Ρύθμιση-ανάσα για το φόρο κληρονομιάς

Να βάλει φρένο στις αποποιήσεις κληρονομιάς επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, με νέα και βελτιωμένη πάγια ρύθμιση, που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.

Η νέα αυτή ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των φόρων κληρονομιάς με άκρως ευνοϊκούς όρους, επιτρέποντας στους φορολογούμενους να πληρώσουν σταδιακά και με χαμηλά ποσά τον φόρο.

Το σχέδιο προβλέπει έως 48 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 15 ευρώ. Οι δόσεις θα υπολογίζονται βάσει εισοδήματος, με το ανώτατο όριο των 48 δόσεων να χορηγείται σε όσους έχουν ετήσιο πραγματικό ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω, ο αριθμός των δόσεων θα προκύπτει ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα.

Η διευκόλυνση προς τους φορολογούμενους είναι μεγάλη, καθώς με το ισχύον καθεστώς οι φόροι κληρονομιών μπορούν να εξοφληθούν:

– είτε άτοκα σε 12 διμηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 500 ευρώ,

– είτε σε 24 μηνιαίες δόσεις, με ετήσιο επιτόκιο 5% και με το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης να έχει οριστεί στα 15 ευρώ.

Η παροχή της δυνατότητας εξόφλησης φόρων κληρονομίας έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην… αποδυνάμωση του κινήματος «δεν κληρονομώ», το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα ισχυρό, όπως δείχνουν τα στοιχεία των Ειρηνοδικείων για τις αποποιήσεις κληρονομιών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2019 κατατέθηκαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών 3.300 αιτήματα αποποιήσεων.

-Ad-