Σαρώνει η κακοκαιρία: Πού έκλεισαν σχολεία και δρόμοι

Επιμένει και σήμερα η κακοκαιρία Διομήδης με τα χιόνια να «χτυπούν» και την πόρτα της πρωτεύουσας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, με την κακοκαιρία να μετατοπίζεται προς τα ανατολικά τμήματα θα κυλήσει η σημερινή μέρα.

Το βαρομετρικό χαμηλό μπαίνει μέσα στο νότιο – νοτιοανατολικό Αιγαίο ενώ βορειότερα υψώνεται ατμοσφαιρικό βουνό κι έτσι θα έχουμε υψηλές πιέσεις αντικυκλωνικού πεδίου κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη διαφορά πίεσης κυρίως μέσα στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Αυτή η διαφορά πίεσης θα οδηγήσει στη σημαντική ενίσχυση των βοριάδων.

Για σήμερα Τετάρτη, οι βροχές και τα χιόνια αλλά και οι καταιγίδες θα εστιάζονται από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά. Πυκνές χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους όχι μόνο σε ορεινές περιοχές της κεντρικής και ανατολικής χώρας αλλά και σε πεδινές – ημιπεδινές περιοχές.

Στην Αττική, αναμένονται βροχοπτώσεις ενώ νωρίς το πρωί θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στη γύρω ορεινή ζώνη. Μάλιστα, καθώς θα περνούν οι ώρες τα χιόνια θα κατεβαίνουν σε υψόμετρο ενώ δεν αποκλείεται μέσα στη νύχτα να χιονίσει και στα βόρεια τμήματα του νομού.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, την Πέμπτη (13/1) υποχωρούν τα φαινόμενα για να μείνει το τσουχτερό κρύο ιδιαίτερα τη νύχτα και το πρωί με τον ισχυρό παγετό να κάνει την εμφάνισή του με έμφαση τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας.

Δείτε πως θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω ισχυρών ανέμων

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές που σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 9 και στα βόρεια τα 10 μποφόr

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των πλοίων πραγματοποιούνται κατά την κρίση του πλοιάρχου και με ημερολογιακή εγγραφή.

Κλειστές παραμένουν επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για αλλαγές η τροποποιήσεις δρομολογίων σε πολλές ακτοπλοϊκές γραμμές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Λαμία: Η κακοκαιρία «Διομήδης» έφερε 50 πόντους χιόνι στα ορεινά χωριά

Με 50 πόντους χιόνι ξημέρωσε σήμερα Τετάρτη (12.1.2022) στα ορεινά χωριά της Υπάτης στη Λαμία καθώς η κακοκαιρία «Διομήδης» συνεχίζει την επέλασή της και προκαλεί ισχυρές χιονοπτώσεις.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, τα ημιορεινά και ορεινά χωριά της Υπάτης στη Λαμία έχουν ντυθεί στα λευκά με 50 πόντους χιόνι ενώ άλλα χωριά όπως το Καλαμάκι και η Παύλιανη ξημέρωσαν με 20 πόντους χιόνι λόγω της κακοκαιρίας.

Μάλιστα, τις επόμενες ώρες αναμένονται χιόνια και σε χαμηλότερα υψόμετρα και τα συνεργεία έχουν ήδη πιάσει δουλειά για να καθαρίζουν τους δρόμους ώστε να μην αποκλειστούν τα χωριά.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Ξεφλούδας, εφιστά την προσοχή των πολιτών, λέγοντας ότι « οι δημότες παρακαλούνται να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά γιατί τα καιρικά φαινόμενα θα επιδεινωθούν τις επόμενες ώρες και θα υπάρχει παγετός…».

Το λευκό τοπίο σήμερα το πρωί στην Καστανιά Υπάτης είναι μοναδικό, όπως και στο Λυχνό, με το χιόνι να έχει καλύψει τα πάντα και να συνθέτει το χειμωνιάτικο σκηνικό.

Βόρεια Εύβοια: Πολλά προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας «Διομήδης» με κατολισθήσεις και πλημμύρες

Μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε σήμερα Τετάρτη (12.1.2022) το πρωί στη Βόρεια Εύβοια και συγκεκριμένα στο δρόμο από την Παραλία Αχλαδίου στην Παραλία Αγίας Άννας με αποτέλεσμα να κλείσει το οδικό δίκτυο.

