Τις ζημιές που έχει υποστεί η εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου, στο Καρλόβασι, είδε από κοντά ο πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε για την αναστήλωση του ναού. «Αυτή την εμβληματική εκκλησία θα μεριμνήσω -σε συνεννόηση και με τους ειδικούς μηχανικούς και του Υπουργείου Πολιτισμού- να την αναστηλώσουμε, να ξαναχτυπήσουν οι καμπάνες, γιατί αυτό και της αξίζει και αξίζει σε όλη την ιστορία αυτού του όμορφου τόπου» σημείωσε.
Στο Καρλόβασι, όπου μετέβη μετά το Βαθύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρο Λυμπέρη, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την «πραγματικά άμεση ανταπόκριση» και συζήτησαν για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον σεισμό. «Θέλω δημόσια να πω ότι το μεταναστευτικό επί των ημερών σας βρήκε λύση» ανέφερε μεταξύ άλλων στον πρωθυπουργό ο κ. Λυμπέρης και στη συνέχεια του έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Σε ευχαριστώ δήμαρχε γι’ αυτό που είπες για το μεταναστευτικό» απάντησε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Παραλάβαμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση -το ξέρετε- έχουμε περιορίσει στο απολύτως ελάχιστο τις ροές και ταυτόχρονα εργαζόμαστε σε συνεννόηση με όλους τους τοπικούς φορείς για να δημιουργήσουμε -όπως έχουμε δεσμευτεί- μια σύγχρονη δομή στη Σάμο για να κλείσει, επιτέλους, το Βαθύ το οποίο αποτελεί και μια προσωπική μου δέσμευση».
Για τα έργα αποκατάστασης, τόνισε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” του υπουργείου Εσωτερικών θα δοθεί προτεραιότητα σε δήμους οι οποίοι έχουν πληγεί από μεγάλες φυσικές καταστροφές. Μιλώντας, τέλος, για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είπε ότι έχει πολύ καλές αξιολογήσεις και ότι η Πολιτεία θα μεριμνήσει και για τα θέματα των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές.
Την ικανοποίησή τους για την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού εξέφρασαν στον πρωθυπουργό και οι φορείς του νησιού κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Βαθύ, πρώτο σταθμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην πληττόμενη Σάμο. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι ζημιές που έχουν γίνει στις υποδομές και στις επιχειρήσεις και από το σεισμό και από το τσουνάμι, αλλά έγινε επίσης αναφορά στο ζήτημα που προσφυγικού- μεταναστευτικού, καθώς και στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. «Είχα αναλάβει μια δέσμευση, να φυλάξουμε τα σύνορα της χώρας. Το έχουμε κάνει πράξη,ξέρετε πολύ καλά πόσο έχουν μειωθεί οι ροές» τόνισε στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός μιλώντας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Στο Βαθύ, επίσης, μετά τη σύσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε και ευχαρίστησε τα στελέχη των σωστικών συνεργείων και του στρατού καθώς και τους εθελοντές οι οποίοι συγκεντρώνουν αιτήσεις καταγραφής των ζημιών και στη συνέχεια, περιόδευσε στην πόλη για να δει από κοντά τις ζημιές που έχουν υποστεί κτίρια και επιχειρήσεις. Συνομίλησε με πολίτες και συζήτησε με επιχειρηματίες του νησιού οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από το τσουνάμι.