άρχισε με την μάρτυρα να απαντά σε ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου και τη Ρούλα Πισπιρίγκου να παρατηρεί με προσοχή την κατάθεση.

Στα σημεία που το δικαστήριο επιδείκνυε φωτογραφίες της σορού της Μαλένας στην μάρτυρα, η Ρούλα Πισπιρίγκου έστρεφε το κεφάλι της άλλου.

Η Χριστίνα Τσάκωνα κλήθηκε από την πρόεδρο να απαντήσει για ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης που διενήργησε στην μικρή Μαλένα.

Η μάρτυρας επέμεινε ότι στο μάγουλο της Μαλένας «δεν υπάρχει κάκωση», καθώς κι ότι δεν μπόρεσε να εντοπίσει ασφυξία, γιατί δεν υπήρχαν σχετικά ευρήματα.

Η μάρτυρας εξήγησε πως στο σώμα της Μαλένας όταν την εξέτασε δεν ήταν έντονες οι πτωματικές υποστάσεις. Στην μάρτυρα επιδείχθηκαν φωτογραφίες από την έδρα της Μαλένας.

Μάρτυρας: Η φωτογραφία είναι πιο έντονη από πραγματικότητα. Στο συγκεκριμένο παιδί φαίνονται υποστάσεις. Όπως λιμνάζει το αίμα είναι προς τα πίσω.

Πρόεδρος: Αυτό που είδατε ως εικόνα δεν ήταν τόσο έντονο;

Μάρτυρας: Μάλιστα.

Σχετικά με το εύρημα της κυάνωσης ονύχων χειρών, η μάρτυρας είπε πως πρόκειται για εύρημα που αποκλείει τον στιγμιαίο θάνατο.

Πρόεδρος: Η κυάνωση μας αποκλείει στιγμιαίο, ακαριαίο θάνατο;

Μάρτυρας: Ακριβώς.

Πρόεδρος: Γνωρίζατε πως είχε γίνει ΚΑΡΠΑ;

Μάρτυρας: Το ότι προηγήθηκε ΚΑΡΠΑ είναι απολύτως φυσιολογικό στο θάνατο στο νοσοκομείο.Η εμπειρία μου λέει ότι και από τροχαίο όταν τους φέρνουν, γίνεται ΚΑΡΠΑ.

Πρόεδρος: Το ότι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν γίνει παίζει ρόλο για εσάς;

Μάρτυρας: Όχι. Εγώ είχα να απαντήσω στα ερωτήματα που μου είχαν τεθεί από τις αρχές, εάν ήταν βίαιος θάνατος και ποιες οι αιτίες του θανάτου… Δεν υπήρχαν στίγματα στο στήθος ότι έγινε απιδίνωση. Ούτε τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα υπήρχαν πάνω σαν σημάδια. Υπήρχε αποτύπωμα κολλητικής ταινίας που έδειχνε ότι κάτι είχε γίνει στο πρόσωπο.

Η μάρτυρας κλήθηκε με την επίδειξη φωτογραφίας να εξηγήσει στο δικαστήριο, ένα εντύπωμα στο πρόσωπο της Μαλένας, διευκρινίζοντας πως «είναι ίχνος ιατροφαρμακευτικού χειρισμού, δεν είναι κάκωση και το σχήμα του προσιδιάζει με αυτοκόλλητη ταινία για να τοποθετηθεί ο τραχειοσωλήνας…Έχει τετράγωνο σχήμα»

Πρόεδρος: Που θα δούμε εντυπώματα από τραχειοσωλήνα;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω θα σας τα πούνε οι ειδικοί. Αυτό είναι όμως έντυπωμα από αυτοκόλλητη ταινία.

Η μάρτυρας προσκόμισε επίσης και φωτογραφίες από ένα παιδί με τραχειοσωλήνα, όπου άφησε εντυπώματα σε μερικά σημεία.

Πρόεδρος: Υπήρξε κάτι άλλο που να σας προσδίδει έναρξη ενεργειών κοντά στο στόμα;

Μάρτυρας: Όχι δεν υπάρχει. Είναι καθαρά πως αντιδρά το δέρμα.

