Σ. Φάμελλος στο newsique: «Η κυβέρνηση θέλει να γυρίσουμε στις πολιτικές του β μνημονίου»

Η επιλογή πρόωρων εκλογών εκ μέρους της κυβέρνησης θα ήταν πολιτικά ανήθικη.  Όπως επίσης είναι ανήθικη η προσπάθεια να περάσει νομοσχέδια “κάτω από τα ραντάρ” που δεν έχουν καμία σχέση με την υγειονομική κρίση.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενεργείας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στην συνέντευξη του στο newsique.gr επισημαίνει πως η κυβέρνηση  παραμένει  αμετανόητα προσκολλημένη  στη λογική αποδόμησης  του κράτους  δικαίου και αναφέρει ότι τα συμφέροντα  της μεγάλης κοινωνικής  πλειοψηφίας υπηρετούνται μέσα από τις προτάσεις  του ΣΥΡΙΖΑ και την υπογραφή ενός νέου κοινωνικού  συμβολαίου.

Αναλυτικά η συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά:

Kύριε Φάμελλε, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στο φειδωλό πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης με το  επικαιροποιημένο “Μένουμε Όρθιοι” όμως το ερώτημα είναι: Μπορούμε να μείνουμε όρθιοι;

Η κρίση στην κοινωνία και την οικονομία μετά την πανδημία δεν αποτελεί νομοτέλεια και συνεπώς, δεν είναι αναπόφευκτη. Η διάρκεια και η ένταση των χαρακτηριστικών της, των ρηγματώσεων που θα δημιουργήσει, εξαρτάται από τις πολιτικές που θα εφαρμόσει η κάθε κυβέρνηση και από τα δημοσιονομικά της αποθέματα. Η χώρα μας είχε αποκτήσει δημοσιονομικό περιθώριο με το «μαξιλάρι» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μπορεί να στηρίξει ισχυρά και αποτελεσματικά την οικονομία, την εργασία και την κοινωνία. Τον τρόπο τον περιγράφει πλήρως και ποσοτικοποιημένα το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι».

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να εφαρμόσει πολιτικές προς όφελος όλης της κοινωνίας, ούτε στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η ΝΔ παραμένει αμετανόητα προσκολλημένη στη λογική της ταχείας ιδιωτικοποίησης και της αποδόμησης του κράτους δικαίου. Ξεκάθαρο παράδειγμα το γεγονός ότι μόλις υποχώρησαν τα κρούσματα και μειώθηκε ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η κυβέρνηση άρχισε να ανακινεί ξανά λογικές Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στα δημόσια νοσοκομεία. Από την άλλη, ενώ δίναμε την μάχη της ζωής, μέσα στην πανδημία, εξελισσόταν διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης όλου του ποσοστού του δημοσίου στα δίκτυα φυσικού αερίου ενώ αποφασίστηκε και η πώληση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι τελικά τόσο ιδεοληπτικά φιλελεύθεροι ή η πίεση που τους ασκείται από τα συμφέροντα που στήριξαν την εκλογή Μητσοτάκη είναι πολύ ισχυρή; Ισχύουν μάλλον και τα δύο.

Είναι ξεκάθαρο ότι μπορούμε να μείνουμε όρθιοι. Όλοι μαζί. Υπάρχουν και οι πόροι και τα εργαλεία, μπορεί να χρηματοδοτηθεί η επιχειρηματικότητα και να στηριχθεί η εργασία και όχι οι απολύσεις, αλλά η κυβέρνηση προτιμά να μείνουν όρθιοι μόνο οι κολλητοί του συστήματος, τα γαλάζια παιδιά και κάποιες μεγάλες εταιρείες.

 

Τελικά για ποιους λόγους θεωρείτε ότι η κυβέρνηση δείχνει ατολμία στη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές, αφού θα πάρει και χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Αν ήθελε να στηρίξει όλη την επιχειρηματικότητα και την εργασία, έτσι ώστε να διατηρηθεί η αγοραστική δύναμη και να υπάρχει ασφάλεια στην αγορά και στο εμπόριο, η κυβέρνηση θα στήριζε με μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση τις επιχειρήσεις, θα κάλυπτε τη διαφορά του κόστους εργασίας, ιδιαίτερα στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών και στης εστίασης, που πλήττονται ιδιαίτερα, και θα πίεζε τις τράπεζες για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία και στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας. Όμως παρότι υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο και παρόμοια εργαλεία ακολουθούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.

