Ρούλα Πισπιρίγκου: Πρόταση εισαγγελέα για παραπομπή της για το θάνατο και των άλλων δύο παιδιών

Την παραπομπή της Ρούλας Πισπιρίγκου σε δίκη για τους θανάτους των άλλων δυο παιδιών της Μαλένας και Ίριδας πρότεινε ο εισαγγελέας προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, που θα έχει και τον τελικό λόγο για το εάν η υπόθεση θα φτάσει τελικά στο ακροατήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας ζητά από το δικαστικό συμβούλιο να παραπέμψει για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση την 34χρονη για το θάνατο της 3,5 ετών Μαλένας και της 6 μηνών Ίριδας.

Με την ίδια πρόταση ο εισαγγελέας ζητά και την παράταση της προσωρινής κράτησης της Ρούλας Πισπιρίγκου, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας.

Στην περίπτωση της Μαλένας και της Ιριδας, το ιατροδικαστικό πόρισμα Καρακούκη – Καλόγρηα αναφέρει ως αιτία θανάτου και στις δύο περιπτώσεις την ασφυξία. Υπενθυμίζεται πως οι αρχικές γνωματεύσεις από την Χριστίνα Τσάκωνα και την Αγγελική Τσιόλα ανέφεραν ως αιτίες, την ηπατική ανεπάρκεια για τη Μαλένα και την αγενεσία φλεβόκομβου για την Ιριδα.

Τι λέει ο επιστήμονας που πρώτος κατάλαβε ότι συμβαίνει κάτι περίεργο

Ο Διευθυντής ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης, ο επιστήμονας που πρώτος κατάλαβε ότι «κάτι περίεργο συμβαίνει με την Τζωρτζίνα Δασκαλάκη» και που φέρεται να είχε προειδοποιήσει γι’ αυτό.

Όπως αναφέρει το pelop.gr, ο γιατρός της ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου Ρίου, ο Ανδρέας Ηλιάδης θα καταθέσει στις αρχές Απριλίου. Ο επιστήμονας ήταν ο πρώτος που κατάλαβε ότι «κάτι περίεργο συμβαίνει με την Τζωρτζίνα Δασκαλάκη» και που φέρεται να είχε προειδοποιήσει γι’ αυτό!

Όπως ανέφερε ο κ. Ηλιάδης μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» έχει προετοιμαστεί για την κατάθεση του στη δίκη ενώ έκανε γνωστό πως θα στο δικαστήριο θα επαναλάβει όλα όσα έχει πει στην ανακρίτρια.

Σημειώνεται ότι η κατάθεση του Ανδρέα Ηλιάδη αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των ερωτήσεων που θα του υποβάλει ο Αλέξης Κούγιας και αυτό γιατί ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης γνωρίζει ότι όσα πει ο εντατικολόγος θα συμβάλουν στην τελική απόφαση των δικαστών, μιας και αυτός ήταν ο πρώτος άνθρωπος που «χτύπησε» καμπανάκι για την συμπεριφορά της Πισπιρίγκου μετά την πρώτη ανακοπή της Τζωρτζίνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Ηλιάδης είχε καταθέσει για πρώτη φορά στις 8 Απριλίου 2022 όταν περιέγραψε τα όσα βίωσε μετά από το τηλεφώνημα που δέχθηκε στις 11 Απριλίου 2021 όταν και τον ενημέρωσαν για ένα κοριτσάκι που είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή.

Τότε, ο γιατρός προσπαθώντας να σώσει το 9χρονο κορίτσι, έμαθε και για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών. Ο ίδιος επικοινώνησε με την ογκολόγο της Μαλένας η οποία του είπε χαρακτηριστικά ότι «και αυτή θεώρησε τον θάνατο της Μαλένας αιφνίδιο και περίεργο και ότι δε δικαιολογείται η ηπατική ανεπάρκεια στο παιδί». Ο γιατρός στην πρωινή ενημέρωση με τους γονείς παρατηρεί μία αλλαγή στη μητέρα. «Ένιωσα από τη μητέρα ότι υπήρχε μια διαφοροποίηση στο συναίσθημά της. Σαν να παρακολουθούσε το τι συνέβαινε στη κόρη της σαν τρίτο πρόσωπο ως θεατής. Ακόμα και οι νοσηλεύτριες παρατήρησαν τη συμπεριφορά αυτή της μητέρας και μου το είπαν. Εγώ το συζήτησα αυτό μαζί της και μου είπε ότι έχει χάσει ήδη 2 παιδιά και ότι γνωρίζει ότι θα την έλεγα ‘’παγοκολόνα’’ και εγώ προσπάθησα να την κάνω να νιώσει ότι δεν είναι μόνη της».

