Το Μπέρμπανκ είναι μια πόλη της Καλιφόρνια που βρίσκεται 19 χιλιόμετρα βόρεια του Λος Άντζελες. Εδώ βρίσκονται τα γραφεία της γνωστής εταιρείαςWalt Disney. Μπαίνοντας μέσα τα πρώτα πράγματα που σε εντυπωσιάζουν είναι η απλότητα και η ησυχία που επικρατούν. Εδώ όλοι δημιουργούν. Μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή πλέον. Άλλωστε έχουν αλλάξει οι εποχές .Η δημιουργία είναι το πρώτο πράγμα που κληρονομεί ο άνθρωπος πίσω από όλη αυτή την τεράστια επιτυχία.
16 Οκτωβρίου 1923. Ο σκιτσογράφος και παραγωγός ταινιών Γουόλτερ Έλιας Ντίσνεϊ και ο αδερφός του Ρόι Ντίσνεϊ ιδρύουν σε ένα μικρό γκαράζ, για το οποίο δίνουν ενοίκιο 10 δολάρια το μήνα, την κινηματογραφική εταιρεία «Disney Brothers Cartoon Studio». Μετά από λίγο καιρό ο Ρόι προτείνει να ονομαστεί η εταιρεία The Walt Disney Company. Τα αδέρφια εκείνον τον καιρό δουλεύουν την «Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων». Η Αλίκη γίνεται επιτυχία και τα γραφεία τους επεκτείνονται. Προσλαμβάνεται και προσωπικό. Η αρχή έχει γίνει.
13 Ιανουαρίου 1930: Κυκλοφορεί το πρώτο κόμικ Μίκυ Μάους. Πρόκειται για το διασημότερο ήρωα όλων των εποχών! Ο Μίκυ συμμετέχει σε πάνω από120 ταινίες κινουμένων σχεδίων της Walt Disney! Αποκτά και το δικό του αστέρι στο Χόλιγουντ! Ο Ντίσνεϊ επινοεί τον Μίκυ εμπνεόμενος από ένα φιλικό ποντικάκι που του ζητά κάθε μέρα φαγητό. Και το όνομά του είναι ιδέατης συζύγου του Λίλιαν. Με τη δημιουργία της σειράς«Silly Symphonies», κάνουν την εμφάνισή τους και άλλοι χαρακτήρες του Ντίσνεϊ. Το 1934, σε ένα δεύτερο ρόλο, στην αρχή, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο Ντόναλντ. Το ντεμπούτο του δεν είναι τόσο εντυπωσιακό, αλλά με το πέρασμα του χρόνου, η πάπια με τη βραχνή φωνή, τα ασυγκράτητα νεύρα, τη διαρκή ατυχία και τις απανωτές εκρήξεις, παίρνει τη θέση της δίπλα στο έξυπνο και φιλοσοφημένο ποντίκι. Το 1934, το καλλιτεχνικό και τεχνικό προσωπικό της εταιρείας ξεπερνάει τα700 άτομα.
Στις 21 Δεκεμβρίου 1937, στο Carthay Theater του Λος Άντζελες, κάνει πρεμιέρα το πρώτο μεγάλου μήκους μιούζικαλ κινουμένων σχεδίων, που δεν είναι άλλο από το γνωστό παραμύθι «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι». Η συγκεκριμένη ταινία, ούτε λίγο ούτε πολύ, στοιχίζει 1.500.000 δολάρια και δίκαια συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα επιτεύγματα της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το φιλμ αποφέρει την πρώτη χρονιά έσοδα 8,5 εκατ. δολαρίων, με το παιδικό εισιτήριο να κοστίζει μόλις 10 σεντς.
Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, τα στούντιο του Disney ολοκληρώνουν τα γυρίσματα και άλλων, κλασικών πια, μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων ταινιών όπως τα αγαπημένα «Πινόκιο», «Dumbo» (το ελεφαντάκι), «Bambi»(το ελαφάκι) και την αξεπέραστη μέχρι και σήμερα «Fantasia».
Το 1955 η Walt Disney Company παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο, όταν ο ιδρυτής αποφασίζει να δαπανήσει το αστρονομικό ποσό των 17,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανέγερση ενός φαντασμαγορικού πάρκου στο Anaheim της Καλιφόρνιας! Η εταιρεία συνεχίζει και μετά το θάνατό του, το 1966, από καρκίνο των πνευμόνων. Ο αδερφός του Ρόι αναλαμβάνει την εποπτεία και στη συνέχεια μια εκτελεστική ομάδα το 1971.
Αν και ο Γουόλτερ έχει φύγει από τη ζωή, η εταιρεία του και το όνομά του βρίσκονται παντού. Η Walt Disney Company δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς εκτός από τον κινηματόγραφο, όπως είναι τα διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα 14 πάρκα, τα στούντιο διασκέδασης, τα καταναλωτικά προϊόντα, ακόμη και το ραδιόφωνο. Επίσης, της ανήκει το δημοφιλέστερο κανάλι των ΗΠΑ, το ABS, όπως και ο ραδιοφωνικός σταθμός ESPN. Ακόμη, η εταιρεία έχει αγοράσει πλέον το θέατρο του Broadway. Τέλος, όσον αφορά στη δισκογραφική βιομηχανία, της ανήκουν η Walt Disney Records και η Hollywood Records. Στη μέχρι τώρα ιστορία της η Walt Disney έχει ξεπεράσει δύο φορές το συνολικό τζίρο των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Tο 2016 και το 2018 με τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες όπως οι «Avengers», «Marvel» και φυσικά ο ανεπανάληπτος «Πόλεμος των Άστρων».
(Πηγή:MaxMag, Wiki)