Σ. Φάμελλος στο newsique: Απάνθρωπη και άδικη για όλους η κατάσταση στα νησιά

Κάθε μέρα κορυφώνεται το επιτελικό απάνθρωπο φιάσκο της Νέας Δημοκρατίας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Από το σημείο που η ΝΔ κατηγορούσε την κυρία Τασία και τον ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, προεκλογικά, περάσαμε στην κατάργηση και επανασύσταση οκτώ μήνες μετά του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με πέντε υπεύθυνους, αλλά άφαντους πλέον, Υπουργούς.

Χάθηκε όμως πολύτιμος χρόνος και σήμερα δυστυχώς, όλοι, κάτοικοι των νησιών και πρόσφυγες-μετανάστες βιώνουν τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής εξαπάτησης εκ μέρους της ΝΔ.

Τώρα, αντιλήφθηκε η ελληνική κυβέρνηση ότι το πρόβλημα είναι γεωπολιτικό αλλά, δεν μπορεί πλέον να το διαχειριστεί, καθότι έθρεψε το φόβο και το μίσος σε ολόκληρη την κοινωνία, και όλοι οι δικοί της άνθρωποι και φορείς της αυτοδιοίκησης στην ηπειρωτική Ελλάδα αντιδρούν.

Πνιγμένη στα αδιέξοδα και τις παλινωδίες της, η κυβέρνηση εγκλώβισε στα νησιά πενταπλάσιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, σε σχέση με τον Ιούνιο, υπό απάνθρωπες συνθήκες. Δεν προχωράει ακόμη, στην αποσυμφόρηση των νησιών και στη μεταφορά πληθυσμού στην ενδοχώρα, δέσμια της ακροδεξιάς της γραμμής. Θυσιάζει τους ψηφοφόρους της στα νησιά, τους οποίους ο κος Μητσοτάκης εξαπάτησε λέγοντας: «Εμείς, δεν πρόκειται να ανεχθούμε τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου να γίνουν μόνιμο πάρκιγκ ψυχών, με μόνιμη παρουσία προσφύγων και μεταναστών πολύ μεγαλύτερη από τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας».

Μετά, ήρθε η ΠΝΠ για τα κλειστά κέντρα, χωρίς καμία ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, μετά η παράταση εφαρμογής της για μία εβδομάδα, χωρίς διάλογο και λύσεις, και καταλήξαμε στη γνωστή δεξιά συνταγή της καταστολής και των ΜΑΤ.

Επειδή όμως η ακροδεξιά καιροφυλακτεί, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πολλαπλασιαστούν τα αδιέξοδα, αλλά απαιτείται άμεσα αλλαγή πλεύσης, αποφυγή επεισοδίων έντασης, ενίσχυση των δομών με στελέχη υπηρεσιών ασύλου και υγειονομική περίθαλψη, άμεση μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα και χρειάζονται ακόμη παρεμβάσεις για τη δίκαιη κατανομή των υποχρεώσεων στην Ευρώπη, ώστε να φτάσουμε τελικά από την απανθρωπιά στην ανθρωπιά.

Σωκράτης Φάμελλος, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

-Ad-