“Σαμαρικό” μανιφέστο κατά του Υπουργού Άμυνας

Κατά καιρούς το σαμαρικό σάιτ διαφοροποιείται από την πολιτική της Κυβέρνησης, ωστόσο σήμερα δημοσιεύθηκε ένα πραγματικό μανιφέστο κατά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Αναλυτικά όσα δημοσιεύει η ιστοσελίδα antinews:

Το Antinews, επανειλημμένως, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, έχει επισημάνει τα “μαργαριτάρια” που εκτοξεύει κατά ριπάς ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τώρα, μέσα σε μια εβδομάδα, δυο φορές, σε δημόσιες ομιλίες του, υπέπεσε εκ νέου σε σοβαρά “λεκτικά ατοπήματα”.

Πρόσφατα, το Antinews είχε προειδοποιήσει

για τις “αστοχίες” στον λόγο του Ν.Παναγιωτόπουλου, όταν αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), είχε κάνει λόγο για “αμφισημία”. Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η εκεί θαλάσσια ζώνη, όπου έχει δικαιώματα η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει κάποια … μικροπροβληματάκια, και, ως εκ τούτου, η Τουρκία δεν έχει παντελώς άδικο να διεκδικεί “δυνητικά συμφέροντά της” (!). Εξίσου, είχε επισημανθεί η γραφικότητα του ότι ο ίδιος έκανε είδηση τον εαυτό του, επειδή τον τσίμπησε μια μέλισσα (βλέπε: Προς Παναγιωτόπουλο – Δένδια: Κρείττον του λαλείν το σιγάν – Ο υπουργός Άμυνας έκανε τον εαυτό του «είδηση» επειδή τον τσίμπησε μέλισσα).
Τώρα, ο Ν.Παναγιωτόπουλος, επανήλθε… δριμύτερος. Ειδικότερα:

1.Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει οσονούπω στη Βουλή τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των F-16. Μια σύμβαση, ωστόσο, που είναι ήδη σε ισχύ και μάλιστα πληρώνονται και τα σχετικά ποσά. Κάτι που δείχνει ότι το περιβάλλον του ή και ο ίδιος, διόλου καλά πληροφορημένοι είναι για την πορεία των σημαντικών έργων του υπουργείου Άμυνας.

2.Προεξοφλησε ότι οι Έλληνες θα πολεμήσουν στο πλάϊ των Αμερικανών σε όποιες πολεμικές περιπέτειες επιλέξουν να εμπλακούν οι ΗΠΑ. Το θέμα, βέβαια, δεν είναι αν δυσαρέστησε το ΚΚΕ, αλλά πως ένας πρωτοκλασάτος υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης δηλώνει ότι οι αντίπαλοι των ΗΠΑ είναι και εχθροί της Ελλάδας. Κάτι που, ακόμα και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, απέφευγαν να πουν ανοικτά οι Έλληνες πολιτικοί.

Αδιάβαστοι

Αναλυτικότερα. Προ ημερών, ο Ν.Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση για τη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας, “ανακοίνωσε” την πρόθεσή του να φέρει στη Βουλή τη σύμβαση για την αναβάθμιση των F-16 η οποία είναι ήδη σε ισχύ από το 2018. “Κι όταν σε λίγες μέρες από τώρα – είπε – ευελπιστώ μέχρι το τέλους του μήνα, το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων τις συμβάσεις για την αναβάθμιση των F-16, την αναβίωση της ΕΑΒ και εν συνεχεία την υποστήριξη των Mirage 2000 και 2005, τότε θα μπορέσω και εγώ να πω ότι κάναμε και εμείς κάτι από το καθήκον μας για να έχουμε την Πολεμική μας Αεροπορία στο επίπεδο που πρέπει να είναι”.

