Σαφές μήνυμα Δένδια για τα «νταηλίκια» της Τουρκίας

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής” παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στέλνοντας νέα ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι δεν γίνεται να υπάρξει διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας την ώρα που η Άγκυρα επιδίδεται σε “νταηλίκια” και “τσαμπουκάδες”.

Επίσης, μίλησε για όλες τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας την τελευταία τριετία, αλλά και τις προθέσεις της χώρας στο άμεσο μέλλον σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα.

“Δεν πρόκειται απλώς για προσπάθεια εκφοβισμού της ελληνικής κοινωνίας και της κυβέρνησης αλλά επί της ουσίας για προσπάθεια διαμόρφωσης και επιβολής από την τουρκική πλευρά ενός νέου υποδείγματος διμερών και περιφερειακών σχέσεων Το υπόδειγμα αυτό ωστόσο είναι ασύμβατο με κάθε έννοια καλής γειτονίας και σεβασμού στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου” τόνισε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε:

“Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες κλιμακούμενης απειλής η χώρα μας έχει επιλέξει να αντιτάσσει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την τεκμηριωμένη παράθεση επιχειρημάτων τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας Επαναλαμβάνω ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση Απέναντι στη διαρκή μεθόδευση αντιστροφής της πραγματικότητας την οποία επιχειρεί η τουρκική πλευρά η Ελλάδα θωρακίζεται διπλωματικά και αμυντικά“.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε επίσης ότι: “Θα ήθελα να υπογραμμίσω επίσης ότι οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας εκδηλώνουν σταθερά την αμέριστη στήριξή τους στις ελληνικές θέσεις Ειδικότερα στο πλαίσιο της Ε.Ε αποτυπώνεται η αλληλεγγύη προς τη χώρα μας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα Παράλληλα και σε διμερές επίπεδο στη συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ε.Ε αλλά και με άλλες χώρες γινόμαστε αποδέκτες αναγνώρισης των ελληνικών θέσεων Πλέον πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Σερβία της οποίας ο νέος υπουργός Εξωτερικών Ivica Daèié επισκέφθηκε την Ελλάδα στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό. Η σημασία της στήριξης της Σερβίας δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι είναι παραδοσιακή φίλη της Ελλάδας Η Γιουγκοσλαβία έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάννης τη Σύμβαση του Μοντρέ καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων“.

Σχετικά με το αν υπάρχει ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, ο κ. Δένδιας σχολίασε πως “είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει δυνατότητα για εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο Η προκλητική συμπεριφορά της γειτονικής μας χώρας όπως αυτή εκδηλώνεται τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες φοβούμαι ότι δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο που θα μπορούσε να εξηγηθεί απλά και μόνο με τις εκλογικές ανάγκες της τουρκικής ηγεσίας“.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε: “Εποικοδομητικός διάλογος μπορεί να γίνει μόνο στη βάση της ισοτιμίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Οχι με λογικές ισχύος και με προσωπικές προσβολές Όχι με αμφισβήτηση της κυριαρχίας και με παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οχι με τσαμπουκάδες και νταηλίκια για να χρησιμοποιήσω δύο λέξεις τουρκικής προέλευσης“.

Σε ερώτημα για το αν η Λιβύη θα μπορούσε να αποτελέσει φυσικό συνομιλητή της Ελλάδας, ο υπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα προσβλέπει πάντοτε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τρίτες χώρες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ειδικότερα όταν πρόκειται για χώρα της ευρύτερης περιοχής μας.

Νίκος Δένδιας: Ενημερώνει τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις

Ο υπουργός Εξωτερικών τη Δευτέρα (14/11) θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Των εργασιών του Συμβουλίου θα προηγηθεί πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια, με θέματα στην ατζέντα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (όπου στην αρχή της συζήτησης θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης και ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα) και τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Στο γεύμα εργασίας θα συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.

Ακολούθως, στο Συμβούλιο, υπό το λήμμα “τρέχουσες υποθέσεις”, οι υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στον Λίβανο, το Ιράν, ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα ενημερώσει για τη διαδικασία αποστολής παρατηρητών στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, τα πεπραγμένα σχετικά με την 27η Διάσκεψη της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP27), καθώς και για τα αποτελέσματα της Συνόδου Ε.Ε. – CELAC (Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribeños – Κοινότητα Χωρών Λατινικής Αμερικής & Καραϊβικής) που διεξήχθη στο Μπουένος Άιρες, στις 27 Οκτωβρίου.

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις εξελίξεις σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.