Σχολεία: Ανοίγουν στις 14 Σεπτέμβρη – Αυτά είναι τα μέτρα που θα ισχύουν

Τις λεπτομέρειες για το άνοιγμα των σχολείων και φυσικά την ημερομηνία που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τη σχολική χρονιά παρουσιάζουν σε συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου και την καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλλου.

«Το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο για τη νέα σχολική χρονιά. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει προσλήψεις αναπληρωτών και προσωπικού νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Τα βιβλία έφτασαν στα σχολεία εγκαίρως», τόνισε η υπουργός Παιδείας.

Τελικά, όπως ανακοίνωσε η υπουργός, το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά θα χτυπήσει στις 14 Σεπτεμβρίου, με την κ. Κεραμέως να ανακοινώνει δέσμη μέτρων για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Τα μέτρα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία είναι:

    • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός από νηπιαγωγείο ως Γ’ Δημοτικού.
    • Δωρεάν μάσκες και σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία.
    • Δωρέαν παγούρι νερού.
    • Ενημέρωση και οδηγίες επικαιροποιημένες από τον ΕΟΔΥ.
    • Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από ΕΟΔΥ, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών, προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων.
    • Ισχυρή σύσταση για ατομικό παγούρι ώστε οι μαθητές να μην πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση ή να μην ανταλλάζουν μπουκάλια μεταξύ τους.

Η κ. Κεραμέως επεσήμανε πως από τη χρήση μάσκας εξαιρούνται μαθητές με σοβαρά κινητικά προβλήματα αλλά και προβλήματα διαταραχής.

Επίσης, διευκρίνισε πως η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δεν θα προσμετράται σε μια σειρά από περιπτώσεις, όπως:

  • Εάν νοσεί από κορονοϊό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης
  • Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή. Είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας
  • Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το ΥΠΕΣ – Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι. Είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό.

Καθορίζονται, βάσει οδηγιών των Ειδικών, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες, εφόσον ανήκουν μαθητές, μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα:

  • Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της
  • Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες
  • Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες
  • Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500) Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα)
  • Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια
  • Μαθητές με αιμοδυναμική σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια
  • Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ιόντωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου
  • Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

Για τους εκπαιδευτικούς, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι ίδιες, όπως έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ (ΚΥΑ, 15 Μαΐου 2020).

Σε περίπτωση κρούσματος θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, θα κλείνει το τμήμα ενώ θα ορίζεται υπεύθυνος τμήματα. Σε περίπτωση που κλείνει ένα τμήμα, τότε θα υπάρχει η το μέτρο τηλε-εργασίας.Προβλέπεται ορισμός υπευθύνων διαχείρισης κρούσματος εντός κάθε σχολικής μονάδας, ενώ σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας τμήματος σχολείου η λειτουργία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης.

Όπως εξήγησε η κ. Κεραμέως, για την ομαλή έναρξη των σχολείων:

  • Έχουν ήδη ολοκληρωθεί προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, πιο νωρίς από όλα τα τελευταία χρόνια.
  • Απλοποίηση ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία εντός σχολείου και να μην χρειάζεται να πηγαίνουν πρώτα στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, που συχνά βρίσκεται σε άλλη περιοχή ή άλλη πόλη.
  • Η παράδοση βιβλίων έχει γίνει στην ώρα της.

Ενισχύσαμε το ανθρώπινο δυναμικό – προτεραιοποιήσαμε τη στελέχωση των σχολείων:

  • Ολοκληρώθηκαν οι 4.500 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
  • Εκδόθηκαν νέοι προσωρινοί πίνακες για μόνιμους διορισμούς στη Γενική Εκπαίδευση, τη βάση για τους 10.500 μόνιμους διορισμούς που βαίνουν προς ολοκλήρωση.

Η κ. Κεραμέως επεσήμανε πως για τα φροντιστήρια τα μέτρα που θα ισχύουν θα είναι ίδια ακριβώς με αυτά που ανακοινώθηκαν για τα σχολεία.

Όσον αφορά την χρήση παγουριού, η υπουργός τόνισε πως γίνεται για λόγους προστασίας της υγείας, ώστε να αποφευχθεί οι μαθητές να πίνουν απευθείας από τη βρύση. «Πρόκειται για ένα μέτρο που προσφέρει φιλο-περιβαλλοντική χροιά», είπε.

Η κ. Κεραμέως επανέλαβε επίσης τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί και περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα αναστολή σχολικών εκδρομών και περιπάτων ανά τμήμα. Επίσης αναβάλλονται τα σχολικά πρωταθλήματα.

Η κ. Κεραμέως επιπρόσθετα επανέλαβε τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί.

Ειδικότερα:

Πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).

– Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.
– Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

⁃ Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

⁃ Οδηγοί, συνοδοί, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.

– Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα

Η Κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

2) Ενημέρωση και οδηγίες:

Θα υπάρξουν επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας προς μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με τα αναγκαία μέτρα πρόληψης:

Ειδικές οδηγίες για τη χρήση της μάσκας,
Ενημερωτικές συνεδρίες σε μαθητές από εκπαιδευτικούς για τα μέτρα – Αλλά και από γιατρούς, στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Ενημερωτικά βίντεο για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς.

3) Θα διανεμηθούν, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντισηπτικά στα σχολεία, και προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων και μετά το πέρας αυτής.

4) Προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

5) Προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός πολλών διαφορετικών μαθητικών ομάδων.

6) Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη ΥΠΕΣ στη βάση οδηγιών της Επιτροπής.

7) Οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος για την αποφυγή συγχρωτισμού διαφορετικών μαθητικών ομάδων.

8) Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και πλήρη τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.

9) Δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνέδρια.

10) Οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία και δημόσια κτήρια, καθώς και οι περίπατοι επιτρέπονται ανά τμήμα.

11) Όσον αφορά τα αθλήματα:

Ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο.
Στα ομαδικά αθλήματα οι ομάδες πρέπει να είναι μικρές και σταθερές ως προς τη σύνθεσή τους.
Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.
12) Εργαστήρια:

Προβλέπεται διατήρηση σταθερών ομάδων συνεργασίας.
Απαιτείται καθαρισμός των υλικών/εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.
13) Στις αίθουσες Πληροφορικής:

Προβλέπεται καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση.
14) Για τα Μουσικά Όργανα:

Ειδικά σε περίπτωση χρήσης πνευστών οργάνων, να τηρείται απόσταση τριών μέτρων.
Προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση.
15) Ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού ή ατομικού νερού. Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, το Υπ. Παιδείας συνεργάζεται με το Κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, το οποίο θα δωρίσει από ένα παγούρι σε όλους τους μαθητές δημοτικού της χώρας. Πρόκειται για λύση που και εξυπηρετεί τους αναγκαίους όρους υγιεινής αλλά είναι και ωφέλιμη για το περιβάλλον. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη γενναιόδωρη αυτή προσφορά.