Σαρώνει η «Δέλτα», καταφθάνει 4ο κύμα: Σενάριο κλεισίματος της χώρας & επιβολής μέτρων

Σε μέγιστο συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού εξαπλώνεται ταχύτατα δημιουργώντας νέα δυσμενη επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την ταχεία ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα όσοι βρίσκονται στις μονάδες εντατικές με κορωνοϊό είναι ανεμβολίαστοι.

Κόκκινος συναγερμός για τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Η μετάλλαξή εξαπλώνεται και ανησυχεί κυβέρνηση και ειδικούς…

Η ινδική μετάλλαξη εξελίσσεται σε αστάθμητο παράγοντα για την πορεία της πανδημίας είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό και 40%-60% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τη βρετανική μετάλλαξη.

Μοναδική απάντηση ο εμβολιασμός τονίζουν οι ειδικοί.

Πιο προστατευμένοι όσοι εμβολιαστούν και με τις 2 δόσεις. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο πλήρης εμβολιασμός με τα 4 εγκεκριμένα εμβόλια παρέχει προστασία και από τη μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού, με τη Pfizer να φτάνει το 92%.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας δεν φτάνουν ποτέ οι εμβολιασμένοι τονίζουν οι ειδικοί.

Οι ειδικοί φοβούνται ένα τέταρτο κύμα πανδημίας στο τέλος του καλοκαιριού εάν ο εμβολιασμός δεν φτάσει το 80%.

Έτσι δεν αποκλείονται νέα … lockdown και περιοριστικά μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους.

Επιστρέφουν οι μάσκες σε Καλιφόρνια 

H μία μετά την άλλη χώρες και πόλεις που είχαν αρχίσει να άρουν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊου αρχίζουν να δίνουν οδηγίες για επαναφορά της μάσκας τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους. Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα αναγκάζει τους αρμόδιους φορείς να αναπροσαρμόσουν τις οδηγίες.

Ήδη στην Καλιφόρνια επανέρχεται το μέτρο της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ενώ και σε άλλες πολιτείες επανέρχεται η μάσκα. Το ίδιο έχει συμβεί και στο Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, ο Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει τον χάρτη της επιστροφής στην κανονικότητα, με τους ειδικούς να συνιστούν κι εκεί χρήση προστατευτικής μάσκας.

Νέο lockdown: Γιατί θα κλείσει ξανά η χώρα – Τα μέτρα και πότε θα επιβληθούν

Θέμα χρόνου είναι το τέταρτο κύμα κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η Ελλάδα θα ξαναπάει σε lockdown, επισημαίνουν οι ειδικοί, τη στιγμή που αυτό διαψεύδεται από κυβερνητικά στελέχη!

Γιατί θα κλείσει ξανά η χώρα

Μετάλλαξη Δέλτα και έξαρση κρουσμάτων αναμένεται να οδηγήσουν εκ νέου στο κλείσιμο της χώρας με επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας επανεμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής καθολικού lockdown στη χώρα, κάτι που σημαίνει πως πιθανότατα δεν θα εφαρμοστεί το lockdown μόνο σε ανεμβολίαστους, όπως λέει η κυβέρνηση.

«Έχουν γίνει πολλές φορές οι δηλώσεις αυτές στο παρελθόν, ότι δεν θα κλείσουμε ποτέ και είδατε τα αποτελέσματα. Καλό θα είναι να μην γίνονται τέτοιες δηλώσεις, θα δούμε», είπε ο Νίκος Σύψας.

Ο Νίκος Σύψας είπε πως «αν δεν έχουμε πιάσει το 60% της ανοσίας, σχεδόν όλοι οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν από τη μετάλλαξη Δέλτα και θα έχουμε πολύ μεγάλη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας οπότε αναγκαστικά θα πάμε σε οριζόντια περιοριστικά μέτρα».

Παράλληλα ο Νίκος Σύψας μίλησε για έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στα μέσα Αυγούστου επισημαίνοντας ότι είναι σε μεγάλη ένταση στην Ελλάδα η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο κ. Σύψας, επεσήμανε επίσης ότι η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν είπε ποτέ να βγουν οι μάσκες και είναι εντελώς λάθος το μήνυμα που μεταφέρθηκε στην κοινωνία και οι δηλώσεις περί απόφασης να βγουν οι μάσκες.

Η επιτροπή το μοναδικό που είπε είναι ότι όταν κάποιος βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο που δεν υπάρχει κανένας συνωστισμός μπορεί πρόσκαιρα να βγάλει τη μάσκα.

Όσον αφορά στο 4ο κύμα της πανδημίας ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επεσήμανε ότι το βλέπει στο βάθος του ορίζοντα και ότι είναι θέμα χρόνου να μας έρθει.

Η μετάλλαξη Δέλτα κάνει διασπορά κάτω από τα ραντάρ, υπογράμμισε, είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί και ακόμα ερευνάται για να διαπιστωθεί εάν είναι και πιο θανατηφόρος, στοιχείο που μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο Νίκος Σύψας προέτρεψε τους πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν ενώ προέβλεψε ότι σύντομα θα έχουμε δυο Ελλάδες, δηλαδή, περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και υψηλά ποσοστά μόλυνσης οπότε δεν αποκλείεται να λαμβάνονται τοπικά περιοριστικά μέτρα.

Τα στοιχεία μέχρι στιγμή δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού μεταξύ των νέων ανθρώπων και σε χώρους διακοπών και προέβλεψε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους.

