Σαρηγιάννης: Μελετήθηκε το καθολικό lockdown – Μπορεί να εφαρμοστεί;

Το πέμπτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού με την μετάλλαξη «Όμικρον» διανύουμε σύμφωνα με τον Καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, με την νέα αυτή μετάλλαξη να χαρακτηρίζεται από μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά και ήπια νόσηση.

Μιλώντας ο Καθηγητής στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, επεσήμανε πως τα δεδομένα της πορείας της πανδημίας έχουν αλλάξει με την εμφάνιση της «Όμικρον», υπερθεμάτισε για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων, ενώ ξεκαθάρισε πως στο τραπέζι δεν βρίσκεται η λύση του lockdown, αλλά μέτρα, τα οποία επειδή θα ληφθούν νωρίς δεν θα υπάρχουν δραματικές καταστάσεις με την εξέλιξη της πανδημίας.

Τα δεδομένα της πανδημίας έχουν μεταβληθεί σύμφωνα με τον Καθηγητή και η «Όμικρον» έχει ανατρέψει την πορεία αποκλιμάκωσης που καταγράφηκε από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.

«Πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα»

«Από τις 23 του μήνα έχουμε μπει σε μια πορεία ανάκλησης της πανδημίας και αυτό δημιουργεί την ανάγκη και για εκ νέου λήψη μέτρων στοχευμένων και για την πιο σοβαρή εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν. Αύξηση της ταχύτητας του εμβολιασμού κυρίως σε ότι αφορά στην γ’ δόση αλλά και στον εμβολιασμό των παιδιών, ώστε να διασφαλιστεί η καλή και ασφαλής λειτουργία των σχολείων», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης λέγοντας πως έχουμε ξεκινήσει ήδη να διανύουμε το πέμπτο κύμα της πανδημίας με την Όμικρον.

«Λιγότερες πιθανότητες εισαγωγής σε νοσοκομείο με την “Όμικρον”»

Αναφορικά στην νέα αυτή μετάλλαξη, ο Καθηγητής ανέφερε πως χαρακτηρίζεται από την πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, με τον ρυθμό μετάδοσής της να είναι αυξημένος κατά μιάμιση φορά πάνω από τη Δέλτα , ενώ η τάση σοβαρότητας της νόσησης είναι κατά 41% χαμηλότερη, δηλαδή υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες εισαγωγής σε νοσοκομείο με την «Όμικρον» . Ταυτόχρονα, εξηγεί ο Καθηγητής, ο μέσος χρόνος νοσηλείας με την Όμικρον, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, είναι 40% μικρότερος σε σχέση με τη Δέλτα.
«Έχουμε μια πιο ήπια ασθένεια , που κάνει πολύ διαχειρίσιμη την κατάσταση ως προς το σύστημα υγείας . Το πρόβλημά μας είναι ότι το δικό μας σύστημα υγείας είναι σε αρκετά μεγάλη φόρτιση, γι’ αυτό είναι σημαντικό να πάρουμε έγκαιρα μέτρα, να μην αφήσουμε την υπερβολική ανάπτυξη της Όμικρον.

«Τα κρούσματα της Όμικρον, είναι κοντά στο 20% του συνόλου»

Βλέπουμε ότι στη χώρα συνολικά τα κρούσματα της Όμικρον να είναι κοντά στο 20% του συνόλου και με αυτή την τάση, σε συνδυασμό με την πτωτική πορεία της Δέλτα, περιμένουμε να κυριαρχήσει, δηλαδή να φτάσει στο 50% των νέων κρουσμάτων από το τέλος του χρόνου κι έπειτα», υποστήριξε ο Καθηγητής συμπληρώνοντας πως μπορεί να δούμε και 8.000 κρούσματα έως το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του Ιανουαρίου. Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως τα νέα μέτρα που θα παρθούν, όπως για παράδειγμα η αύξηση της τηλεργασίας θα φρενάρει την πορεία της μετάλλαξης, καθώς έχει διαφανεί πως επηρεάζει κυρίως νέους ανθρώπους, που έχουν πολλές κοινωνικές αλλά και εργασιακές επαφές.