Η κατολίσθηση στη Βόρεια Εύβοια προκλήθηκε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώνονται εδώ και δύο ημέρες στην περιοχή, λόγω της κακοκαιρίας «Διομήδης» που πλήττει πολλές περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα αυτές της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίες αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλημάτων.

Αυτόπτες μάρτυρες της κατολίσθησης δεν πίστευαν στα μάτια τους το θέαμα και δήλωσαν στο eviathema.gr ότι «θα έρθει όλο το βουνό κάτω. Δεν ξανάγινε τέτοιο πράγμα». Οι κάτοικοι της περιοχής πλήττονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία είναι σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Χθες, μάλιστα, διακόπηκε η κυκλοφορία στο Πευκί από πτώση δέντρου στον κεντρικό οδικό άξονα Ιστιαίας Χαλκίδας, με τον δήμαρχο της περιοχής, Γιάννη Κοντζιά, να επεμβαίνει στο σημείο μαζί με συνεργείο για να απομακρυνθεί ο κορμός.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουνριώτης, δήλωσε από τη μεριά του στο eviathema.gr, ότι «η ισχυρή κακοκαιρία που πλήττει τον Δήμο μας είναι ακόμα σε εξέλιξη. Χθες βράδυ η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο τα οποία αντιμετωπίζονται. Μηχανήματα του Δήμου και μισθωμένα μηχανήματα από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όλη την νύχτα έδωσαν μάχες και αυτή την ώρα γίνονται προσπάθειες ώστε να ανοίξουν όλοι οι δρόμοι. Τα κορμοδέματα – κορμοφράγματα συγκράτησαν τις φερτές ύλες μακριά από τους οικισμούς».

Στα βορειότερα της Αγίας Άννας και συγκεκριμένα στο δρόμο από την Κοτσικιά προς την παραλία Λουτρό, υπάρχουν ορμητικοί χείμαρροι που προκαλούν καθιζήσεις. Λόγω της κακοκαιρίας, τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν σε όλο το δήμο.

Ο «Διομήδης» πλησιάζει Θεσσαλονίκη: Πυκνό χιόνι στο Λιβάδι Θέρμης

Έντονη είναι η χιονόπτωση αυτή την ώρα στην περιοχή Λιβάδι της Θεσσαλονίκης και του δήμου Θέρμης.

Βαριά μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους σε περίπτωση που το χιόνι συνεχιστεί με την ίδια ένταση και τις επόμενες ώρες.

Το Λιβάδι είναι χωριό στο δήμο Θέρμης της ΜΕ Θεσσαλονίκης το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη στα όρια με την ΠΕ Χαλκιδικής.

Νωρίτερα έκλεισε και η 8η οδός που συνδέει τη Θέρμη με τους Ταγαράδες, λόγω υπερχείλισης του Ανθεμούντα.

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες – Ποιοι δρόμοι έκλεισαν

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδος έχει προκαλέσει η σφοδρή χιονόπτωση που έφερε η κακοκαιρία Διομήδης.

Η Πολιτική Προστασία και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται σε επιφυλακή διαθέτοντας συνολικά 100 εκχιονιστικά μηχανήματα τα οποία βρίσκονται στους δρόμους της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και του Κιλκίς, για να παραμείνει ανοιχτό και ασφαλές το οδικό δίκτυο.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες, στα σημεία:

Aπό το 94ο έως το 98ο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς),στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου, 3-5 Πηγαδίων, Βόρα και Ελατοχωρίου,από το από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στηνεπαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας.

Λόγω έντονης βροχόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

Στη δημοτική οδό Νέας Λυκόγιαννης – Παλαιάς Λυκόγιαννης (Ημαθία),στο 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας – Αγίου Σπυρίδωνα (περιοχή Ξηρολάκι Πιερίας),στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ορμύλιας – Βραστάμων (Χαλκιδική) και στο1ο χιλιόμετρο δημοτικής οδού που συνδέει την επαρχιακή οδό Ν.Μουδανιών – Σιθωνίας με το δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου(Χαλκιδική).Στερεά Ελλάδα

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώθηκε ότι, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

Νομός Βοιωτίας

Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού) έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).Στην Επαρχιακή οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 2η έως την 15η χ/θ (όρια με Φωκίδα).

