Ρούλα Πισπιρίγκου: «Ήταν νεκρή για 50 λεπτά»

Η νοσηλεύτρια που έζησε την πρώτη ανακοπή της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο της Πάτρας, φέρνει στο μυαλό της τα όσα είδε όταν μπήκε στο δωμάτιο που νοσηλευόταν το παιδί και τα όσα άκουσε από την Ρούλα Πισπιρίγκου.

Όπως κατάθεσε, της έχει μείνει χαραγμένη η αντίδραση της μητέρας που αντί να βάλει τις φωνές χτύπησε το κουδούνι που υπήρχε στο δωμάτιο κ το πανδαιμόνιο που ακολούθησε, με γιατρούς να τρέχουν και μετά από υπερπροσπάθεια 50 λεπτών να καταφέρνουν να επαναφέρουν το παιδί.

«Όταν συμβαίνει κάτι σοβαρό βγαίνουν στον διάδρομο και φωνάζουν. Είδα τη μητέρα να μου κουνάει τα χέρια χωρίς να μιλάει. Εκεί κατάλαβα ότι ήταν κάτι σοβαρό. Το παιδί ήταν στη μέση του κρεβατιού. Ήταν ωχρό και δεν είχε το ρινικό οξυγόνο. Το μόνιτορ έδειχνε παύλες. Κάναμε ΚΑΡΠΑ και μετά από 50 λεπτά περίπου, άρχισε να δείχνει το μόνιτορ έναν ελαφρύ σφυγμό. Το παιδί ήταν νεκρό για πενήντα λεπτά. Είχε αρχίσει να φαίνεται και στην όψη, ήταν λευκό. Έπειτα από 50-55 λεπτά έπιασε το μόνιτορ έναν ασθενικό σφυγμό».

Η Τζωρτζίνα μένει τετραπληγική και ουσιαστικά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση της σύντομης ζωής της. Εκείνη την Κυριακή στο Καραμανδάνειο, υπέστη ανακοπή, με τους γιατρούς να μην μπορούν να εξηγήσουν τα αίτια που την προκάλεσαν.

Ο διάλογος

Εισαγγελέας: Είπατε πως το οξύμετρο είχε παύλα. Ποτέ δείχνει παύλα;

Μάρτυρας: Όταν είναι βγαλμένο ή όταν ο άνθρωπος είναι νεκρός.

Εισαγγελέας: Αυτό κάνει ήχο; Χαμηλώνει;

Μάρτυρας: Κάνει ναι.

Εισαγγελέας: Το είχε χαμηλώσει η κατηγορούμενη;

Μάρτυρας: Έχουν έντονο θόρυβο τα οξύμετρα, αλλά οι γονείς μας ρωτάνε αν θέλουν να το χαμηλώσουν. Εδώ δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο.

Εισαγγελέας: Μπήκατε στο δωμάτιο, ποια ήταν η πρώτη σας κίνηση;

Μάρτυρας: Έτρεξα να φωνάξω τους γιατρούς.

Εισαγγελέας: Αφήσατε το παιδί δηλαδή;

Μάρτυρας: Ναι, πήγα να φωνάξω τους γιατρούς.

Εισαγγελέας: Η μητέρα πως ήταν; Είχε καταλάβει ότι ήταν σοβαρό;

Μάρτυρας: Έξω καθόταν, σε ένα σκαλάκι. Ανήσυχη φαινόταν.

Η Τζωρτζίνα είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο δυο μέρες πριν υποστεί ανακοπή, με την μητέρα της, να περιγράφει ένα επεισόδιο με σπασμούς. Μια μέρα πριν καταρρεύσει, το Σάββατο 10 Απριλίου του 2021, η 34χρονη σήμερα κατηγορούμενη, ειδοποιεί τους γιατρούς για ένα νέο επεισόδιο.

«Το Σάββατο 10 Απριλίου φώναξε η μητέρα ότι το παιδί έχει ένα επεισόδιο. Τρέξαμε με τους γιατρούς και το παιδί ήταν στη μέση του κρεβατιού και είχε χαμηλό κορεσμό. Η γιατρός φώναξε το όνομα του παιδιού για να δει αν ανταποκρίνεται. Το παιδί συνήλθε και του έβαλαν οξυγόνο».

Ακόμα και τότε οι γιατροί δεν φαντάζονταν τα όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν ένα 24ωρο μετά.

Πρόεδρος: Γιατί λέτε στην ανακριτική κατάθεση για το επεισόδιο του Σαββάτου ότι αυτό σίγουρα δεν ήταν επεισόδιο σπασμών;

Μάρτυρας: Είχε κλειστά μάτια. Δεν ήταν γυρισμένα. Τα παιδί δεν είχε έντονη κίνηση. Συνήθως δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε.

Πρόεδρος: Την Κυριακή που βρισκόταν το οξύμετρο;

Μάρτυρας: Δε θυμάμαι. Το πρώτο που κοίταξα ήταν το πρόσωπο του παιδιού. Θυμάμαι σίγουρα ότι δεν φορούσε το ρινικό οξυγόνο.

Πρόεδρος: Τι σημαίνει αυτό;

Μάρτυρας: Ήταν βγαλμένη η συσκευή, όχι μόνο το κομμάτι που συνδέεται με το σώμα του παιδιού.

Πρόεδρος: Η μητέρα που βρισκόταν;

Μάρτυρας: Της είπαμε να περάσει έξω.

Πρόεδρος: Το δίπλα δωμάτιο;

Μάρτυρας: Δε βγήκαν ποτέ. Ούτε να δουν τι γίνεται με τόση φασαρία. Μας έκανε εντύπωση θυμάμαι.

Εισαγγελική πρόταση «καταπέλτης» για την 34χρονη

Στο περιθώριο της δίκης για την πρώτη ανακοπή και τη δολοφονίας της Τζωρτζίνας με χορήγηση κεταμίνης, υπήρξε το μεσημέρι εισαγγελική πρόταση για παραπομπή της 34χρονης σε δίκη και για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της. Για την υπόθεση της Μαλένας που πέθανε το 2019 και της Ίριδας που έσβησε στην κούνια που κοιμόταν την Άνοιξη του 2021.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να παραταθεί η προσωρινή κράτηση της 34χρονης κατηγορούμενης που βρίσκεται πάντα σε συνεχή επικοινωνία με τον Αλέξη Κούγια που την εκπροσωπεί. Η ίδια επιμένει πως είναι αθώα, θύμα μιας καλοστημένης σκευωρίας, αλλά τα στοιχεία και οι καταθέσεις των γιατρών, τη βάζουν όπως φαίνεται σε όλο και πιο δύσκολη θέση.