Ρούλα Πισπιρίγκου: «Καλά, ισόβια και 15 χρόνια!» – Ένοχη για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας

«Ρούλα εσύ έχεις σχέση με τον θάνατο των παιδιών σου;». Σε αυτό το βασανιστικό ερώτημα που έμενε αναπάντητο για δύο και πλέον χρόνια απάντησε σήμερα η ελληνική δικαιοσύνη, κρίνοντας ομόφωνα ένοχη την Ρούλα Πισπιρίγκου για την δολοφονία της κόρης της όπως και ένοχη για την απόπειρα δολοφονίας της 10 μήνες νωρίτερα.

Το δικαστήριο κηρύσσει ομόφωνα ενοχή την κατηγορούμενη για την κατ’ εξακολούθηση πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση όπως κατηγορείται.

Το δικαστήριο έκρινε πως το χέρι που έδωσε την θανατηφόρα δόση κεταμίνης στο 9χρονο κορίτσι ήταν εκείνο της ίδιας του της μάνας. Και μάλιστα όχι μία αλλά δύο φορές, μόνο που την πρώτη φορά οι γιατροί πρόλαβαν, έπεσαν πάνω στο παιδί και τελικά το έσωσαν έστω και με βαριά εγκεφαλοπάθεια.

«Συγκεκριμένα κηρύσσει ομόφωνα ενοχή την κατηγορούμενη για την πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος της Γεωργίας Δασκαλάκη στις 11 Απριλίου 2021 και την τετελεσμένη ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος της Γεωργίας Δασκαλάκη στις 29 Ιανουαρίου 2022 τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Ισόβια κάθειρξη είναι η ποινή που της επιβλήθηκε. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», είπε η εισαγγελέας προτείνοντας ισόβια, ποινή που δέχτηκε ομόφωνα η έδρα.

«Για να μπορέσει να χαρακτηριστεί η απόφαση καταδικαστική οφείλει να επιβληθεί μια ποινή όπως ορίζει ο νόμος. Με βάση τη νομολογία προβλέπεται μόνο η ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», ανέφερε η εισαγγελέας.

Μετά από μια μαραθώνια και ιστορική δίκη που κράτησε 15 μήνες με 99 συνεδριάσεις και 60 μάρτυρες, η έδρα υιοθέτησε πλήρως το σκεπτικό της εισαγγελέως που ζητούσε την καταδίκη της μάνας και για τα δύο κακουργήματα.

Ο δικηγόρος της καταδικασθείσας, Αλέξης Κούγιας, εξήγησε γιατί δεν ζήτησαν αναγνώριση ελαφρυντικών.

«Η απόφαση της ήταν από την στιγμή που είναι αθώα να μην δεχτεί κάποια ποινή γιατί θα μπορούσε να έχει το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Δεν μας ενδιέφερε μια μειωμένη ποινή αλλά η αθώωση. Με εξέπληξε η ομόφωνη απόφαση», δήλωσε ο δικηγόρος.

Η αντίδραση της στην καταδίκη της

Η Ρούλα Πισπιρίγκου ντυμένη στα μαύρα συνοδευόμενη από τέσσερις αστυνομικούς εισέρχεται στην δικαστική αίθουσα. Με το που μπαίνει κοιτά την αδελφή της και με ειρωνικό ύφος της λέει «καλά, ισόβια και 15 χρόνια!».

Κάθεται στη θέση της. Ψυχρή και ανέκφραστη περιμένει την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ό,τι δηλαδή περίμενε 2 χρόνια τώρα όσο δηλαδή βρίσκεται στη φυλακή.

Στο άκουσμα της καταδίκης η μοναδική κίνηση που κάνει είναι να γυρίσει λίγο στο πλάι.

Το βλέμμα παγωμένο, καρφωμένο στην έδρα. Ακούει την πρόεδρο να λέει πως εκείνη φαρμάκωσε την κόρη της με κεταμίνη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

«Δεν το περίμενες;»

Σε αντίθεση με την Ρούλα Πισπιρίγκου που έμενε απαθής, η αδελφή της όλη την ώρα ήταν με χαμηλωμένη το κεφάλι. Η μητέρα της δεν άντεξε και ξέσπασε σε κλάματα.

«Γιατί κλαις; Δεν το περίμενες; Αφού δεν έκαναν δεκτή την επανεξέταση του αίματος», είπε η Δήμητρα Πισπιρίγκου στην Ελένη Λεγάτου.

Ο Μάνος Δασκαλάκης παρακολουθεί στις πίσω σειρές. Με το που ακούγεται η λέξη «ένοχη» θα πιάσει το χέρι του πατέρα του και στη συνέχεια θα αποχωρήσει από την αίθουσα.

«Θα καταθέσουμε έφεση»

Η πρόεδρος ενημέρωσε την κατηγορούμενη πως έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση, με τη Ρούλα Πισπιρίγκου να απαντά πως έχει ασκήσει ήδη.

Παράλληλα, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα διαβίβασης πρακτικών στην εισαγγελία για το αδίκημα της ψεύδους κατάθεσης για τον Μάνο Δασκαλάκη και τους γιατρούς.

«Μη αναμενόμενη η απόφαση. Επιμένω ότι πρόκειται για δικαστικό σκάνδαλο. Η πλειονότητα των ενόρκων ήταν με ένα κινητό στο χέρι και αντάλλαζαν μηνύματα», ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας.

Φανερά συγκινημένος ο δικηγόρος του Μάνου Δασκαλάκη θα πει πως ο πατέρας των τριών νεκρών παιδιών δικαίωσε σήμερα την κόρη του.

Η πλευρά του Μάνου Δασκαλάκη μιλά για μία δίκαιη απόφαση που σε καμία περίπτωσή όμως,  δεν μπορεί να φέρει πίσω αυτό το αγγελούδι.

Η απόφαση για ανθρωποκτονία με δόλο

Η ποινή για ανθρωποκτονία κατ’ εξακολούθηση της αποδόθηκε καθώς σύμφωνα με δικαστές και ενόρκους, η συγκεκριμένη γυναίκα από τις 11/4 του 2021 που το παιδί μπήκε στο Καραμανδάνειο με το πρώτο επεισόδιο, προσπαθούσε να το σκοτώσει, μέχρι και που τελικά το σκότωσε τον Ιανουάριο του 2022.

Ωστόσο, η Ρούλα Πισπιρίγκου συνεχίσει να αρνείται πως σκότωσε τοι παιδί της και κατηγορεί τους γιατρούς.

Ο συνήγορος υπεράσπισής της δεν υπέβαλε αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικών στο πρόσωπο της.