Φοβάμαι ότι ο κρυφός και ανομολόγητος στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία της πανδημίας ώστε από τη μία πλευρά να περιορίσει τα εργατικά δικαιώματα και να μειώσει κατακτήσεις των εργαζομένων και από την άλλη να δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στους επιστήμονες, στους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Κατά κάποιο τρόπο επιδιώκει να μας γυρίσει στο μείγμα πολιτικών του 2ου μνημονίου. Αυτό το σχέδιο  θα της δώσει τη δυνατότητα να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες λογικές φτώχειας, λιτότητας και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου. Θα ωφελήσει πολύ μόνο τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, καθόλου τους  εργαζόμενους και τα στελέχη τους, στην αγορά το μεγάλο ψάρι θα τρώει το μικρό και όλους μαζί θα τους απειλούν οι τράπεζες. Το έχουμε ξαναδεί το έργο και ήταν τραγωδία.

 

Η κρίση στην κοινωνία και την οικονομία μετά την πανδημία δεν αποτελεί νομοτέλεια και συνεπώς, δεν είναι αναπόφευκτη.

 

Λέτε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση θέλει να ευνοήσει τους λίγους και πιο ισχυρούς αφήνοντας τους πιο αδύναμους στη μοίρα τους. Πώς τεκμαίρεται αυτό;

Είναι προφανές ότι αν ήθελε να στηρίξει τους εργαζόμενους δε θα νομοθετούσε εργαλεία μείωσης των αμοιβών, μισή αμοιβή για μισή εργασία, μείωση του επιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων, αλλά θα προχωρούσε αντιθέτως σε μέτρα απαγόρευσης των απολύσεων και κάλυψης του κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Δε θα έστηνε το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, που στόχευε στη στήριξη μιας κλειστής πεντάδας «επιχειρήσεων», όλων κολλητών της ΝΔ. Θα προχωρούσε σε προσλήψεις γιατρών και όχι σε διπλασιασμό της αμοιβής των ιδιωτικών κλινικών για τις ΜΕΘ. Θα έδινε καθαρή χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις με όρο να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας και όχι επιστρεπτέα προκαταβολή. Θα στήριζε τους επαγγελματίες, που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και σε ένα μήνα τους έκοψαν και το ρεύμα, και δε θα πενταπλασίαζε την αμοιβή του Προέδρου και Διευθύνοντος Σύμβουλου της ΔΕΗ. Θα στήριζε την αγορά και όχι τις τράπεζες, θα προχωρούσε σε δημόσιες επενδύσεις και όχι σε ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και υποδομών.

 

Παράλληλα λέτε ότι δεν στηρίζει τον τουρισμό. Οι αποφάσεις της όμως δείχνουν ότι ρισκάρει “ανοίγοντας” τη χώρα, για να βοηθήσει τον τουρισμό να κρατηθεί σε ένα επίπεδο…

Δυστυχώς, στον τουρισμό οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά πρακτικά προβλήματα και επιπλέον την έλλειψη σοβαρότητας από τον κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο. Καθυστερήσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα με έλλειψη και ανομοιομορφία ελέγχων, αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις για τις χώρες και τα αεροδρόμια άφιξης, έναρξη πτήσεων από το εξωτερικό χωρίς να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ στα αεροδρόμια προέλευσης, αντιφάσεις και αδικίες στις ημερομηνίες έναρξης λειτουργίας ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, στη πληρότητα στα τουριστικά λεωφορεία και στις δημόσιες και αεροπορικές μεταφορές, όλα αυτά χωρίς συνέπεια και σχέδιο, έχουν δημιουργήσει ένα πραγματικό αλαλούμ.