Μελετήθηκε το lockdown

Η ομάδα του κ. Σαρηγιάννη έχει ήδη καταθέσει έκθεση με την πορεία της πανδημίας, το παρόν και το μέλλον της αλλά και σενάρια για την εξέλιξή της σε συνδυασμό με την εφαρμογή μέτρων. Ο ίδιος επεσήμανε πως στην εν λόγω έκθεση υπάρχουν διαφορετικά σενάρια και μέτρα, από πολύ ήπια μέχρι πιο σκληρά όπου αναλύεται ο συνδυασμός που μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα. «Υπάρχουν συνδυασμοί που μπορούν να έχουν σταμάτημα του πανδημικού κύματος χωρίς να αναγκαστεί κανείς να πάει σε lockdown», σχολίασε ο κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι και το σενάριο του lockdown μελετήθηκε, όμως ο ίδιος αποκλείει την εφαρμογή του εν λόγω ριζικού μέτρου. Βέβαια, υπογράμμισε πως η λήψη μέτρων έρχεται έγκαιρα τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «Το να συζητάει ήδη η πολιτεία και συνολικά η κοινωνία για μέτρα στις 3 Γενάρη είναι κάτι εξαιρετικά θετικό , γιατί δρούμε εξαιρετικά έγκαιρα αυτή τη στιγμή. Μπορούμε πραγματικά να δράσουμε έγκαιρα και να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Δεν θα είναι ταχεία η κλιμάκωση στη Μαγνησία

Τέλος, ο Καθηγητής μίλησε για την πορεία της πανδημίας και στη Μαγνησία επισημαίνοντας πως από τις 20-23 Δεκεμβρίου έχει ξεκινήσει μία πορεία κλιμάκωσης, ήπια όμως ακόμη, με τον ίδιο να σημειώνει πως η κλιμάκωση, δεν θα είναι στην περιοχή τόσο ταχεία όσο στην Αττική. «Με δεδομένο όμως ότι είμαστε στη χειμερινή περίοδο και όλο αυτό βοηθά στην κλιμάκωση της πανδημίας δεν φαίνεται ότι μπορεί να σταματήσει, παρά με τη λήψη μέτρων που αυτή τη στιγμή συζητούνται. Θεωρώ ότι δεν θα πάμε σε πολύ δραματικές καταστάσεις γιατί θα ληφθούν μέτρα νωρίς», κατέληξε ο Καθηγητής.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σύρος-Βουτσίνος: «Έλαβα αγωγή απ’το Κράτος ότι μου παίρνει τα κτήματα γιατί λέει δεν μου ανήκουν»
21 Φεβρουαρίου, 2025
Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Τραμπ – Ζελένσκι: «Δεν είναι σημαντική η παρουσία του στις συνομιλίες» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
21 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Βρέθηκαν τρία καταγραφικά από την διαδρομή που ακολούθησε ο 39χρονος
21 Φεβρουαρίου, 2025
Ηράκλειο: Πήρε προαγωγή ο ψυχίατρος που είχε εξετάσει τον 33χρονο που παρέσυρε με το όχημά του την άτυχη Ράνια
21 Φεβρουαρίου, 2025
Μαγνησία: Πειθαρχική δίωξη στον διευθυντή σχολείου όπου μαθητής τραυμάτισε συμμαθητές του
21 Φεβρουαρίου, 2025
Εurobasket 2025: Η Εθνική… άλωσε στην παράταση 93-89 την Τσεχία και πέρασε στα τελικά με υπογραφή Παπαπέτρου και Τολιόπουλου
21 Φεβρουαρίου, 2025
Επίθεση με μαχαίρι στο μνημείο Ολοκαυτώματος του Βερολίνου – Ένας σοβαρά τραυματίας
21 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανικές εκλογές: Προβάδισμα για Μερτς, δεύτερη δύναμη το AfD – Τρίτος ο Σολτς σύμφωνα με δημοσκόπηση
21 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθη άντρας κοντά στον ΟΣΕ Οινοφύτων – Επιδείκνυε τα γεννητικά του όργανα σε γυναίκες
21 Φεβρουαρίου, 2025
Κακοκαιρία Coral: Μέχρι πότε θα κρατήσει ο ισχυρός παγετός – Το Σάββατο η πιο κρύα ημέρα του φετινού χειμώνα
21 Φεβρουαρίου, 2025