Ενδεικτικός για τα παραπάνω είναι ο σχολιασμός της ιστοσελίδας αμυντικών ζητημάτων, Army voice: “Λογικά, ο υπουργός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η σύμβαση για την αναβάθμιση των F-16 είναι σε ισχύ από τις 30 Απριλίου 2018 και μάλιστα πληρώνουμε αρκετά εκατομμύρια κάθε χρόνο. Αυτό προβλέπεται από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ η οποία δημοσιεύεται στο Διαύγεια με ημερομηνία 30 Απριλίου 2018. Μάλιστα υπάρχει και σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, η οποία αναφέρει: Υπογραφή LOA για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 της ΠΑ. Σε εφαρμογή απόφασης του ΚΥΣΕΑ και κατόπιν εξουσιοδοτήσεως του κ. ΥΕΘΑ ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ υπέγραψε την 30η Απριλίου 2018 την επιστολή προσφοράς & αποδοχής (Letter of Offer & Acceptance) που αφορά την σύμβαση με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε F-16V.

Υποθέτουμε ότι κάτι άλλο θα ήθελε να πει ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφορικά με την συμφωνία αναβάθμισης των F-16 και λογικά θα πρέπει να είναι η τροπολογία για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, η οποία απαιτείται να κυρωθεί από την Βουλή και περιλαμβάνει και τη συμμετοχή της ΕΑΒ.

Η τροπολογία που είχε φέρει ο Πάνος Καμμένος λίγο πριν παραιτηθεί τον Ιανουάριο του 2019, είχε αποσυρθεί και έχει μείνει σε εκκρεμότητα η ρύθμιση που θα δώσει το πράσινο φως για τις εργασίες στην ΕΑΒ. Προφανώς αυτοί που γράφουν τις ομιλίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας δεν έχουν πλήρη εικόνα του αντικειμένου, με αποτέλεσμα να εκτίθεται ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος”.

Τρικυμία εν κρανίω

Μια ημέρα πριν, στις 7 Νοεμβρίου 2019, ο υπουργός Άμυνας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων, απευθυνόμενος στον διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αντιστράτηγο, Κρίστοφερ Καβόλυ (Christopher G. Cavoli), ο οποίος παραβρισκόταν στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, είπε:

-“Πολεμήσαμε στο πλάι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον”.

Προφανώς, στο μυαλό του υπουργού Άμυνας επικρατεί σύγχυση.

Άλλο να ταυτίζονται – άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα – τα συμφέροντα της Ελλάδας με αυτά των ΗΠΑ, και άλλο να πιστεύει ότι ο ελληνικός στρατός είναι κάποιο υποπαράρτημα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Άλλο να κτίζουμε συμμαχίες ως χώρα με άλλες μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις προς εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων και στόχων, και άλλο να αποτελεί η Ελλάδα ένα αστεράκι της αστερόεσσας.

Άλλο να είναι η χώρα μας μέλος μιας στρατιωτικής (ΝΑΤΟ) και πολιτικο-οικονομικής συμμαχίας (ΕΕ), και άλλο να μην έχει δική της εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Ο Ν.Παναγιωτόπουλος θα μπορούσε να περιγράψει με πολύ διαφορετικά λόγια την – επί δεκαετίες – στενή σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, αλλά όχι να δίδει εν λευκώ υποσχέσεις.

-“Τιμούμε το γεγονός ότι είμαστε μέλη αυτών των Συμμαχιών, τιμούμε το γεγονός ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή του Δυτικού κόσμου, υπερασπίζοντας συχνά την ακεραιότητα του Δυτικού κόσμου, την ελευθερία και τη Δημοκρατία”.

Από που κι ως που τέτοια ταύτιση με τους αμερικανικούς γεωπολιτικούς σχεδιασμούς;

Άραγε, η Ελλάδα είναι το τελευταίο “μετερίζι” του Δυτικού κόσμου απέναντι στην Ανατολή;

Τότε, προς τι το δόγμα της πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, των ειδικών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, κ.ο.κ.;

Αν ο Ν.Παναγιωτόπουλος, πάντως, νομίζει ότι για τους Αμερικανούς η Ελλάδα είναι τελευταία γραμμή αντιπαράθεσης με την Ανατολή, και ειδικότερα με την Τουρκία, κοιμάται τον βαθύ ύπνο του δικαίου. Οι ΗΠΑ έχουν εμπεδωμένη την θέση ότι η γραμμή αυτή είναι στην Τουρκία, την οποία επουδενί θέλουν να χάσουν.

