Σχολεία: Με απουσίες χωρίς «απουσιολόγιο» & μάσκες – Απροθυμία γονέων

Αγωνία και νευρικότητα προκαλεί η επικείμενη επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, σταδιακά από τις 11 Μαΐου και ιδιαίτερα η επιστροφή των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου στα θρανία στις 18 του μήνα.

Γονείς και εκπαιδευτικοί δεν κρύβουν τον φόβο τους για τον κίνδυνο διάδοσης του ιού, ενώ και κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι το «στοίχημα» είναι κρίσιμο, αν και αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ξεκινήσει η επιστροφή σε κάποιας, έστω, μορφής ομαλότητα.

Όπως προκύπτει από αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα και συζητήσεις μεταξύ μελών σχολικών κοινοτήτων, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, σημαντικός αριθμός γονέων εμφανίζονται αποφασισμένοι να κάνουν χρήση της δυνατότητας που παρέχει το υπουργείο Παιδείας και να αποστείλουν έγγραφη βεβαίωση ότι εμπίπτουν στην κατηγορία των ειδικών λόγων που επιτρέπουν την παραμονή των μαθητών στο σπίτι και τη συνέχιση των μαθημάτων διαδικτυακά.

Δυνατότητα, η οποία, είναι προφανές ότι δόθηκε ακριβώς γιατί έχει προβλεφθεί το ενδεχόμενο να είναι χαμηλή η επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Άλλωστε, και μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας επικρατεί νευρικότητα, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό καθηγητών είναι κοντά ή άνω των 50 ετών, και κάποιοι εξ αυτών, είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε συμβιώνουν με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι μισοί (49%) εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι άνω των 50 ετών, ενώ λιγότεροι από το 1% είναι κάτω των 30. Στη δευτεροβάθμια, το 39% έχει ηλικία από 40 έως 49 ετών, και ο μέσος όρος ηλικίας των καθηγητών είναι στα 52 έτη.

Οι περισσότεροι γονείς δηλώνουν ότι θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις όσο πιο κοντά στην ημερομηνία επανέναρξης των μαθημάτων, και αφού έχει διαφανεί η πορεία των κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων, η οποία ξεκινάει τη Δευτέρα.

Με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, τα πράγματα είναι σχετικά πιο απλά, τόσο γιατί πρόκειται για σχεδόν ενήλικες, οι οποίοι εκτιμάται ότι μπορούν να εφαρμόσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας με μεγαλύτερη προσοχή και πειθαρχία από τους μικρότερους μαθητές, όσο κυρίως διότι παραδοσιακά, τον τελευταίο μήνα πριν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, η παρουσία τους στα σχολεία σχεδόν αντικαθίσταται εξ ολοκλήρου από τα μαθήματα στα φροντιστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι Πανελλαδικές θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου για τους υποψηφίους Γενικών Λυκείων και 16/6 για των Επαγγελματικών Λυκείων, και ετησίως σε αυτές μετέχουν περίπου 90.000 μαθητές.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι μαθητές προσέλθουν τελικά στις τάξεις, θα βιώσουν μία νέα πραγματικότητα, με αυστηρά μέτρα υγιεινής, αποστάσεις ασφαλείας και γενικότερα με μέτρα τα οποία είναι εντελώς αντίθετα με τον αυθορμητισμό των νεανικών χρόνων.

Σε ό,τι αφορά τα Δημοτικά, όλα παραμένουν ανοικτά. Παρ ότι η ίδια η υπουργός Παιδείας προανήγγειλε την 1η Ιουνίου ως πιθανή ημερομηνία επανέναρξης των μαθημάτων, πολλοί – ακόμα και εντός του κυβερνητικού επιτελείου – εκτιμούν ως πιθανότερο το σενάριο τα μικρότερα παιδιά να περιμένουν ως τον Σεπτέμβριο για να επιστρέψουν στα θρανία.