Σ. Κομηνέα: Οι γυναίκες πεθαίνουν, η Προστασία του πολίτη αγνοείται!


Να εμπεδωθεί σε ολόκληρο το σύστημα της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας η υποχρέωση της υπεράσπισης κάθε ανθρώπου που νιώθει κίνδυνο, με κάθε τρόπο.

Η τραγική γυναικοκτονία στην πόρτα του Αστυνομικού τμήματος των Αγίων Αναργύρων προκάλεσε την κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος για «κράτος ασφάλειας» ενώ την ίδια ώρα ξεγύμνωσε πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία που εξακολουθεί να απορρίπτει την ιδιαιτερότητα της έμφυλης βίας. Η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά γυναικοκτονιών με το ίδιο περίπου μοτίβο. Δεκάδες γυναίκες έχουν χάσει τη ζωής τους ή έχουν κινδυνεύσει σοβαρά επειδή ακριβώς… είναι γυναίκες.

Πως γίνεται να μην μπορούν να το αντιληφθούν; Πως είναι δυνατόν να μη φροντίζουν να πάρουν μέτρα για να αποτρέψουν ή έστω να μειώσουν παρόμοιες συμπεριφορές;

Όσο η αιματηρή λίστα των γυναικοκτονιών μεγάλωνε τα τελευταία χρόνια ακούγαμε τους εκάστοτε «γαλάζιους» υπουργούς να εξαγγέλλουν μεγαλεπήβολά σχέδια για την αντιμετώπιση τους. Μέσα σε αυτά ακούσαμε για τα ειδικά τμήματα για την έμφυλη βία, για το περίφημο panic button και για διαδικασία άμεσης αντίδρασης σε ανάλογες καταγγελίες. Όλα αυτά μέχρι το θάνατος της άτυχης 28χρονης κοπέλας… Όλα κατέρρευσαν σα χάρτινος πύργος έξω από το Αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων!

 Αυτό το κορίτσι, όπως μάθαμε όλοι αργότερα, ζούσε μια βίαιη σχέση εδώ και αρκετό καιρό. Προφανώς γι’ αυτό και ήταν ενημερωμένη για όσα η «προστασία του πολίτη» συνιστούσε για παρόμοιες περιπτώσεις. Τα έκανε όλα σωστά, αυτό που δεν είχε υπολογίσει ήταν πως η «προστασία του πολίτη» αγνοείται. Όλα όσα διαφήμιζε το κυβερνητικό επιτελείο κατέρρευσαν καθώς:

  • Με το θάνατο της μάθαμε πως τα περίφημα τμήματα έμφυλης βίας είναι ελάχιστα, είναι υποστελεχωμένα και όσοι αστυνομικοί υπηρετούν σε αυτά έχουν ελάχιστη ή και καθόλου εκπαίδευση για την ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων αδικημάτων.
  • Πληροφορηθήκαμε πως τα Αστυνομικά τμήματα δεν έχουν περιπολικά και οδηγούς ή αν έχουν δεν τα διαθέτουν για τους πολίτες που μπορεί να κινδυνεύουν!
  • Καταλάβαμε πως στην περίπτωση που νιώσουμε κάποιον κίνδυνο από παραβατική συμπεριφορά ίσως είναι καλύτερα να καλέσουμε ταξί αντί για την Άμεση δράση.
  • Είναι αντιληπτό πλέον πως στα Αστυνομικά τμήματα δεν έχουν ιδέα για κάποιο συγκεκριμένο πρωτόκολλο αντιμετώπισης παρόμοιων καταγγελιών. Ακόμη χειρότερα, θα πρέπει οι πολίτες να καταγγέλλουν με συγκεκριμένο και πολύ δραματικό τρόπο όσα φοβούνται, καθώς οι αστυνομικοί υπάλληλοι δεν έχουν εκπαιδευτεί να κάνουν εκτίμηση όσων συμβαίνουν.

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας θεωρεί «συμπτώσεις» τα αλλεπάλληλα κρούσματα δολοφονιών γυναικών ή επιθέσεων από τους συντρόφους τους, κατά συνέπεια- για εκείνους- δεν υπάρχει λόγος να λάβει κάποια μέτρα. Ανάλογη και η αντιμετώπιση από την πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης που απορρίπτει κάθε πρόταση για την αναγνώριση του όρους «γυναικοκτονία» και την ιδιαίτερη αντιμετώπιση των συγκεκριμένων εγκλημάτων.

Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση άμεσα και σε διαφορετικά επίπεδα:

  • Η αρχή οφείλει να γίνει από την Παιδεία μας, μαθαίνοντας τα παιδιά μας να σέβονται το άλλο φύλο. Τα αποτελέσματα δε θα είναι άμεσα, θα περάσουν χρόνια για να φανούν αλλά αν καταφέρουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία που αντιμετωπίζουμε τον σύντροφό μας, θα έχουμε λύσει το πρόβλημα.
  • Άμεσα πρέπει να γίνει αποδεκτή η πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας των συγκεκριμένων εγκλημάτων. Οι γυναικοκτονίες έχουν διαφορετικό υπόβαθρο στα κίνητρα και στην πρακτική τους και οφείλουμε να τις αντιμετωπίζουμε με ανάλογο τρόπο.
  • Να γίνουν πραγματικότητα τα αστυνομικά μέτρα για την προστασία των γυναικών που καταγγέλλουν τις απειλές. Να καθοριστεί μια αποτελεσματική διαδικασία που θα τις προστατεύει ουσιαστικά από τον κίνδυνο και να εκπαιδευτούν οι Αστυνομικοί ή και όποιοι άλλοι ειδικοί, θα συμμετέχουν σε αυτήν.

Η δολοφονία της Κυριακής αποκάλυψε τη γύμνια του συστήματος της Προστασίας του πολίτη. Η λύση δεν είναι να πραγματοποιήσουμε μια «κενή» ΕΔΕ ή να μετακινήσουμε τους υπαλλήλους σε άλλες υπηρεσίες.

Στην πραγματικότητα δεν αρκεί ούτε η παραίτηση του αρμόδιου Υπουργού, αν και θα ήταν απαραίτητη για να δείξει η κυβέρνηση πως αντιλαμβάνεται την ανεπάρκεια της.

Είναι απαραίτητο όμως να εμπεδωθεί σε ολόκληρο το σύστημα της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας η υποχρέωση της υπεράσπισης κάθε ανθρώπου που νιώθει κίνδυνο, με κάθε τρόπο.

Ακόμη κι αν χρειαστεί το περιπολικό να μετατραπεί σε… ταξί!

(*)   Η Σοφία Κομηνέα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποψήφια για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.