AP PHOTO

Σάλος με καταδικασμένο για βιασμό που θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για τον Στίβεν Βαν Ντε Βέλντε, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τον βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού και θα πάρει κανονικά μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού εκπροσωπώντας την Ολλανδία στο beach volley.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια από τον βρετανικό Τύπο και συγκεκριμένα την εφημερίδα Telegraph, όπου τονίζεται ότι το 2014 ο τότε 19χρονος Ολλανδός, ο οποίος ήταν από τα ανερχόμενα ταλέντα της χώρας του στο beach volley, είχε γνωριστεί μέσω Facebook με ένα 12χρονο κορίτσι από τη Βρετανία, όπου και ταξίδεψε για να τη συναντήσει από κοντά.

Όταν, λοιπόν, βρέθηκαν προχώρησαν σε σεξουαλικές πράξεις τις οποίες ο Βαν Ντε Βέλντε παραδέχθηκε το 2016, με συνέπεια να καταδικαστεί για σεξουαλική επαφή με ανήλικο κορίτσι, γεγονός που αποτελεί βιασμό σύμφωνα με το αγγλικό Δίκαιο και παράνομη συνουσία σύμφωνα με το ολλανδικό.

Ο Βαν Ντε Βέλντε καταδικάστηκε τελικά σε φυλάκιση 4 ετών για βιασμό και αφού εξέτισε ένα μέρος της ποινής του στην Αγγλία μεταφέρθηκε στην Ολλανδία, όπου λίγους μήνες μετά αποφυλακίστηκε αφού υπήρξε προσαρμογή της ποινής με βάση το Δίκαιο της χώρας του.

Ο ίδιος είχε πει σε δηλώσεις του ότι αυτό που έκανε με το 12χρονο κορίτσι ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του και ότι χρειάζεται βοήθεια, με τη ζωή να συνεχίζεται και τον ίδιο να είναι σήμερα παντρεμένος και πατέρας. Παράλληλα, όμως, είναι και αθλητής του beach volley και μαζί με τον παρτενέρ του κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την Ολλανδική Ολυμπιακή Επιτροπή να το επιβεβαιώνει και επισήμως.

Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής που εκφράζει την έντονη ανησυχία της μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, την ίδια ώρα που η ΔΟΕ παραμένει αμέτοχη και ρίχνει το μπαλάκι στις εθνικής Ολυμπιακές Επιτροπές, λέγοντας πως η ίδια δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει ως προς το ποιοι αθλητές μπορούν ή όχι να αγωνιστούν.