Ρούλα Πισπιρίγκου: Οι ειδικοί καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της για την κεταμίνη

Η κεταμίνη, που βρέθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, είναι ένα από τα στοιχεία που απασχολούν τις αρχές, με τον διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου, Ανδρέα Ηλιάδη, να δίνει απαντήσεις, καταρρίπτοντας σε όσα ισχυρίζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» δήλωσε συγκεκριμένα πως «τα φάρμακα που έχει αναφέρει ο δικηγόρος αφορούν δοσολογίες που περιγράφονται στο διάγραμμα επειγόντων φαρμάκων της μονάδας και δεν αφορούν σε φάρμακα που έλαβε η ασθενής. Η Τζωρτζίνα είχε λάβει κεταμίνη μία φορά, αυστηρά σε θεραπευτική δόση, τα ξημερώματα της 14ης Απριλίου του 2021 και για τη διατήρηση της καταστολής, ενώ βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένη και υποστηριζόμενη μηχανικά μέσω αναπνευστήρα κατά την προσπάθεια διάσωσης του εγκεφάλου της από το κυτταροτοξικό οίδημα π0ου δημιούργησε η καρδιακή ανακοπή».

«Δίνεται αφού υπολογιστεί αυστηρά και καταγραφεί η δόση από τους Εντατικολόγους Παίδων στον χώρο της ΜΕΘ. Μετά την χρήση, η αμπούλα καταγράφεται και υπογράφεται από τον ιατρό που την έδωσε. Την επόμενη μέρα ενημερώνεται το κεντρικό φαρμακείο, το οποίο αντικαθιστά αμέσως την κεταμίνη, έτσι ώστε η ποσότητα να παραμένει σταθερά στις τρεις αμπούλες, που φυλάσσονται στον χώρο κλειδωμένο μέσα στην εντατική μας», συνέχισε.

«Η συνταγογράφηση της κεταμίνης γίνεται πάντα ονομαστικά και αφορά αποκλειστικά τον συγκεκριμένο ασθενή. Ο δικηγόρος δεν πρόσεξε, ότι το φάρμακο που αναφέρει, δεν αφορά φάρμακα που έλαβε η Τζωρτζίνα, αλλά είναι καρτέλες που τοποθετήθηκαν στο κρεβάτι της ασθενούς, τις ημέρες που πρωτομπήκε στην μονάδα και δεν αφορούν συνταγογράφηση», κατέληξε.

«Η κεταμίνη είναι ένα φάρμακο στη φαρέτρα αναισθησιολόγων και εντατικολόγων»

«Η κεταμίνη χρησιμοποιείται τόσο στο χώρο του χειρουργείου όταν χρειάζεται, όσο και στη ΜΕΘ. Χρησιμοποιείται είτε για να καταστείλει έναν ασθενή για να διασωληνωθεί, είτε για να κρατήσουμε σε καταστολή έναν ασθενή, σε δόσεις που διατηρούν τις ζωτικές του λειτουργίες. Είναι ένα φάρμακο στη φαρέτρα αναισθησιολόγων και εντατικολόγων», σημείωσε μιλώντας στην ίδια εκπομπή η αναισθησιολόγος Μαρία Μπούσουλα.

«Τα φάρμακα που χορηγούνται στον ασθενή καταγράφονται με απόλυτη λεπτομέρεια. Ένα φάρμακο που χορηγείται 15 ημέρες πριν, μεταβολίζεται. Δε γίνεται να πήρε κάποιος πριν ένα μήνα ένα φάρμακο και να μην το έχει μεταβολήσει ακόμα», πρόσθεσε.

«Στη Τζωρτζίνα βρέθηκε η δραστική ουσία της κεταμίνης. Είτε προέρχεται από κτηνιατρικής χρήσης φάρμακα, είτε από παρεμπόριο, είτε από την ιατρική, η δραστική ουσία είναι η ίδια», ανέφερε από την πλευρά του ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης.

«Όσο αυξάνονται οι δόσεις κεταμίνης, αυξάνεται και η πιθανότητα να προκαλέσεις αναπνευστική καταστολή»
«Στην ενδοφλέβια χορήγηση της κεταμίνης, η δοσολογία είναι 1-2 ml ανά χιλιόγραμμο βάρους. Στη Τζωρτζίνα μιλάμε για μια τεράστια δόση που χορηγήθηκε στο παιδί. Ακόμα και όσοι τη χορηγούμε όταν χρειάζεται, είμαστε σε εγρήγορση για τις παρενέργειές της, και την υποξαιμία. Όσο αυξάνονται οι δόσεις κεταμίνης, αυξάνεται και η πιθανότητα να προκαλέσεις αναπνευστική καταστολή», εξήγησε η κ. Μπούσουλα.

