Σαρκοζί: Ποινή φυλάκισης ενός έτους για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κρίθηκε σήμερα στο Παρίσι ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012, στο πλαίσιο της λεγόμενης «υπόθεσης Bygmalion» και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Ο πρώην πρόεδρος και τα 13 πρόσωπα που δικάζονται μαζί του και κρίθηκαν όλοι ένοχοι για συνέργεια σε παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.

Ο 66χρονος Σαρκοζί είναι απίθανο να πάει στη φυλακή. Αναμένεται να ασκήσει έφεση, κάτι που θα αναστείλει την έκτιση της ποινής του. Η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε επίσης ότι μπορεί να την εκτίσει κατ’ οίκον, με ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους ήταν απών από το δικαστήριο του Παρισιού κατά την ανάγνωση της απόφασης. Είναι η δεύτερη ετυμηγορία που ανακοινώνεται φέτος σε βάρος του Σαρκοζί, ο οποίος κυβέρνησε τη Γαλλία από το 2007 έως το 2012 και διατηρεί επιρροή μεταξύ των συντηρητικών. Όπως δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Καρολίν Βιγκιέ, ο Σαρκοζί «συνέχισε να διοργανώνει συγκεντρώσεις» ακόμη και αφού «είχε προειδοποιηθεί γραπτώς για τον κίνδυνο να υπερβεί» το νόμιμο ανώτατο όριο δαπανών. «Δεν ήταν η πρώτη προεκλογική εκστρατεία του, είχε πείρα ως υποψήφιος», συνέχισε η πρόεδρος του δικαστηρίου. Το συντηρητικό κόμμα του, επισήμανε η πρόεδρος του δικαστηρίου, ξόδεψε σχεδόν τα διπλά από τα 22,5 εκατ. ευρώ που επιτρέπονταν βάσει του εκλογικού νόμου και στη συνέχεια προσέλαβε μια φιλική εταιρεία δημόσιων σχέσεων (την Bygmalion) για να κρύψει το κόστος.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Νικολά Σαρκοζί ποινή φυλάκισης ενός έτους, από την οποία οι έξι μήνες με αναστολή.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Σαρκοζί είχε γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας που καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή -τρία έτη φυλάκισης από τα οποία το ένα χωρίς αναστολή- για διαφθορά και αθέμιτη επιρροή στη λεγόμενη «υπόθεση των υποκλοπών», στην οποία διωκόταν για απόπειρα διαφθοράς ενός δικαστή. Έχει ασκήσει έφεση.

– «Σόου α λα αμερικάνικα» –

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του το 2012 επικεφαλής της Γαλλίας, ο Νικολά Σαρκοζί ζητούσε να γίνεται «μία συγκέντρωση την ημέρα», «σόου α λα αμερικάνικα» και άφησε τις δαπάνες να ξεφύγουν χωρίς να ενδιαφερθεί, υποστήριξε η εισαγγελία στο κατηγορητήριο.

Μια παράνομη διευθέτηση ανάμεσα στο τότε κόμμα της πλειοψηφίας, το UMP –το οποίο ο Σαρκοζί θα μετονομάσει στη συνέχεια σε LR- και την εταιρεία Bygmalion, που οργάνωνε τις συγκεντρώσεις, είχε καλύψει αυτή τη δαπανηρή εκστρατεία.

Αντίθετα από τους 13 συγκατηγορουμένους του (πρώην στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας και του UMP, καθώς και της εταιρείας Bygmalion), ο Νικολά Σαρκοζί δεν κατηγορούνταν για το σύστημα των διπλών τιμολογίων που είχε επινοηθεί για να κρύψει την υπέρβαση των εγκεκριμένων δαπανών της προεκλογικής εκστρατείας.

Δικαζόταν μόνο για «παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας».

Ωστόσο ωφελήθηκε «αναμφισβήτητα» από την απάτη, σύμφωνα με το δικαστήριο, καθώς διέθετε μέσα πολύ ανώτερα αυτών που ο νόμος όριζε – τουλάχιστον 42,8 εκατ. ευρώ.

Ο Νικολά Σαρκοζί είχε αρνηθεί συλλήβδην τις κατηγορίες.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σύρος-Βουτσίνος: «Έλαβα αγωγή απ’το Κράτος ότι μου παίρνει τα κτήματα γιατί λέει δεν μου ανήκουν»
21 Φεβρουαρίου, 2025
Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Τραμπ – Ζελένσκι: «Δεν είναι σημαντική η παρουσία του στις συνομιλίες» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
21 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Βρέθηκαν τρία καταγραφικά από την διαδρομή που ακολούθησε ο 39χρονος
21 Φεβρουαρίου, 2025
Ηράκλειο: Πήρε προαγωγή ο ψυχίατρος που είχε εξετάσει τον 33χρονο που παρέσυρε με το όχημά του την άτυχη Ράνια
21 Φεβρουαρίου, 2025
Μαγνησία: Πειθαρχική δίωξη στον διευθυντή σχολείου όπου μαθητής τραυμάτισε συμμαθητές του
21 Φεβρουαρίου, 2025
Εurobasket 2025: Η Εθνική… άλωσε στην παράταση 93-89 την Τσεχία και πέρασε στα τελικά με υπογραφή Παπαπέτρου και Τολιόπουλου
21 Φεβρουαρίου, 2025
Επίθεση με μαχαίρι στο μνημείο Ολοκαυτώματος του Βερολίνου – Ένας σοβαρά τραυματίας
21 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανικές εκλογές: Προβάδισμα για Μερτς, δεύτερη δύναμη το AfD – Τρίτος ο Σολτς σύμφωνα με δημοσκόπηση
21 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθη άντρας κοντά στον ΟΣΕ Οινοφύτων – Επιδείκνυε τα γεννητικά του όργανα σε γυναίκες
21 Φεβρουαρίου, 2025
Κακοκαιρία Coral: Μέχρι πότε θα κρατήσει ο ισχυρός παγετός – Το Σάββατο η πιο κρύα ημέρα του φετινού χειμώνα
21 Φεβρουαρίου, 2025