Νομός Ευρυτανίας

Στην Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας – Καρπενησίου, από την 65η χ/θ έως 67η χ/θ.Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως 15η χ/θ.Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Φουρνά- Καρδίτσας, από 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 6η χ/θ έως 42η χ/θ.Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από την 35η χ/θ θέση «Αραποκέφαλα» έως 45η χ/θ.Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Φιδακίων – Σελλά, από την 3η χ/θ έως 25η χ/θ.Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Στενώματος, από την 2η χ/θ έως 15η χ/θ.

Επιπλέον έχει διακοπεί η κίνηση όλων των οχημάτων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας:

Στην οδό Ιωάννου Τσεκούρα, περιοχή «ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΞΗΡΙΑΣ» Λαμίας (Ροδίτσα) Νομού Φθιώτιδας, στο ύψος της τοποθεσίας «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», λόγω υπερχείλισης του χειμάρρου στο χωμάτινο οδόστρωμα.Στην 9η χ/θ της Επαρχιακής Οδού Λουτρών Αιδηψού – Λίμνης, περιοχή «Ήλια», λόγω κατολίσθησης – πτώσης βράχων στο οδόστρωμα.

Χαλκιδική: Διακοπές ρεύματος και κλειστά σχολεία στον Δήμο Αριστοτέλη λόγω «Διομήδη»

Προβλήματα σε περιοχές του δήμου Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική, προκάλεσε ο «Διομήδης», το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή προκάλεσαν πτώσεις δένδρων και διακοπές ρεύματος. Χωρίς ηλεκτροδότηση παραμένουν η Αρναία, το Παλαιοχώρι, η Ολυμπιάδα, η Βαρβάρα κι άλλοι οικισμοί του δήμου, ενώ συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται επί ποδός για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Την ίδια ώρα, λόγω της χιονόπτωσης και της επικινδυνότητας του οδικού δικτύου, αλλά και των διακοπών ρεύματος, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να μην λειτουργήσουν σήμερα οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στις Κοινότητες Αρναίας, Παλαιοχωρίου, Νεοχωρίου, Στανού, Βαρβάρας, Μεγάλης Παναγίας, Σταγείρων και Στρατονίκης.

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη χιόνισε τις τελευταίες ώρες στον Χορτιάτη, χωρίς όμως να δημιουργηθούν προβλήματα, ενώ ανοιχτό είναι όλο το οδικό δίκτυο του νομού.

Στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε ορεινά σημεία της Ημαθίας, του Κιλκίς, της Πέλλας και της Πιερίας, εξαιτίας της χιονόπτωσης των τελευταίων ωρών.

Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης εξέδωσε ανακοίνωση για την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του κόμβου Μέστης και του Τελωνείου Κήπων.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή.

Ξάνθη: Κλειστά τα σχολεία σε ορεινές περιοχές της Ξάνθης και στο νησί της Θάσου

Χιονοπτώσεις και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες προκαλεί η επέλαση του «Διομήδη» στις ορεινές περιοχές της Ξάνθης και στο νησί της Θάσου.

Τόσο στον δήμο Μύκης όσο και στον δήμο Θάσου, με αποφάσεις των κατά τόπους δημάρχων, όλα τα σχολεία σήμερα παρέμειναν κλειστά λόγω των χιονοπτώσεων και της δυσκολίας που υπήρχε με την μετακίνηση των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην ηλεκτροφώτιση του νησιού, με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για την αποκατάσταση των βλαβών που οφείλονται στη χιονόπτωση.

Επίσης, συνεχίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων στο τμήμα της Εγνατίας Οδού Ξάνθης- Κομοτηνής -και στα δύο ρεύματα- λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Η κίνηση στην ορεινή Ξάνθη γίνεται στα περισσότερα σημεία μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ οι θερμοκρασίες κινούνται κοντά στο μηδέν για την πόλη της Ξάνθης και κάτω από το μηδέν στα ορεινά της περιφερειακής ενότητας.