«Δεν υπήρξε ατυχηματική χορήγηση κεταμίνης στη Τζωρτζίνα»

«Οι παρενέργειες παρουσιάζονται σε χρόνια χορήγηση της κεταμίνης. Ο κάθε οργανισμός που θα λάβει το φάρμακο αντιδρά με διαφορετικό τρόπο. Μία ομάδα ανακοπής όταν καλείται να αντιμετωπίσει έναν ασθενή είναι μια εξειδικευμένη ομάδα με διακριτούς ρόλους. Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτή η ομάδα λειτουργεί υπό συνθήκες πίεσης. Το να χορηγηθεί κάτι από ατύχημα είναι πολύ σπάνιο, έως μηδενικό. Ακόμα και να έγινε χορήγηση από ατύχημα, η υπολογιζόμενη δόση για να φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα στις τοξικολογικές, είναι πάρα πολλές αμπούλες. Η γνώμη μου είναι ότι από ατυχηματική χορήγηση δεν μπορεί να προέκυψε αυτό το θέμα», τόνισε η ίδια.

«Η ουσία χορηγήθηκε πριν το χρόνο της ανακοπής»

«Η δραστική ουσία βρέθηκε και στα ούρα του παιδιού. Η ουσία χορηγήθηκε πριν το χρόνο της ανακοπής. Ο μεταβολισμός, όσο έγινε, δείχνει ότι η χορήγηση προηγήθηκε προ του χρόνου της καρδιακής ανακοπής», τόνισε ο κ. Τσαντίρης.

Εξώδικο από τους συγγενείς της σπιτονοικοκυράς του ζευγαριού

Εξώδικο δια μέσω του δικηγόρου τους, κ. Ανδρέα Θεοδωρόπουλου, αποφάσισαν να στείλουν οι συγγενείς της σπιτονοικοκυράς από την Πάτρα στη Ρούλα Πισπιρίγκου και τον Μάνο Δασκαλάκη.

Την απόφασή τους αυτή γνωστοποίησε ο ίδιος ο κ. Θεοδωρόπουλος στη Σίσσυ Χρηστίδου και την εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι», το πρωί της Κυριακής 1/5.

«Έχουμε καταθέσει το εξώδικο και έχει ενημερθεί και ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, και ο δικηγόρος του Μάνου Δασκαλάκη. Με αυτό το εξώδικο, απαγορεύουμε ρητά να εισέλθει στην οικεία κάποιος άλλος πέραν των δικηγόρων των συγγενών, οι οποίοι είναι οι νόμιμοι κληρονόμοι. Υπάρχουν προσωπικά αντικείμενα της σπιτονοικοκυρας και θα πρέπει να ελεγχεί εάν έχουν πουληθεί ή όχι», ανέφερε αρχικά.

«Εμείς γνωρίζουμε ότι υπήρχαν δύο σπαθιά του αείμνηστου πατέρα της τα οποία έχουν αξία περίπου 10.000 ευρώ το καθένα. Αυτό το γνωρίζουμε 100% από την υπηρεσία του θανόντος, αλλά και από τους συγγενείς. Υπάρχουν βίντεο που ο κ. Δασκαλάκης γύριζε βίντεο κλιπ, δεν είχε ούτε ιερό ούτε όσιο. Εγώ εκπροσωπώ έναν εκ των συγγενών, και θεωρούμε ότι θα δικαιωθεί η ψυχή της εάν βγει η αλήθεια», πρόσθεσε.

Για τα χρέη και τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Ευγενίας Κούτρα ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε πως, «Υπάρχουν άνθρωποι που προσβάλλουν την νεκρή γυναίκα λέγοντας ότι έχει χρέη, ενω με τα χρήματα που έπαιρνε η Ευγενία Κούτρα, μπορούσε να αποπληρώνει τα δάνειά της» και συνέχισε λέγοντας πως, «οι τραπεζικοί λογαριασμοί που έχουμε ζητήσει να αρθούν, είναι σε επεξεργασία από την τράπεζα, Θα πω αποκλειστικά σε εσάς, τί συμβαίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς».

«Μετά τον θάνατο της σπιτονοικοκυράς, τουλάχιστον μία φορά έχει αναληφθεί το ποσό της σύνταξης. Υπάρχει και δημόσια ανάρτηση της Πισπιρίγκου ότι ρωτάει πότε κατατίθενται οι συντάξεις του δημοσίου. Θα κληθεί ο κ. Δασκαλάκης να απαντήσει για τα ερωτήματα σχετικά με τους λογαριασμούς της Ευγενίας Κούτρα», επεσήμανε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

«Η γυναίκα ήταν κατάκοιτη, τα χρήματα τα είχε δια μέσου του πληρεξουσίου, μόνο ο κ. Δασκαλάκης. Η σκλήρυνση κατά πλάκας που λέει η Ρούλα Πισπιρίγκου, δεν ισχύει, έφυγε από παθολογικά αίτια και παρατημένη από αυτούς τους ανθρώπους»,

«Θα καταφύγουμε σε μηνύσεις σε οποιονδήποτε προσβάλει τη μνήμη της Ευγενίας Κούτρα. Ο κ. Δασκαλάκης θα πρέπει να λογοδοτήσει και να απαντήσει για τα προσωπικά αντικείμενα της σπιτονοικοκυράς. Αυτοί οι άνθρωποι έμεναν σε ένα σπίτι 1,5 χρόνο από μία γυναίκα που έχει πεθάνει, και δεν είχαν ενημερώσει την αστυνομία ότι είχε πεθάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος των συγγενών στο «Χαμογέλα και Πάλι».

«Έχουμε καταβάλει αίτημα για εκταφή της σπιτονοικοκυράς για να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου της», κατέληξε λέγοντας.