«Η δουλειά μας ως γκέι άτομα ήταν να βγούμε στο φως, να γίνουμε ορατοί, να ζούμε με την αλήθεια», είπε αργότερα ο Baker. «Μια σημαία ταίριαζε πραγματικά σε αυτή την αποστολή, γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να δηλώσεις την ορατότητά σου ή να πεις: “Αυτός είμαι!”».
Σαν σήμερα πριν 46 χρόνια υψώνεται η πρώτη σημαία του ουράνιου τόξου, στο πλαίσιο εορτασμού για την Ημέρα Ελευθερίας των Ομοφυλοφίλων και Λεσβιών στο Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με τον δημιουργό της, Gilbert Baker, το πλήθος αναγνώρισε αμέσως τη σημασία της σημαίας και την υιοθέτησε: «Με άφησε άναυδο το ότι οι άνθρωποι την κατάλαβαν αμέσως, σαν κεραυνός εν αιθρία, ότι αυτή ήταν η σημαία τους», είπε αργότερα. «Ανήκε σε όλους μας». Η σημαία αυτή έγινε το σύμβολο υπερηφάνειας και απελευθέρωσης της LGBTQ+ κοινότητας.
Ο Gilbert, ντραγκ κουίν και σχεδιαστής ρούχων, γνώρισε τον ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων Harvey Milk το 1974. Μετά την ιστορική εκλογή του Milk στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης το 1977, ο Milk ανέθεσε στον Gilbert να δημιουργήσει ένα νέο σύμβολο υπερηφάνειας για την LGBT κοινότητα της πόλης. Ο Gilbert αποφάσισε να φτιάξει μια σημαία ουράνιου τόξου, όπου κάθε χρώμα είχε μια συγκεκριμένη σημασία:
- ροζ για τη σεξουαλικότητα,
- κόκκινο για τη ζωή,
- πορτοκαλί για τη θεραπεία,
- κίτρινο για το φως του ήλιου,
- πράσινο για τη φύση,
- τιρκουάζ για την τέχνη και τη μαγεία,
- indigo για την αρμονία και
- βιολετί για το πνεύμα.
Μαζί με μια ομάδα που περιλάμβανε τους ακτιβιστές Lynn Segerblom και James McNamara, ο Gilbert έφτιαξε την πρώτη σημαία υπερηφάνειας στην ταράτσα ενός κέντρου της LGBT κοινότητας, χρησιμοποιώντας μεγάλους σκουπιδοτενεκέδες για να βάψει τις ρίγες.
Η σημαία βρήκε αμέσως απήχηση στην γκέι κοινότητα του Σαν Φρανσίσκο και άρχισε η μαζική παραγωγή της. Ελλείψεις σε υφάσματα και άλλα προβλήματα οδήγησαν στην αφαίρεση του ροζ και του τιρκουάζ και την αντικατάσταση του indigo με ένα απλό μπλε. Αυτή η ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση της αρχικής σημαίας του Baker είναι τώρα το σύμβολο υπερηφάνειας σε όλο τον κόσμο, ενώ οι ακτιβιστές έχουν δημιουργήσει και αρκετές παραλλαγές, καθεμία με τα δικά της χρώματα και συμβολισμούς, για να γιορτάσουν ολόκληρο το φάσμα της σεξουαλικότητας και της ταυτότητας φύλου.