Σχέδιο τρόμου από Τουρκία: Μνημόνιο με Τυνησία και «ατύχημα» στο Αιγαίο (χάρτης)

Ανησυχία υπάρχει στην Αθήνα από τον σοβαρό κίνδυνο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και για πληροφορίες που υπάρχουν ότι η Αγκυρα ετοιμάζεται να ανοίξει έναν ακόμη θαλάσσιο διάδρομο που θα την ενώσει με την Τυνησία.

Επί του θέματος υπάρχει και σχετικός χάρτης, ενώ στρατιωτικά η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας, όπως γράφει η «RealNews».

Τα σενάρια έχουν ανακοινωθεί από την ίδια την Τουρκία:

  • Αποστολή ερευνητικού σκάφους πέριξ της Κρήτης
  • Αποστολή γεωτρύπανου στην ίδια περιοχή
  • Ευθεία αμφισβήτηση της περιοχή ςτου Καστελλόριζου
  • Κρίση που μπορείνα ξεκινήσει από κάποιο ατύχημα στο Αιγαίο

Για όλα αυτά τα σενάρια οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν σχέδια δράσης και όπως λένε από την κυβέρνηση «απελευθερωμένους κανόνες εμπλοκή».

Ωστόσο η κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου μπορεί να γίνει ακόμη πιο περίπλοκη εάν η Τουρκία προχωρήσει στην επόμενη φάση των σχεδιασμών της για την οποία τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας είναι ενήμερα.

Η Αγκυρα έχει δημοσιεύσει χάρτες που δείχνουν ότι μετά τη Λιβύη, σκοπεύει να ενωθεί μέσω θαλάσσιου διαδρόμου δυτικά της Κρήτης και με την Τυνησία.

Η Τουρκία πατώντας στο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης, θέλει να προχωρήσει στην υπογραφή ανάλογης συμφωνίας με την Τυνησία αγνοώντας επιδεικτικά την ύπαρξη ελληνικών νησιών στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Την Επιχείρηση «Τυνησία» έχει προαναγγείλει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφερόμενοςστη συμφωνία με τη Λιβύη δήλωσε ότι «η Τουρκία θα διεξάγει συνομιλίες με κάθε εμπλεκόμενη χώρα εκτός από την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτά προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο. Επιθυμούμε τη δίκαιη κατανομή του πλούτου και αυτό ισχύει και για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου. Μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες και με άλλες χώρες της περιοχης».

Περισσότερα στην εφημερίδα «RealNews».

-Ad-