Υπεύθυνη για όλα αυτά είναι η αποσπασματική λογική της κυβέρνησης και η λογική «δύο μέτρα και δύο σταθμά», που τα εντοπίζει η κοινωνία και η αγορά. Και ο κύριος Θεοχάρης μεριμνά μόνο για τον τρόπο που θα αναθέσει την επικοινωνιακή καμπάνια στο Marketing Greece παρακάμπτοντας και υποτιμώντας τον ΕΟΤ. Σας διαβεβαιώνω πάντως ότι συναντάμε τη μεγαλύτερη αγωνία και τα σοβαρότερα προβλήματα στις επιχειρήσεις τουρισμού και της εστίασης, κάτι που δημιουργεί αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τροφοδοσίας και εξοπλισμού, με σημαντικά αρνητικό αποτύπωμα στο εισόδημα πολλών οικογενειών, κάτι που η κυβέρνηση οφείλει να εντοπίσει και να επουλώσει από σήμερα.

 

Η κυβέρνηση προτιμά να μείνουν όρθιοι μόνο οι κολλητοί του συστήματος

 

Προσφάτως ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίσατε εγκληματικό. Πείτε μας, έχουν φανεί οι συνέπειες αυτού του νόμου;

Δυστυχώς τα αποτελέσματα αυτού του νόμου στο περιβάλλον, στην ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής της Ελλάδας θα είναι ιδιαιτέρως αρνητικά και μακροπρόθεσμα και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Τα πρώτα είναι ήδη εμφανή, μιας και ήδη από την Κοινή Υπουργική Απόφαση παραχώρησης αιγιαλού για τα ομπρελοκαθίσματα αφαιρέθηκε η γνώμη των φορέων προστατευόμενων περιοχών για τις παραλίες που είναι σε περιοχές προστασίας NATURA. Οι 36 Φορείς των περιοχών Natura 2000 της χώρας μας, όπως και οι εργαζόμενοί τους, βρίσκονται ουσιαστικά στον «αέρα», αφού έχει ανακοινωθεί  η κατάργησή τους και ενώ απαξιώνονται ή υποτιμούνται οι γνωμοδοτήσεις τους. Κανείς ακόμη δε γνωρίζει πώς ασκούνται οι υπηρεσίες φύλαξης σε προστατευόμενες περιοχές. Σοβαρά ερωτήματα διατυπώνονται για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που ήταν σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα και θα καθόριζαν χρήσεις γης για όλες τις προστατευόμενες περιοχές, δεδομένου ότι οι χρήσεις γης εντάσσονται πλέον σε ένα αντιεπιστημονικό τυπολόγιο, με απαράδεκτες δραστηριότητες για περιοχές προστασίας της φύσης.

Ήδη ακυρώθηκαν, για να υποβληθούν σε αμφίβολη τροποποίηση, οι ήδη κυρωμένοι δασικοί χάρτες ενώ στο Νότιο Αιγαίο και στο Ιόνιο διαμορφώνονται νέοι φορείς που θα παραλάβουν την περιουσία των ΟΤΑ σε έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων των ΟΤΑ και θα καθορίζουν εκτός ΟΤΑ τα ανταποδοτικά τέλη, προφανώς με ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης. Στο νόμο προβλέπεται ακόμη η «ελάφρυνση» των επενδυτών από την υποχρέωση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης για πολλές οχλούσες δραστηριότητες, όπως και της Ελληνικός Χρυσός, καθώς και η πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου του Δημόσιου στον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επιλογή που θα έχει αρνητικά αποτελέσματα και στο αναπτυξιακό σχέδιο της πατρίδας μας, όπως και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Και είμαστε δυστυχώς ακόμα στον πρώτο μήνα εφαρμογής του νόμου…

 

Με τη ΔΕΗ τι γίνεται; Τι σας ανησυχεί;

Η επιλογή του κυρίου Μητσοτάκη να απαξιώσει τη ΔΕΗ, τον ενεργειακό πυλώνα της χώρας μας, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανάπτυξη της χώρας αλλά και για την κοινωνία. Δυστυχώς η ΔΕΗ χρησιμοποιείται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Οι άδικες αυξήσεις του Σεπτεμβρίου οδήγησαν σε απώλεια πελατών, προς όφελος των ανταγωνιστών της, και από την άλλη αξιοποιήθηκαν για την αύξηση των αμοιβών και διευθυντικών θέσεων για τα γαλάζια παιδιά. Η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει επιχειρησιακό σχέδιο για τη ΔΕΗ, παρότι το έχουμε ζητήσει στη Βουλή πολλαπλώς και θεσμικά. Ο κύριος Χατζηδάκης διαπραγματεύεται επιπλέον  την εξασφάλιση πρόσβασης των ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην παραγωγή της, υιοθετώντας μία παραλλαγή των NOME, για τις οποίες υποκριτικά κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκάλυψε η πρόσφατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν.

