Σάλος με την αδράνεια των αστυνομικών στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων – Πώς θα είχε σωθεί η 28χρονη

Τραγική δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους: Μια 28χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή από το μαχαίρι του πρώην συντρόφου της.

Η γυναικοκτονία έγινε μία ανάσα από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, στο οποίο είχε προσφύγει η νεαρή μαζί με φίλο της, ζητώντας να τη συνοδεύσει περιπολικό στο σπίτι, επειδή φοβόταν επίθεση του πρώην συντρόφου της. Η γυναίκα βγήκε από το τμήμα και κάλεσε το «100,» ζητώντας την παρέμβαση της Άμεσης Δράσης. Ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο, ο δράστης της επιτέθηκε μαχαιρώνοντάς τη στην πλάτη.

Σε μικρή απόσταση από το αστυνομικό τμήμα μία νέα γυναίκα, η 28χρονη Κυριακή έπεσε νεκρή απο τις μαχαιριές του πρώην συντρόφου της. Η 5η γυναικοκτονία μέσα στο 2024, μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

Τις εκκλήσεις της κοπέλας για βοήθεια μεταφέρει ο αυτόπτης μάρτυρας που εκείνη την ώρα κατέβαινε από το λεωφορείο. «Κατέβαινα από λεωφορείο. Ακούσαμε τη γυναίκα να φωνάζει. Λέει, δέχομαι απειλές για τη ζωή μου, τρέχει, ενώ αυτός την κυνηγούσε με τη μηχανή, την πρόλαβε και της κάρφωσε πολλές μαχαιριές στην πλάτη…» ανέφερε ο μάρτυρας και πρόσθεσε «εδώ μπροστά στο τμήμα, την κυνηγούσε 100 μέτρα, ξεκίνησαν από την πλατεία και την κυνηγούσε. Πήγε να του κάνει μήνυση».

Τα τελευταία λόγια της 28χρονης

Λίγο νωρίτερα, στις 22.10 το βράδυ της Δευτέρας η 28χρονη είχε πάει με τον φίλο της στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων να ζητήσει βοήθεια. Ο πρώην σύντροφός της την παρακολουθούσε και την περίμενε έξω από την πολυκατοικία όπου έμενε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιωματικός υπηρεσίας της ζήτησε να υποβάλει μήνυση αλλά εκείνη αρνήθηκε. Ζήτησε να την πάει σπίτι της περιπολικό και στη συνέχεια της είπαν να επικοινωνήσει με την άμεση δράση. Η κοπέλα και ο φίλος της βγήκαν από το αστυνομικό τμήμα. Η Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλούσε με το 100 όταν δέχθηκε την επίθεση. «Βοήθεια, με κυνηγάει να με σκοτώσει» ήταν τα τελευταία της λόγιαΔεν πρόλαβε να τρέξει μακριά…

Ο 39χρονος παραμόνευε λίγα μέτρα μακριά από το Α.Τ και την ώρα που η κοπέλα βγήκε και μίλαγε στο τηλέφωνο της όρμηξε και της κατάφερε τα θανάσιμα χτυπήματα. «Εδώ δίπλα ήμουν, τα είδα όλα, κρίμα ήταν μικρή κοπέλα, αυτός αυτοτραυματίστηκε στο λαιμό» λέει γείτονας.

Το βίαιο παρελθόν του 38χρονου

Η Κυριακή είχε καταθέσει μήνυση το 2020 σε βάρος του 38χρονου για βιασμό και ενδοοικογενειακή βία, την οποία στη συνέχεια απέσυρε. Ο δράστης είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για σωματική βλάβη, εξύβριση και βία κατά υπαλλήλων, αλλά και για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Ο φίλος που τη συνόδευε, στην κατάθεσή του, αναφέρει πως η κοπέλα, είχε χωρίσει πριν από λίγες ημέρες με τον δράστη. Έκτοτε, την παρακολουθούσε και την περίμενε έξω από την πολυκατοικία όπου έμενε.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, το ζευγάρι έμενε τουλάχιστον ένα χρόνο στο ίδιο διαμέρισμα στο Αιγάλεω. Ο 39χρονος φέρεται ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών και το ΕΚΑΒ είχε επισκεφθεί 2 φορές το σπίτι για να τον παραλάβει.

«Υπήρχε προηγούμενο αλλά εγώ δεν τα μάθαινα τότε. Ήταν ζευγάρι μαζί του και αυτός τη χτυπούσε αλλά εμένα δεν μου τα έλεγαν. Τη ρωτούσα κορίτσι μου όλα καλά; αλλά δεν μου μιλούσε. Μπαμπά όλα καλά, μου έλεγε. Μετά είχαν πάει και στο καινούριο το σπίτι. Και με πήραν και μου είπαν τι έγινε» είπε ο πατέρας της 28χρονης.

Ο δράστης συνελήφθη, μεταφέρθηκε αρχικά στο «Γεννηματάς», μετά σε ψυχιατρικό νοσοκομείο των Αθηνών και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην ανακρίτρια και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών για ιδία χρήση.

Πού εστιάζεται η έρευνα για πιθανές ευθύνες αστυνομικών

Μόλις δυο αξιωματικοί υπήρχαν στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων το βράδυ της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής από τον πρώην σύντροφό της. Την ίδια ώρα ένας σκοπός υπήρχε στο σημείο και μάλιστα μόλις 20 μέτρα από το σημείο όπου δολοφονήθηκε η Κυριακή. Μάλιστα, ο σκοπός επενέβη αφότου ο δράστης αυτομαχαιρώθηκε και είχε πέσει στο έδαφος, κλωτσώντας μακριά το μαχαίρι…

Το ερώτημα είναι ότι με τα αστυνομικά τμήματα τόσο υποστελεχωμένα -το συγκεκριμένο θα έπρεπε να έχει συνολική δύναμη 50 στελεχών, όμως έχει μόνο 16- τι θα θα μπορούσαν ή θα έπρεπε να έχουν κάνει οι παρόντες σε υπηρεσία στο τμήμα, ώστε να αποτραπεί η δολοφονία της νεαρής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN τα λάθη ή οι παραλείψεις που έγιναν ήταν οι ακόλουθες:

-Δεν έγινε σωστή εκτίμηση του κινδύνου από την αξιωματικό υπηρεσίας, μετά την αναφορά του θύματος.

-Η ίδια η αξιωματικός υπηρεσίας δεν πήρε η ίδια τηλέφωνο, ώστε να ανοίξει κάρτα στην Άμεση Δράση, καλώντας περιπολικό για να μεταφέρει το θύμα, όπως της ζητήθηκε.

-Δεν ζήτησαν από τη νεαρή κοπέλα να παραμείνει στο τμήμα μέχρι να καταφθάσει το περιπολικό, και να μην κυκλοφορήσει μόνη της.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι η δεύτερη αξιωματικός ήταν επόπτης της περιοχής, που θα έκανε έλεγχο στους στόχους που φυλάσσονται τριγύρω,ενώ η ίδια είχε περιπολικό και θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να μεταφέρει με ασφάλεια την κοπέλα.