Ήταν τότε που ο κ. Ηλιάδης σκέφθηκε για πρώτη φορά πως υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει στη μητέρα το σύνδρομο Μινχάουζεν, κάτι το οποίο είχε αναφέρει λίγους μήνες μετά όταν και αποκαλύφθηκε η συγκεκριμένη διάσταση της υπόθεσης που συνεχίζει να συγκλονίζει το πανελλήνιο.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο, ο κ. Ηλιάδης δεν θα παραλείψει να αναφέρει στο Δικαστήριο και τις κλήσεις που τότε είχε κάνει στο «Χαμόγελο του Παιδιού»! Δύο τηλεφωνήματα με το 2ο να είναι πιο ξεκάθαρο αφού είχε εκφράσει την αγωνία του για την τυχόν ύπαρξη του συνδρόμου! Τότε του είπαν να απευθυνθεί στον εισαγγελέα. Στην κατάθεσή του αναφέρει: «Μετά από μόνος μου πήγα στην ιατροδικαστική υπηρεσία και συνάντησα την κα Τσιώλα, με την οποία συνεργάζομαι πολλά χρόνια και έχουμε άριστες σχέσεις. Της εξέθεσα το πρόβλημα και κατάλαβα ότι γνώριζε το θέμα γιατί η ίδια είχε κάνει νεκροψία – νεκροτομή στην Ίριδα. Της είπα όλο το κλινικό – ιατρικό ιστορικό της Τζωρτζίνας. Ήρθε λοιπόν η ίδια στον χώρο μας, είδε τη μικρούλα και της εξέφρασα την αγωνία μου για το εάν υπάρχει σύνδεση των αιφνίδιων θανάτων με κάτι γονιδιακό. Τη ρώτησα τι να κάνω και μου είπε ότι οφείλω ως γιατρός να ξεκινήσω τον γονιδιακό έλεγχο που δεν είχε γίνει ποτέ στην Τζωρτζίνα».

Όπως είναι γνωστό στις 17-01-2022 μετά από συνεννόηση με τη μητέρα το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στη ΜΕΘ του Ρίο και πραγματοποιήθηκε με ήπια μέθη (χλοράλη από τη γαστροστομία) μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Από εκείνη την ημέρα και μετά η μητέρα αναφέρει ότι η Τζωρτζίνα παρουσιάζει επεισόδια με εμετούς και αναφερόμενους σπασμούς διάρκειας λιγότερο των 2 λεπτών, τα οποία υποχωρούσαν αυτόματα. Μία δήλωση του κ. Ηλιάδη αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις με τον κ. Κούγια. Ο γιατρός έχει πει κατά καιρούς πως «κανένας γιατρός ή νοσηλευτής της μονάδας δεν είδε τη μικρή να κάνει όλα αυτά τα επεισόδια που μας ανέφερε η μητέρα. Όσο ήταν υπό την προστασία μας, δεν παρουσίαζε τίποτα η μικρούλα…».

Τι κατέθεσε η νοσηλεύτρια

«Ήμουν Σάββατο και Κυριακή 10 και 11 Απριλίου βάρδια 3-11. Το Σάββατο φώναξε η μητέρα ότι το παιδί έχει ένα επεισόδιο. Τρέξαμε με τους γιατρούς και το παιδί ήταν στη μέση του κρεβατιού και είχε χαμηλό κορεσμό. Η γιατρός φώναξε το όνομα του παιδιου για να δει αν ανταποκρίνεται. Το παιδί συνήλθε και του έβαλαν οξυγόνο» ανάφερε η μάρτυρας.

Η νοσηλεύτρια περιέγραψε τι συνέβη και την 11η Απριλίου, ημέρα που η μικρή Τζωρτζίνα έπαθε την ανακοπή. «Στις 7 το απόγευμα άκουσα το κουδούνι. Το κουδούνι το χτυπούν συνήθως για απλά πράγματα, αν είναι κάτι σοβαρό βγαίνουν στο διάδρομο και φωνάζουν.Εγώ όταν είδα ότι χτυπάει κουδούνι βγήκα να παω προς το δωμάτιο και είδα τη μητέρα να μου κουνάει τα χέρια χωρίς να μιλάει. Εκεί κατάλαβα ότι ήταν κάτι σοβαρό. Το παιδί ήταν πάλι στη μέση του κρεβατιού. Ήταν ωχρό και δεν είχε το ρινικό οξυγόνο. Το μόνιτορ έδειχνε παύλες. Κάναμε ΚΑΡΠΑ και μετά από 50 λεπτά περίπου άρχισε να δείχνει το μόνιτορ έναν ελαφρύ σφυγμό» είπε.

Προεδρος: Περιγράψτε πως βρήκατε το παιδί;

Μάρτυρας: Ήταν στη μέση και προς τα κάτω του κρεβατιού. Ήταν αναίσθητο και πανιασμένο.

