Ρούντολφ Νουρέγιεφ: Γιατί δεν είπε ποτέ ότι ήταν φορέας του HIV

6 Ιανουαρίου 1993. Ο φημισμένος χορευτής Ρούντολφ Νουρέγιεφ αφήνει την τελευταία του πνοή σε ένα νοσοκομείο του Παρισιού. Την αναγγελία θανάτου του κάνει ο γιατρός του Michel Canesi, ο οποίος ήταν ο προσωπικός του γιατρός τα τελευταία 9 χρόνια.

Ο Νουρέγιεφ γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1938 σ’ ένα βαγόνι της υπερσιβηρικής αμαξοστοιχίας κοντά στην πόλη Ιρκούτσκ και ενώ η μητέρα του βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Βλαδιβοστόκ, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του στον Κόκκινο Στρατό.

Γράφει η Μυρτώ Τζώρτζου

Ο πατέρας του δεν ήθελε με τίποτα να γίνει χορευτής. Παρόλα αυτά εκείνος δεν τον άκουσε και ξεκίνησε την καριέρα του από τα διάσημα μπαλέτα Κίροφ το 1958 όπου δίδασκε ο Αλεξάντερ Πούσκιν.

Το 1961 σε μια από τις περιοδείες των μπαλέτων Κίροφ του Λένινγκραντ, ο 23χρονος Νουρέγιεφ ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει με το θίασο για την Αγγλία. Δεν είχε ανακοινώσει σε κανέναν την απόφασή του και, μόλις, έφτασε στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ ζήτησε βοήθεια από Γάλλους αστυνομικούς. Άντρες των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας προσπάθησαν να τον εμποδίσουν να αυτομολήσει, αλλά ήταν ήδη αργά. Αυτή του η απόφαση τον έκανε ανεπιθύμητο στην πατρίδα του και του απαγορεύτηκε η είσοδος στην χώρα. Αυτό άλλαξε 28 χρόνια αργότερα (1989), όταν με προσωπική παρέμβαση του τότε ηγέτη της χώρας, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, του επετράπη η είσοδος προκειμένου να παρευρεθεί στην κηδεία της μητέρας του.

Είναι γνωστό ότι ο μεγάλος έρωτας του Νουρέγιεφ ήταν ο Δανός χορογράφος Έρικ Μπρουν. Μαζί χορεύουν, ταξιδεύουν ως την Κοπεγχάγη για να μελετήσουν τη μέθοδο Bournonville, ερωτεύονται, αλλά και τσακώνονται. Η σχέση τους είναι μια δύσκολη σχέση. Κάποια στιγμή χωρίζουν. Ο Μπρουν πέθανε το 1986 και ο Ρουντόλφ Νουρέγιεφ ήταν μαζί του στο νοσοκομείο ως το τέλος. Επίσημη αιτία ο καρκίνος στους πνεύμονες, όλοι, όμως, υποστήριξαν ότι είχε AIDS.

Ο Νουρέγιεφ ξεκίνησε από τα μπαλέτα Κίροφ το 1958

Ρούντολφ Νουρέγιεφ: Άρχισε να επηρεάζεται από τον ιό το καλοκαίρι του 1991

Ο Νουρέγιεφ βρέθηκε θετικός στον ιό του AIDS το 1984. Ο γιατρός του Canesi είχε αναφέρει ότι είχε προσβληθεί από τη νόσο 4 ή 5 χρόνια νωρίτερα. Άρχισε να επηρεάζεται από τον ιό το καλοκαίρι του 1991, ενώ η πορεία προς το τέλος ξεκίνησε την Άνοιξη του 1992. Με υψηλό πυρετό, μπήκε στο Νοσοκομείο της Notre Dame du Perpetuel Secours, σε ένα προάστιο βορειοδυτικά του Παρισιού, και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για περικαρδίτιδα, μια φλεγμονή στον μεμβρανώδη σάκο γύρω από την καρδιά.

Αν και δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση, κατάφερε και χόρεψε στο έργο του Προκόφιεφ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.

Ο Νουρέγιεφ είχε αποκρύψει από όλους ότι είχε AIDS. Για αυτό και ο γιατρός του, όταν πέθανε, έκανε λόγο για «καρδιακή επιπλοκή μετά από μια τραγική ασθένεια». Όμως λίγες μέρες μετά αποφάσισε να δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα Le Figaro και να πει την αλήθεια:

«Αν έρχομαι τώρα να πω την αλήθεια, είναι επειδή δεν υπάρχει αυτό που λέγεται “επαίσχυντη ασθένεια”. Σκέφτομαι όλους τους ανώνυμους ασθενείς που είναι στη μαύρη λίστα. Ο Νουρέγιεφ έζησε για 13 – 14 χρόνια με τον ιό, χάρη στη δύναμη και τη μαχητικότητά του. Οι άνθρωποι πρέπει να το μάθουν. Ήταν πολύ διάσημος για να είναι σε θέση να κρύψει την αλήθεια».

Ο Δρ. Canesi είπε στην εφημερίδα ότι ο Νουρέγιεφ φοβόταν να αποκαλύψει την ασθένειά του πριν από το θάνατό του, επειδή νόμιζε ότι θα έκανε κακό στην καριέρα του. Ο χορευτής έμαθε ότι ήταν φορέας του ιού HIV το 1984, όταν η καριέρα του ήταν στο ζενίθ. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία ότι ορισμένες χώρες, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσαν να του αρνηθούν την είσοδο αν γνώριζαν ότι είχε AIDS.

Όταν πέθανε ήταν 55 ετών. Ο τάφος του βρίσκεται στο Παρίσι.