Στο ερώτημα του τι θα γίνει με τα σχολεία θα απαντήσουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι, με τη βούληση της κυβέρνησης να παραμένει η επαναλειτουργία τους στις 10 Ιανουαρίου.
Συνεδριάζει στις 2 το μεσημέρι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για τα σχολεία. Σκοπός να αποτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση και να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης οι υπουργοί Υγείας Θάνος Πλεύρης και Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα κάνουν δηλώσεις.
Τζανάκης: Αν ανοίξουν τα σχολεία θα ξανακλείσουν σε 5 -10 μέρες
«Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία, θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο, ένα δεκαήμερο, λόγω των κρουσμάτων», προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ζητώντας παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών.
«Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό…. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική η Όμικρον. Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής.
Ο κ. Τζανάκης ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι δεν βλέπει σταθεροποίηση ή ύφεση των κρουσμάτων πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου.
«Το δικό μας μοντέλο δείχνει αυτή τη στιγμή ότι θα πάμε στα 50.000 με 55.000 κρούσματα μέσους κινητούς όρους, που σημαίνει ότι θα δούμε αιχμές πολύ παραπάνω. Η εβδομάδα θα κλείσει κατά πάσα πιθανότατα με 30.000 – 35.000 κρούσματα κινητό μέσο όρο» τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Υπογράμμισε δε ότι «από 1 έως 26 του μήνα είχαμε 135.909 ενεργά κρούσματα. Μέσα σε πέντε μέρες, είχαμε όσα κρούσματα είχαμε τον υπόλοιπο Δεκέμβριο… καταλαβαίνετε τι μάς περιμένει».
Παράταση μια εβδομάδα (στις διακοπές) θα βοηθήσει εξήγησε. Άλλη μια εβδομάδα θα δώσει μια ανάσα να ανακοπεί η διάδοση.
«Η Όμικρον όσο απότομα ανεβαίνει, τόσο απότομα κατεβαίνει, τόσο απότομα και καταστέλλεται», τόνισε πάντως.
«Τα ράπιντ τεστ γίνονται και θα γίνονται, αυτή τη στιγμή όμως δεν θα καταστείλουν αυτή την έξαρση, είναι πολύ μεγάλη έξαρση. Αν βλέπουμε ότι σταθεροποιούμαστε ή πέφτουμε σε κρούσματα, κάτι που δεν το βλέπουμε εμείς πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου, τότε προχωράμε σε περαιτέρω μέτρα ή τα ανοίγουμε. Δεν κοστίζει οικονομικά και κοινωνικά παράταση μιας εβδομάδας» υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.
Τι αλλάζει στα πρωτόκολλα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, στο επίκεντρο των αλλαγών στα πρωτόκολλα είναι αύξηση του testing, τα οποία μπορούν να φτάσουν έως και τα 3 self-tests την εβδομάδα.
«Δεν υπάρχει λόγος να μείνουν κλειστά τα σχολεία. Με μια αλλαγή στα τεστ και τα πρωτόκολλα μπορούν να ανοίξουν κανονικά», λέει η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ.
Αλλαγές αναμένονται και στα πρωτόκολλα που αφορούν τις περιπτώσεις κρουσμάτων. Το 50%+1 αναμένεται να μειωθεί στο 30%, προκειμένου ένα τμήμα να κλείσει ενώ σε testing θα υποβάλλονται οι μαθητές όλης της τάξης.
Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι γονείς πείθονται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους με τα ποσοστά πάντως να παραμένουν χαμηλά.
Με τον κίνδυνο οι σχολικές μονάδες να γίνουν αναμεταδότες του ιού, αρκετοί ειδικοί τάσσονται υπέρ μιας μικρής παράτασης ώστε να προχωρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο και οι εμβολιασμοί των παιδιών.
Διχασμένοι οι γονείς
Σε δίλημμα βρίσκονται γονείς πολλών παιδιών οι οποίοι από τη μία δε θέλουν να κλείσουν τα σχολεία, από την άλλη ωστόσο δεν σκοπεύουν να στείλουν τα παιδιά τους και να γυρίσουν άρρωστα.