Ροζ υπερπανσέληνος: Μοναδικό θέαμα στον ουρανό της Ελλάδας (pics)

Ορατή θα είναι την Τρίτη 7 Απριλίου η ροζ Σελήνη, δηλαδή η πρώτη πανσέληνος της Άνοιξης.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους αυτή η υπερπανσέληνος θα είναι η δεύτερη από τις συνολικά τρεις φέτος, αλλά αναμένεται να είναι η πιο εντυπωσιακή.

Το χρώμα της πανσελήνου θα είναι σχεδόν ροζ και αυτό γιατί η ατμόσφαιρα της Γης διαλύει τα μπλε και πράσινα κύματα φωτός και αφήνει μόνο τα κόκκινα, τα πορτοκαλί και τα κίτρινα.

Το φεγγάρι θα βρεθεί πολύ κοντά στην Γη με αποτέλεσμα να φαίνεται 30% πιο φωτεινό και 14% μεγαλύτερο. Η ελλειπτική τροχιά της σελήνης σημαίνει ότι το σημείο που θα πλησιάσει την Γη θα είναι περίπου στα 220.000 μίλια.

Πως “βαφτίστηκε” ροζ σελήνη

Πολλοί παρομοιάζουν το φεγγάρι όταν έχει μια ελαφριά ροζ απόχρωση, με ένα θαμνώδες φυτό, το ground phlox, το οποίο ανθίζει τον Απρίλιο, δίνοντας λουλούδια με έντονο ροζ χρώμα. Είναι από τα πρώτα που ανθίζουν την άνοιξη και συμβολίζουν νέα ξεκινήματα.

λούλουδι
Η ονομασία προέρχεται από την ινδιάνικη παράδοση. Οι γηγενείς κάτοικοι της Αμερικής συνήθιζαν να δίνουν ονομασίες σε κάθε μια από τις πανσελήνους, ανάλογα με τις εποχές που εμφανίζονταν. Άλλες ονομασίες για την πανσέληνο του Απριλίου που χρησιμοποιούνται στην δύση είναι Egg Moon και Full Fish Moon.

-Ad-