Η εξαγγελία του κυρίου Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση, από το βήμα του ΟΗΕ, έγινε χωρίς να προηγηθεί κανένα σχέδιο για τη ΔΕΗ και τις λιγνιτικές περιοχές, γιατί μοναδικό σχέδιο της κυβέρνησης παραμένει η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, μέσω της αντικατάστασης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με  μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών. Έτσι όμως η ΔΕΗ αποδυναμώνεται, το μερίδιό της στην παραγωγή θα μειωθεί σημαντικά και δε θα μπορεί πλέον να στηρίξει ούτε την ελληνική επιχείρηση, ούτε το ελληνικό νοικοκυριό. Αυτό είναι το σχέδιο των Μητσοτάκη-Χατζηδάκη.

 

Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί αναφορικά με τις λιγνιτικές μονάδες μετά και την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού;

Ήταν πράγματι πολύ κυνική και αποκαλυπτική των προθέσεων της κυβέρνησης η δήλωση του κυρίου Μητσοτάκη στην Bild ότι οι πολίτες στη Δυτική Μακεδονία «πρέπει να βρουν τι θα κάνουν», δίνοντας παράλληλα υποσχέσεις στις γερμανικές εταιρείες. Η εξαγγελία της κυβέρνησης για το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων το 2023 είναι ουτοπική. Δεν απαντάει στο ερώτημα του ενεργειακού ισοζυγίου, ούτε στις ανάγκες για τηλεθέρμανση και, πάνω από όλα, δεν έχει λύσεις απασχόλησης για το μισό σχεδόν του πληθυσμού της Δυτικής Μακεδονίας και της πλειοψηφίας των κατοίκων της Μεγαλόπολης. Ο παραλογισμός συνεχίζεται με την Πτολεμαίδα V, κόστους 1,5 δισ. ευρώ, που κατασκευάζεται χωρίς κανείς από την κυβέρνηση ή τη ΔΕΗ να γνωρίζει με τι καύσιμο θα λειτουργήσει. Όλα αυτά θα ήταν απλά αστειότητες, αν δεν συνδέονταν άρρηκτα με το κόστος ενέργειας στη χώρα μας και τη ζωή και την επιβίωση δεκάδων χιλιάδων πολιτών των λιγνιτικών περιοχών.

 

Η επιλογή του κυρίου Μητσοτάκη να απαξιώσει τη ΔΕΗ, τον ενεργειακό πυλώνα της χώρας μας, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανάπτυξη της χώρας αλλά και για την κοινωνία

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει τον βηματισμό του μετά την καραντίνα και πώς ανασυγκροτείται σε όλα τα επίπεδα; Πολιτικά, κομματικά, οργανωτικά;

Είναι προφανές ότι μετά την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία και την οικονομία, η πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ τροποποιήθηκε. Όχι μόνο ως προς τις μεθόδους, αλλά και ως προς το περιεχόμενο. Πρώτη μας προτεραιότητα, μετά την πανδημία, αποτέλεσε η διατύπωση του προγράμματος Μένουμε Όρθιοι, με σκοπό να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω και δεν θα αμφισβητηθούν δικαιώματά της και η πρόσβαση στα βασικά αγαθά. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει, δυστυχώς, ότι δεν επιθυμεί να λάβει μέτρα που θα στηρίξουν το σύνολο της κοινωνίας, την εργασία και την επιχειρηματικότητα και αυτό δημιουργεί στον ΣΥΡΙΖΑ ένα ακόμα πεδίο πολιτικής παρέμβασης. Σε αυτή τη χρονική στιγμή τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας εξυπηρετούνται μόνο από ένα προοδευτικό δημοκρατικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και πάνω σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί μια νέα κοινωνική συμφωνία, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

 

Η διεύρυνση σε ποιο σημείο βρίσκεται;

Αν και η προσυνεδριακή διαδικασία του διευρυμένου πλέον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία «πάγωσε» λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού, είναι ξεκάθαρο ότι η διαδικασία συνεχίζεται και ενισχύεται. Αυτό ζητάει από εμάς εξάλλου η δημοκρατική κοινωνία, δεν πρόκειται για απόφαση κορυφής. Αυτό αποφάσισαν ήδη τα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, μια μεγάλη εξόρμηση συζήτησης και στήριξης της κοινωνίας.

