Σάλος με το “ροζ” και οικονομικό σκάνδαλο στη Μονή του Οσίου Αββακούμ – Αποφασισμένη για κάθαρση η Εκκλησία

Σάλο προκαλούν οι αποκαλύψεις για την αθέατη όψη στη Μονή του Οσίου Αββακούμ της Κύπρου όπου δύο μοναχοί κατηγορούνται για ροζ και οικονομικά σκάνδαλα. Ο Θεόδωρος Κυριακού, θεολόγος, μιλώντας στο «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» δήλωσε: «Ο σταυρός που ισχυρίζονταν ότι μυρόβλυζε, σήμερα που ο σταυρός μεταφέρθηκε αλλού δεν μυροβλύζει. Πολλοί άνθρωποι είχαν πιστέψει στην προσπάθεια που γινόταν. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία τα οποία θα ερευνήσει το εξαμελές δικαστήριο».

Ο Χρήστος Ευσταθίου, εκπρόσωπος ιερών Κύπρου, ανέφερε: «Εκφράζεται η αποφασιστικότητα να υπάρξει κάθαρση γενικότερα. Οποιαδήποτε καταγγελία γίνει ενδεχομένως να οδηγήσει την υπόθεση σε ποινικές διώξεις».

Οι δικηγόροι των δύο μοναχών με ανακοίνωση τους αναφέρουν πως οι ομολογίες των πελατών τους εξασφαλίστηκαν με παράνομα μέσα και μεθόδους, αφού πρώτα είχε προηγηθεί η πολύωρη και παράνομη κράτησή και περιορισμός τους κατ’ εντολή του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής ενώ για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί «ροζ σκανδάλων» τονίζουν πως αφορούν άλλο Κληρικό και Αρχιμανδρίτη που διετέλεσε μέλος της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ.

«Τα όσα σκανδαλοθηρικώς έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί «ροζ σκανδάλων» και την διάπραξη σεξουαλικών αδικημάτων / παραπτωμάτων, δεν σχετίζονται με τους πελάτες μας και αφορούν άλλο Κληρικό και Αρχιμανδρίτη που διετέλεσε μέλος της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ. Οι πελάτες μας έτυχαν καταπιεστικής ανάκρισης και η οποιαδήποτε ομολογία και παραδοχή του δεν αποτελούσε προϊόν της ελεύθερης βούλησης και εκούσιας παραδοχής των πελατών μας. Αντιθέτως, υπό συνθήκες τρόμου και απειλών εξασφαλίστηκαν οι υπογραφές των πελατών μας επί προδιατυπωμένων εγγράφων ομολογίας.», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους οι νομικοί παραστάτες των μοναχών.

Ο Μητροπολίτης στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το μοναστήρι, αποφάσισε να του βάλει λουκέτο και να παραπέμψει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο της Κύπρου, η οποία συνεδρίασε και κάλεσε ενώπιον τους δυο μοναχούς οι οποίοι δεν παρουσιάστηκαν ποτέ.