Ο Μαργαρίτης Σχοινάς τοποθετήθηκε σχετικά με την απόφαση της EBU να απαγορεύσει τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.
«Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) να απαγορεύσει τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision βοήθησε μόνο αυτούς που είχαν την ευκαιρία να επιτεθούν στην Ευρώπη», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
«Κανείς δεν μπορεί πραγματικά να αμφισβητήσει αν η σημαία της Ε.Ε. αντικατοπτρίζει αυτό που πρεσβεύουμε ή το μοντέλο της κοινωνίας που εκπροσωπούμε, τις αξίες που καθοδηγούν τη συνύπαρξή μας. Δεν μου άρεσε αυτό που έκανε το EBU. Δεν νομίζω ότι βοήθησαν κανέναν, δεν βοήθησαν την Ευρώπη. Οι μόνοι που βοήθησαν ήταν αυτοί που είχαν αυτή την ευκαιρία να επιτεθούν εναντίον της Ευρώπης» τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι αναμένονται εξηγήσεις για το περιστατικό, αλλά αποτελεί ένα θετικό πρώτο βήμα, ότι η EBU ανακοίνωσε ήδη ότι θα επανεξετάσει την πολιτική σημαίας της για το 2025».
Σε ερώτηση σχετικά με την δημιουργία γεωπολιτικής Ευρώπης, απάντησε ότι «η ΕΕ οδεύει στο να γίνει γεωπολιτικός παράγοντας. Σε ό,τι έχει να κάνει με την Κομισιόν, αναδύθηκε μία γεωπολιτική Επιτροπή και είναι η ώρα να γίνει χρήση των εργαλείων της κοινότητας’, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα τον ρόλο της «διπλωματικής Ευρώπης».
«Είναι η ώρα η Ευρώπη να υψώσει το ανάστημά της στην ευρύτερη παγκόσμια σκηνή» υπογράμμισε, κάνοντας αναφορά σε όσα έχει επιτύχει η ΕΕ την τελευταία πενταετία, όπως τα εμβόλια, η απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και η μεταναστευτική πολιτική.
Και κατέληξε: «Αναδύεται η γεωπολιτική Ευρώπη, είναι η ώρα τα εργαλεία της κοινότητας να επιστρατευτούν. Εκεί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, εκεί μπορούμε να κάνουμε τους πολίτες να πιστέψουν ότι οι Βρυξέλλες είναι σοβαρές σε σχέση με το γεωπολιτικό κομμάτι. Ελπίζω ότι το κομμάτι που έχει απομείνει, που είναι η διπλωματική Ευρώπη, θα βασίζεται στο ίδιο επίπεδο αποτελεσμάτων, διότι η διπλωματική Ευρώπη δεν ανταπεξέρχεται στο ίδιο επίπεδο των προσδοκιών και ξέρετε γιατί; Γιατί έχουμε ομοφωνία, έχουμε βέτο».