Η εξόρμηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και όλων των στελεχών συνδυάζεται με την επανεκκίνηση της διαδικασίας διεύρυνσης και ανασυγκρότησης. Είναι μία συνεχής διαδικασία που εξελίσσεται μέσα στην κοινωνία, είναι μια διαδικασία ενεργών πολιτών που δεν αφορά μόνο στα πολιτικά στελέχη και παίρνει πνοή και δύναμη από την ανάγκη της κοινωνίας όχι μόνο να φύγει η δεξιά αλλά να έχουμε μια δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση, κοινωνικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

 

Πόσες πιθανότητες δίνετε σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο;

Στην επόμενη περίοδο, μετά τον κορονοϊό, μάς απασχολεί περισσότερο η διαχείριση της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης, η προστασία της κοινωνίας και της οικονομίας και η κοινωνική συνοχή, όπως και η κλιμακούμενη ένταση από την μεριά της Τουρκίας, παρά το ενδεχόμενο εκλογών. Βέβαια κανείς δεν ξέρει ποιες είναι οι προθέσεις και τα σχέδια του κυρίου Μητσοτάκη. Η εργαλειοποίηση της κορυφαίας στιγμής της δημοκρατίας, αυτής των εκλογών, και η προτεραιοποίηση του κομματικού τακτικισμού και του κομματικού συμφέροντος, αυτή τη δεδομένη στιγμή, θα ήταν μία πολιτικά ανήθικη επιλογή. Όπως ανήθικο ήταν, την ώρα που η κοινωνία έδινε μάχη για τη ζωή, κάποιοι να απεργάζονται σενάρια εκλογών, να επικεντρώνονται σε δημοσκοπήσεις και να προσπαθούν να περάσουν νομοσχέδια «κάτω από τα ραντάρ» που καμία σχέση δεν είχαν με την υγειονομική κρίση.

Όμως αυτή είναι και η διαφορά των πολιτικών χώρων. Η δεξιά μάς έχει συνηθίσει να μην έχει κανένα ηθικό φραγμό στο επίπεδο άσκησης πολιτικής. Από την άλλη, ο πολιτικός καιροσκοπισμός, η πολιτική ιδιοτέλεια θα έλεγα, βρίσκεται εκτός του πολιτικού πολιτισμού της αριστερής και προοδευτικής σκέψης και πολιτικής.

Εκτιμώ ότι έχουμε μπροστά μας πολύ σοβαρά προβλήματα να λύσουμε σαν χώρα και συνεπώς, δεν επιτρέπεται να συζητάμε το θέμα εκλογών.

 

Είστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο;

Είναι γεγονός ότι η πανδημία τροποποίησε την πολιτική και την κομματική λειτουργία μας. Όμως, μετά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος Μένουμε όρθιοι, όπως θα έχετε διαπιστώσει, έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια επαφής και επικοινωνίας με την κοινωνία, για να καλύψουμε το κενό και τη σιωπή των Μέσων Ενημέρωσης και κυρίως των τηλεοπτικών καναλιών. Αυτή η διαδικασία έχει ενεργοποιήσει και τις κομματικές οργανώσεις, που αξιοποίησαν στο έπακρο τις λειτουργίες του διαδικτύου. Μέσα σε ένα μήνα στη Θεσσαλονίκη, όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη των Νομαρχιακών Επιτροπών συναντήσαμε όλους τους παραγωγικούς φορείς, φορείς της αγοράς, της εργασίας, της αυτοδιοίκησης, της επιστήμης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, σε πάνω από είκοσι τηλεδιασκέψεις, κάτι που δεν έκανε κανένα άλλο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών, γιατί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας δεν είναι επαγγελματίες της πολιτικής. Και για τον λόγο αυτό, είναι πάντα έτοιμοι για όλες τις πολιτικές μάχες, πάντα με κριτήριο τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας και όχι την καρέκλα της εξουσίας.

 

Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι τομεάρχης περιβάλλοντος και ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