Η μάρτυρας δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από την πρόεδρο και σχετικά με τους όρους της ασφυξίας και της υποξίας και πότε παρουσιάζονται.

Πρόεδρος: Πείτε μου λιγάκι τι εννοούμε με τους όρους ασφυξία, ανοξία και υποξία;

Μάρτυρας: Η ασφυξία είναι όταν σταματάει τελείως το οξυγόνο, όπως και η ανοξία. Περίπου 3-4 λεπτά έχει οξυγόνο ο οργανισμός μετά αρχίζουν βλάβες. Στα 5 λεπτά υπολογίζουμε την ανοξία.

Πρόεδρος: Για να επέλθει ο θάνατος όπως κατηγορείται η κατηγορούμενη θέλουμε 5 λεπτά.

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Υποξία;

Μάρτυρας: Ο κορεσμός του οξυγόνου. Όταν μειώνεται από 85% και κάτω.

«Ασφυξία μπορεί να προκληθεί από απόφραξη μύτης και στόματος και σε 5 λεπτά έρχεται ο θάνατος. Υποξία μπορεί να προκληθεί από φάρμακα και νοσήματα. Η υποξία μπορεί να διαρκέσει πολλή ώρα. Σε μελέτη λέει για 50 λεπτά για να προκληθεί βλάβη στο ήπαρ» τόνισε η μάρτυρας.

«Νέκρωση στη ζώνη τρία βλέπουμε μόνο στην ασφυξία για όλους!» επέμεινε η μάρτυρας στις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου σχετικά με τα ευρήματα στο ήπαρ.

Πρόεδρος: Για εσάς υποξία σημαίνει ανοξία…

Μάρτυρας: Η έλλειψη οξυγόνου, σημαίνει ότι δεν υπάρχει οξυγόνο, τέλος και οδηγεί σε νέκρωση. Οπότε τα ηπατοκύταρα που νεκρώνονται στην έλλειψη οξυγόνου είναι στη ζώνη 3. Στην έλλειψη οξυγόνου λέει ξεκάθαρα στη νέκρωση.

Η μάρτυρας είπε μάλιστα πως ο αρμόδιος παθολογοανατόμος ήταν ο άνθρωπος που της επιβεβαίωσε τα περί ηπατικής ανεπάρκειας γιατί όπως είπε «το ήπαρ ήταν κατεστραμμένο».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς τραγούδησαν το bella ciao στο ΕΚ – Η αντίδραση της Μέτσολα και η απάντηση Αρβανίτη
9 Οκτωβρίου, 2024
Ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι
9 Οκτωβρίου, 2024
Οδηγός σχολικού λεωφορείου στη Λάρισα καταγγέλλεται ότι αποπειράθηκε να βιάσει ανήλικη μαθήτρια – Συνελήφθη από τις Αρχές
9 Οκτωβρίου, 2024
Απολογήθηκαν σε ανακριτή τρεις μοναχοί της παλιάς αδελφότητας της Εσφιγμένου για περιστατικό με εκρήξεις
9 Οκτωβρίου, 2024
Τρεις συλλήψεις στην Κρήτη για τον εμπρησμό 8 απορριμματοφόρων στο αμαξοστάσιο του Δήμου Μαλεβιζίου
9 Οκτωβρίου, 2024
Φρίκη στην Κρήτη: Συνταξιούχος καθηγητής κατηγορείται για βιασμούς έξι ανηλίκων από το 1986 έως το 2010
9 Οκτωβρίου, 2024
Κώστας Αρβανίτης: «Κύριε Όρμπαν, de facto απέναντί σας»
9 Οκτωβρίου, 2024
Μανώλης Λιδάκης: «Επιδεινώθηκε η υγεία μου» λέει σε ανάρτηση – Παραμένει στο νοσοκομείο από τον Αύγουστο
9 Οκτωβρίου, 2024
Η Πειραιώς υποστηρίζει τη συναυλία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων στο Μέγαρο Μουσικής
9 Οκτωβρίου, 2024
Metlen: Το Ταξίδι στο Φως συνεχίζεται με συναυλίες σε εμβληματικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους
9 Οκτωβρίου, 2024