Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (Africa CDC) δρομολόγησαν σήμερα μια νέα πρωτοβουλία εταιρικής σχέσης για την ενίσχυση της ικανότητας του Africa CDC όσον αφορά την ετοιμότητα και την αντίδραση έναντι απειλών κατά της δημόσιας υγείας στην Αφρική.
Το τετραετές έργο «Η ΕΕ για την υγειονομική ασφάλεια στην Αφρική: το ECDC υποστηρίζει το Africa CDC», το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ, αναμένεται να προαγάγει την εναρμονισμένη επιτήρηση και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις νόσους, και θα στηρίξει την εφαρμογή της στρατηγικής του Africa CDC για το εργατικό δυναμικό στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, τόνισε σχετικά ότι «η πανδημία του κορονοϊού κατέδειξε σαφέστερα από ποτέ ότι η υγειονομική ασφάλεια —μακροπρόθεσμος στόχος της συνεργασίας μεταξύ της Αφρικανικής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης— πρέπει να παραμείνει παγκόσμια προτεραιότητα. Η νέα εταιρική σχέση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και του Africa CDC συνιστά καθοριστικό βήμα για την επίτευξη αυτού του κοινού στόχου. Ενεργούμε τώρα, από κοινού, για να βάλουμε τέλος σ’ αυτή την κρίση και να προετοιμαστούμε για τις επιδημικές εξάρσεις του μέλλοντος. Η συνάντησή μας, μεταξύ των Επιτροπών της ΕΕ και της ΑΕ τον Φεβρουάριο, ήταν καθοριστική για την ενίσχυση των προοπτικών της συνεργασίας μας, η οποία πλέον αποδίδει καρπούς».
«Να επενδύσουμε στα συστήματα υγείας»
Η επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, Γιούτα Ουρπιλάινεν, σημείωσε ότι «η πανδημία της COVID-19 καταδεικνύει πόσο κρίσιμο είναι να επενδύσουμε στα συστήματα υγείας ώστε να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κρίση. Η ΕΕ στηρίζει τον ηγετικό και συντονιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Αφρικανική Ένωση σε επίπεδο ηπείρου για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης πανδημίας — από κοινού βοηθάμε τις χώρες εταίρους να ενισχύσουν τις ικανότητές τους για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντίδραση στις απειλές κατά της υγείας».
«Ως ήπειρος, αναγνωρίζουμε τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο που είχαν οι επιδημικές εξάρσεις στους λαούς μας. Γνωρίζουμε ότι η καταπολέμηση της νόσου COVID-19 στην Αφρική δεν αφορά μόνο τη διάσωση ανθρώπινων ζωών σήμερα, αλλά και το μέλλον της ηπείρου. Αφορά την ενίσχυση των συστημάτων υγείας μας ώστε να στηριχθεί περαιτέρω η ετοιμότητα και η αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας στο μέλλον. Αυτή η χρηματοδότηση από την ΕΕ παρέχεται σε πολύ καλή στιγμή και θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της ανάπτυξης ικανοτήτων των θεσμικών οργάνων και των εμπειρογνωμόνων μας στον τομέα της δημόσιας υγείας», δήλωσε η Αμίρα Ελφαντίλ Μοχάμετ, επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης.
Το έργο αυτό καταδεικνύει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλει στην αύξηση της ετοιμότητας σε καταστάσεις παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας και να ενισχύσει τη στήριξη των συστημάτων υγείας στην Αφρική.
Μέσω αυτής της εταιρικής σχέσης, το Africa CDC και το ECDC θα μπορούν να ανταλλάσσουν εμπειρίες και διδάγματα από τη συνεργασία τους με αφρικανικά και ευρωπαϊκά κράτη μέλη σχετικά με την εναρμονισμένη σε επίπεδο ηπείρου επιτήρηση λοιμωδών νόσων, την ανταλλαγή δεδομένων, και τον έγκαιρο εντοπισμό απειλών, καθώς και όσον αφορά την ετοιμότητα, την αξιολόγηση των κινδύνων, την ταχεία αντίδραση, και τις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης — αλλά και σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τα προσαρμόζουν όλα αυτά στις ανάγκες τους. Συνιστώσες ανάπτυξης ικανοτήτων σε αυτούς τους τομείς εργασίας θα ενσωματωθούν στις υφιστάμενες πρωτοβουλίες και στρατηγικές του Africa CDC για τη στήριξη του αφρικανικού πλαισίου υγειονομικής ασφάλειας.
Το έργο, χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, περιλαμβάνει συμφωνία συνεισφοράς με το ECDC ύψους 9 εκατ. ευρώ και συμπληρωματική επιχορήγηση προς το Africa CDC ύψους 1 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών προσωπικού. Η εν λόγω συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