Προεδρος: Γιατί λέτε στην ανακριτική κατάθεση για το επεισόδιο του Σαββάτου ότι αυτό σίγουρα δεν ήταν επεισόδιο σπασμών;

Μάρτυρας: Είχε κλειστά μάτια. Δεν ήταν γυρισμένα. Τα παιδί δεν είχε έντονη κίνηση. Συνήθως δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε.

Πρόεδρος: Την Κυριακή που βρισκόταν το οξύμετρο;

Μάρτυρας: Δε θυμάμαι. Το πρώτο που κοίταξα ήταν το πρόσωπο του παιδιου. Θυμάμαι σίγουρα ότι δεν φορούσε το ρινικό οξυγόνο.

Πρόεδρος: Τι σημαίνει αυτό;

Μάρτυρας: Ήταν βγαλμένη η συσκευή, όχι μόνο το κομμάτι που συνδέεται με το σώμα του παιδιού.

Πρόεδρος: Η μητέρα που βρισκόταν;

Μάρτυρας: Της είπαμε να περάσει έξω.

Πρόεδρος: Το δίπλα δωμάτιο;

Μαρτυρας: Δε βγήκαν ποτέ. Ούτε να δουν τι γίνεται με τόσο η φασαρία. Μας έκανε εντύπωση θυμάμαι.

Όπως εξήγησε η μάρτυρας, η Ρούλα Πισπιρίγκου ενημερώθηκε ότι το παιδί σώθηκε από την μια γιατρό και μαζί με τον Μάνο Δασκαλακη πήγαν στο γραφείο των γιατρών για να τους ευχαριστήσουν. «Εγώ είδα το παιδί καλά στις εξι το απόγευμα που του έδωσα την αντιβίωση του. Μετά έγινε ότι έγινε».

Εισαγγελέας: Είπατε πως το οξύμετρο είχε παύλα. Ποτέ δείχνει παύλα;

Μαρτυρας: Όταν είναι βγαλμένο ή όταν ο άνθρωπος είναι νεκρός.

Εισαγγελέας: Αυτό κάνει ήχο; Χαμηλώνει;

Μαρτυρας: Κάνει ναι.

Εισαγγελέας: Το είχε χαμηλώσει η κατηγορούμενη;

Μαρτυρας: Έχουν έντονο θόρυβο τα οξυμετρα, αλλά οι γονείς μας ρωτάνε για να το χαμηλώσουν. Εδώ δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο.

Εισαγγελέας: Μπήκατε στο δωμάτιο, ποια ήταν η πρώτη σας κίνηση;

Μάρτυρας: Έτρεξα να φωνάξω τους γιατρούς.

Εισαγγελέας: Αφήσατε το παιδί δηλαδή;

Μάρτυρας: Ναι, πήγα να φωνάξω τους γιατρούς. Ήταν σε κοντινή απόσταση. Είδα την κυρία Δημητρόπουλου που έβγαινε από το γραφείο της.

Εισαγγελεας: Η μητέρα πως ήταν; Είχε καταλάβει ότι ήταν σοβαρό;

Μάρτυρας: Έξω καθόταν, σε ένα σκαλάκι. Ανήσυχη φαινόταν.

Η μάρτυρας περιέγραψε τις κινήσεις των γιατρών προκειμένου να σωθεί το παιδί, το οποίο όπως είπε «ήταν νεκρό για πενήντα λεπτά, είχε αρχίσει να φαίνεται και στη όψη, ήταν λευκό. Έπειτα από 50-55 λεπτά έπιασε το μόνιτορ έναν ασθενικό σφυγμό».

Υποστήριξη κατηγορίας: Βγαίνετε από το δωμάτιο και βλέπετε την κυρία Δημητρόπουλου, πήγαινε κάπου άλλου ή είχε ενημερωθεί για κάτι;

Μάρτυρας: Έμοιαζε να έχει ενημερωθεί για το συμβάν γιατί ερχόταν προς το δωμάτιο. Εκείνη ερχόταν κανονικά κι εγώ της είπα να τρέξει γρήγορα γιατί είναι επείγον.

«Η Τζωρτζίνα δεν ήταν ένα παιδί που απασχολούσε. Εγώ αυτό ξέρω από τις βάρδιες μου. Δεν περιμέναμε να έχει αυτή την εξέλιξη» είπε η μάρτυρας, ενώ υποστήριξε πως δεν γνωρίζει για συνάντηση γιατρών 15 ημέρες μετά το περιστατικό προκειμένου να συζητηθεί ότι συνέβη στη μικρή Τζωρτζίνας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σουηδία: Δεν θα μας εκφοβίσουν οι προκλήσεις της Μόσχας
22 Νοεμβρίου, 2024
Προϋπολογισμός: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οικονομία
22 Νοεμβρίου, 2024
Αεροδρόμια: Άνοδος 8,9% στην επιβατική κίνηση στο δεκάμηνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της διαπλοκής
22 Νοεμβρίου, 2024
Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση
22 Νοεμβρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024