Η μείωση των εσόδων κατά 15% τον πρώτο μήνα της κρίσης τον Μάρτιο κατά τον οποίο μπήκαν σε καραντίνα 800.000 επιχειρήσεις μπορεί να θεωρήθηκε επιτυχία με τα μέτρα των εκπτώσεων που ελήφθησαν αλλά δεν προκαλεί εφησυχασμό.
Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν βέβαια ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας πολύ διαφορετικός μήνας. Μόνο από την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων η τρύπα αν και παροδική μπορεί να φθάσει στα 3-4 δισ. ευρώ ενώ εάν συνυπολογισθούν και οι αναστολές σε άλλους φόρους, όπως ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών, η φορολογία εισοδήματος από την καθυστέρηση υποβολής των δηλώσεων και πληρωμής των φόρων και ο ΕΝΦΙΑ είναι πιθανόν να αγγίξει τα 10 δισ. ευρώ.
Ενα από τα ζητούμενα είναι πως θα εισπραχθούν οι φόροι που βρίσκονται σε αναστολή και το οικονομικό επιτελείο εξετάζει συνδυαστικά διάφορα σενάρια
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει νέα έκτακτη ρύθμιση για την καταβολή των φόρων στην εφορία. Σε γενικές γραμμές το σκεπτικό των ιθυνόντων του οικονομικού επιτελείου είναι περισσότερες δόσεις σε όλους τους φόρους και ανάλογα θα αποφασισθούν οι επόμενες κινήσεις. Για παράδειγμα σημειώνουν ότι ο φόρος εισοδήματος αντί για 3 διμηναίες δόσεις να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, όπως επίσης και για τον ΕΝΦΙΑ.
Ταυτόχρονα εξετάζεται:
- Η θέσπιση ρύθμισης 10 δόσεων με πολύ χαμηλό επιτόκιο για την αποπληρωμή των φόρων και χρεών που δημιουργούνται από την κρίση αποκλειστικά. Παλαιότερες οφειλές θα ρυθμίζονται με την πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που ανάλογα με το είδος της φορολογίας μπορεί να φθάσει από 24 έως 48 δόσεις με υψηλότερα όμως επιτόκια
- Επίσης εξετάζεται να ανοίξει για τα χρέη και τους οφειλόμενους φόρους η ρύθμιση των 120 δόσεων για όλους τους φορολογούμενους. Και αυτό το σενάριο βασίζεται στην ίδια λογική και αφορά μόνο χρέη και φόρους που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά.
Πληροφορίες: Εφημερίδα «Καθημερινή»