Κόκκινος συναγερμός

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και λίαν επιεικώς “ερασιτεχνικές”, αν όχι επικίνδυνες, δηλώσεις του.

Το Antinews προειδοποιούσε χαρακτηριστικά για τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας σε συνέντευξή του, όπου αναφερόταν στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και ειδικότερα στο ονομαζόμενο οικόπεδο 7, το οποίο μάλιστα έχει παραχωρηθεί σε Δυτικές εταιρείες για έρευνα ενεργειακών πόρων.

Αναλυτικά, σε συνέντευξή του στον “Σκάϊ” είχε πει: “Η περιοχή αυτή (σ.σ. οικόπεδο 7) είναι τεράστια. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν σε μια γωνιά του Οικοπέδου 7, για την οποία υπάρχει και μια αμφισημία εν πάση περιπτώσει εάν μπαίνει στα δικά τους ύδατα ή στη δική τους, την υπό ανακοίνωση Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την κατά την άποψή τους. Οι Γάλλοι είναι σε μια άλλη περιοχή. Είναι μακριά, λοιπόν, οι μεν από τους δε. Από εκεί και πέρα όμως, η παρουσία και των δύο σε αυτή την περιοχή σημαίνει ότι ο καθένας επιχειρεί να κατοχυρώσει το δυνητικό συμφέρον του”.

Το Antinews επισήμαινε ότι είναι απαράδεκτο να λέγει Έλληνας υπουργός Άμυνας ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Τουρκία επιχειρούν να κατοχυρώσουν στην κυπριακή ΑΟΖ τα δικαιώματά τους. Πόσο μάλλον, που στους Γάλλους η ίδια η Λευκωσία έχει δώσει το δικαίωμα των ερευνών στην ΑΟΖ της, ενώ οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν με πειρατικές ενέργειες, τετελεσμένα, κατά πλήρη παράβαση των κανόνων του διεθνούς Δικαίου.

Επιπλέον, από πότε υπουργός Άμυνας της Ελλάδας αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επί τμήματος του οικοπέδου 7 και μάλιστα τα χαρακτηρίζει “αμφίσημα”; Ακόμα κι έτσι να είναι, αυτό είναι υπόθεση της Λευκωσίας και όχι ενός Ελλαδίτη υπουργού.

Του επαναλαμβάνουμε, λοιπόν: Να μην προτρέχει ο λόγος της διανοίας.

Οι βουλευτές

Σκόπιμο θα ήταν, τέλος, να του επιστήσουν την προσοχή ή να του συστήσουν να κάνει μερικά σεμινάρια “ορθού πολιτικού λόγου”.

Αλλά, εξ’ όσων έγινε γνωστό, κατά την προ ημερών συνάντηση των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στην Αίθουσα “Ιωάννης Καποδίστριας” του υπουργείου Άμυνας, ουδείς “στρίμωξε” τον Ν.Παναγιωτόπουλο, όχι μόνον για τα “λεκτικά ατοπήματά” του, αλλά και για να εξηγήσει την κυβερνητική πολιτική στον κρίσιμο τομέα της άμυνας.

Αντίθετα, κατά πληροφορίες, μόνο μια τυπική ενημέρωση έγινε, κι’ αυτό, όχι τόσο για τα ζητήματα άμυνας, τα ελληνοτουρκικά και την Κύπρο, αλλά για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό (!). Το τελευταίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτό που “καίει” το υπουργείο Άμυνας (λες και τα άλλα τα θεωρούν “μικροπράγματα”).

Τα μέλη του Κοινοβουλίου καλό είναι να γνωρίζουν:

Πρώτον, ότι τέτοιου είδους ενημερώσεις για τα εθνικά αμυντικά θέματα από την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας γίνονται στη Βουλή και όχι στο υπουργείο Άμυνας. Και δεν είναι θέμα τυπολατρίας και πρωτοκόλλου, αλλά ουσιαστικό.

Δεύτερον, ότι αυτές οι συναντήσεις δεν είναι σόου για τις κάμερες των τηλεοράσεων, προκειμένου να προβληθούν τα μέλη της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας και οι ίδιοι οι βουλευτές.

-Ad-