Σαν σήμερα 13 Απριλίου: 21 μαθητές σκοτώνονται σε δυστύχημα στην αιματοβαμμένη κοιλάδα των Τεμπών – Επέστρεφαν με λεωφορείο στα σπίτια τους μετά από εκδρομή

Η κοιλάδα των Τεμπών είναι, δυστυχώς, συνυφασμένη στη μνήμη των Ελλήνων με περισσότερες από μία εθνικές τραγωδίες. Η πληγή του άδικου χαμού 57 ανθρώπων στα Τέμπη πριν από έναν χρόνο είναι ακόμα πολύ νωπή. Κανείς όμως δεν ξεχνά ότι 21 χρόνια πριν, ένα ακόμη δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών κόστισε τις ζωές σε 21 μαθητές που επέβαιναν σε λεωφορείο.

Το φορτηγό μετέφερε φύλλα νοβοπάν, τα οποία απελευθερώθηκαν από τη σύγκρουση και μπήκαν μέσα στο λεωφορείο. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης, αλλά και της μετακίνησης του φορτίου του φορτηγού, ήταν να χάσουν τη ζωή τους 21 μαθητές που γύριζαν στα σπίτια τους μετά από εκδρομή και επιπλέον να τραυματιστούν σοβαρά 9 και άλλοι 26 ελαφριά.

Οι οδηγοί της νταλίκας και του λεωφορείου, καθώς και τέσσερα ακόμη άτομα της εταιρίας που ανήκε η νταλίκα συνελήφθησαν και σε δίκη που έγινε τον Οκτώβριο 2008, ο οδηγός καταδικάστηκε σε 15 χρόνια και 3 μήνες κάθειρξη με την κατηγορία της κατά συρροήν ανθρωποκτονία με την κατηγορία της κατά συρροήν ανθρωποκτονίας με ενσυνείδητη αμέλεια, σωματικές βλάβες κατά συρροή και για διατάραξη συγκοινωνιών με δόλο.

Στον ιδιοκτήτη της νταλίκας και υπεύθυνο φόρτωσης και μεταφοράς για την εταιρία ξυλείας στον Έβρο, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 14 ετών και τριών μηνών, ενώ στον συνιδιοκτήτη του 11 χρόνια και τρεις μήνες.

Ο οδηγός του λεωφορείου αθωώθηκε, ενώ στους υπόλοιπους που κατηγορούνταν για ενδεχόμενο δόλο επιβλήθηκαν μικρές ποινές, οι οποίες ήταν εξαγοράσιμες.

Η εταιρεία ως αποζημίωση κατέβαλλε το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων.

Στο σημείο του δυστυχήματος υπάρχει ένα οκτάγωνο μνημείο το οποίο φέρει πάνω του τις φωτογραφίες των 21 παιδιών, στη μέση γράφει την ημερομηνία “13 Απριλίου 2003” και από πάνω έχει ένα λουλούδι. Κάτω από το μνημείο, αναγράφεται η εξής επιγραφή:

Στο σημείο αυτό με ευθύνη της πολιτείας και στο βωμό του κέρδους, θυσιάστηκαν οι 21 μαθητές της Α’ τάξης του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας.

Τα ονόματα των νεκρών μαθητών:

Ευαγγελία Θ. Γάτου – Ετών 16 (Καβάσιλα)
Αναστασία Π. Παυλίδου – Ετών 16 (Καβάσιλα)
Περιστέρα Ι. Ουστά – Ετών 16 (Μακροχώρι)
Γεωργία Δ. Τραπεζανλή – Ετών 16 (Νέα Νικομήδεια)
Σταύρος Δ. Κανελλόπουλος – Ετών 15 (Μακροχώρι)
Ηλίας Π. Τσολερίδης – Ετών 16 (Διαβατός)
Παναγιώτης Κων. Μουρατίδης – Ετών 16 (Μακροχώρι)
Ανδρέας Χ. Αθανασιάδης – Ετών 16 (Σταυρός)
Χριστίνα Ε. Σταματέλλου – Ετών 16 (Μακροχώρι)
Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης – Ετών 16 (Μακροχώρι)
Βασίλειος Ν. Παπαδόπουλος – Ετών 16 (Ξεχασμένη)
Ευανθία Κ. Ψαλίδα – Ετών 16 (Καβάσιλα)
Δημήτριος Α. Κοσμίδης – Ετών 15 (Μακροχώρι)
Κωνσταντίνος Α. Θαλαλαίος – Ετών 16 (Μακροχώρι)
Γεσθημανή Ζ. Σταφυλίδου – Ετών 16 (Νέα Νικομήδεια)
Σάββας Λ. Παναγιωτίδης – Ετών 16 (Μακροχώρι)
Αθανάσιος Μαρκαντάρας – Ετών 16 (Μακροχώρι)
Γιώργος Κ. Μήτσκας – Ετών 16 (Μακροχώρι)
Ιωάννα Θ. Καστίδου – Ετών 16 (Καβάσιλα)
Δημήτριος Θ. Σίγκας – Ετών 16 (Μακροχώρι)
Όλγα Β. Αγγελίνα – Ετών 15 (Κουλούρα)