Εκρηξη κρουσμάτων σύντομα…

ον «κώδωνα του κινδύνου» για 2.000 κρούσματα εβδομαδιαίο μέσο όρο μέχρι τα τέλη του μήνα έκρουσε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είμαστε νομίζω στην αρχή του 4ου κύματος… Το τι σημαίνει αυτό έχει να κάνει με το τι θα κάνουμε εμείς, μάς δίνεται δυνατότητα κυρίως μέσω του εμβολιασμού, αλλά και των υπόλοιπων μέτρων προστασίας».

«Ο φθίνων αριθμός των εμβολιασμών είναι καταστροφικός. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα» προειδοποίησε.

Μιλώντας για ταχεία αύξηση κρουσμάτων, σημείωσε πως αν τα πράγματα πάνε οριακά άσχημα, δηλαδή χωρίς να μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλή αντίδραση, «μπορούμε να πάμε μέχρι τα 1.500 κρούσματα μέχρι τις 20 του μήνα στα περίπου 2.000 μέχρι τέλους του μήνα» μιλώντας με εβδομαδιαίους μέσους όρους.

«Αν αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και οι υπόλοιποι, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι άνω των 60, θα είναι πολύ σημαντικό πρώτον για να προστατευθούν οι ίδιοι, και δεύτερον για να δώσουμε ανάσες στο ΕΣΥ που αυτή τη στιγμή δεν πιέζεται πάντως, αλλά και στην οικονομία».

Ο κ. Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε ότι «μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το κύμα αρκετά νωρίτερα. Είμαστε στο παιχνίδι, και παίζουμε ακόμα, αλλά πρέπει να παίξουμε σοβαρά, δεν υπάρχουν πολλές λύσεις».

Πέτσας: Όποιο μέτρο χρειαστεί να παρθεί θα παρθεί

Αν υπάρξει τέταρτο κύμα της πανδημίας, αυτό θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους, όχι την οικονομία τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Όπως είπε η αναπλήρωση των εισοδημάτων όσων είχαν ανάγκη κατά το lockdown προήλθε από τον προϋπολογισμό αλλά και τον εξωτερικό δανεισμό, δύο πηγές που δεν είναι ανεξάντλητες και στις οποίες πρέπει να προστρέχουμε με φειδώ και με σύνεση.

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι πλέον τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και πως τυχόν αυξημένος αριθμός κρουσμάτων δε σημαίνει απαραίτητα πίεση στο Σύστημα Υγείας «επομένως αυτό θα είναι πρόβλημα για τους ανεμβολίαστους».

Στο ερώτημα εάν θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για τις χερσαίες μετακινήσεις, απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν έχει γίνει κάποια σχετική συζήτηση στην κυβέρνηση, ωστόσο Ιούλιος και Αύγουστος είναι δυο μήνες κρίσιμοι και «όποιο μέτρο χρειαστεί να παρθεί, θα παρθεί».

Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο τοπικών λοκντάουν λέγοντας ότι πάνω από όλα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο προκειμένου μέσα στο καλοκαίρι να επιτευχθεί ένα ποσοστό εμβολιασμού συμβατό με το τείχος ανοσίας.

Για τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ΚΕΔΕ τόνισε ότι στόχος είναι μαζί με την αυτοδιοίκηση να καλυφθούν τα κενά που παρατηρούνται στην ταχύτητα των εμβολιασμών σε όλη τη χώρα.

Έστρεψε τα βέλη του κατά των πολιτικών δυνάμεων που αναπαράγουν ψεκασμένες θεωρίες για τσιπ στα εμβόλια αλλά και εκείνους που συστήνουν στους πολίτες να περιμένουν πριν εμβολιαστούν όπως ο βουλευτής κ. Παύλος Πολάκης, δηλώσεις που έχουν όπως είπε αντίκτυπο σε συγκεκριμένες ομάδες.

Γεωργιάδης: Αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων πρέπει να συζητάμε εκ νέου τι θα κάνουμε

Αν συνεχιστεί ο ρυθμός ανόδου των κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες η εικόνα της Ελλάδας θα είναι διαφορετική, και θα πρέπει να συζητάμε εκ νέου τι θα κάνουμε με την πανδημία, δήλωσε σήμερα Δευτέρα στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι δεν πρέπει να καταστραφεί η καλή εικόνα για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια με τις προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης να είναι κάθε μήνα καλύτερες από τον προηγούμενο.

Τόνισε επίσης για τον τουρισμό ότι ο ρυθμός των αφίξεων του 2021 είναι μεγαλύτερος από τις αφίξεις τον Ιούλιο του 2020  και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία «είναι καταπληκτικές για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι οι επενδύσεις ξεκίνησαν «να παίρνουν φωτιά» και τα ακίνητα στο Ελληνικό έχουν γίνει ανάρπαστα, κυρίως από τους ανθρώπους του εξωτερικού.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα δημόσια οικονομικά παραμένουν ισχυρά, η ζημία όμως που έχει υποστεί η  ιδιωτική οικονομία δεν μπορεί να στηριχτεί εκ νέου με πόρους.

Ανέφερε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιθανόν να προσβάλλει και εμβολιασμένους  αλλά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να νοσηλευτεί κάποιος σε ΜΕΘ, σημειώνοντας την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Τα μέτρα και πότε θα επιβληθούν

Σε περίπτωση λοιπόν που η άνοδος κρουσμάτων συνεχιστεί, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επιβολή περιοριστικών μέτρων, ακόμη και καθολικά, δηλαδή σε όλη τη χώρα.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα επιστρέψει ο περιορισμός στην κυκλοφορία, η χρήση μάσκας παντού, ενώ ίσως να έχουμε και περεταίρω διαχωρισμούς για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.