Σχολεία ώρα μηδέν: Οι φόβοι της πρώτης ημέρας, ο ακτιβισμός και η στάση Βελόπουλου

Κορυφώνεται η αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων, την ερχόμενη Δευτέρα. Στην κυβέρνηση παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης, καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα, στα social media διακινούνται πληροφορίες που εμφανίζουν διάφορες ομάδες να οργανώνουν τοπικές πρωτοβουλίες ανυπακοής, ενθαρρυμένες και από γονείς που που αντιδρούν στη χρήση μάσκας από τους μαθητές.

Πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση κυβερνητικών στελεχών είναι ότι οργανώνονται ακτιβιστικές κινήσεις έξω από τα σχολεία, κατά την πρώτη ημέρα του αγιασμού, κάτι το οποίο η κυβέρνηση θα ήθελε πάση θυσία να αποφευχθεί προκειμένου να μην ενισχυθεί το κομμάτι της κοινωνίας που δείχνει να ριζοστικοποιείται με αφορμή την υπόθεση του κορονωϊού.

Αλλωστε, δεν έχει ξεφύγει από την προσοχή της Νέας Δημοκρατίας, η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, να ενθαρρύνει – αν και προσεκτικά – τις αντιδράσεις, με προφανή στόχο, να αποκτήσει διεισδυτικότητα στο συγκεκριμένο ακροατήριο. Χωρίς να παίρνει ευθέως θέση εναντίον της χρήσης μάσκας ( πλην των παιδιών κάτω από τα 12 έτη ) αλλά αναπαράγοντας επιχειρήματα των αρνητών της μάσκας.

Υπ αυτό το πρίσμα, μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του λέγοντας ότι ακούγονται πράγματα μέσα στη Βουλή που θυμίζουν τα ακραία που λέγονται στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της χρήσης μάσκας.

Ο Κυρ. Βελόπουλος δεν εμφανίστηκε ευθέως ως “αρνητής”. Τάχθηκε εναντίον της χρήσης μάσκας από παιδιά κάτω των 12 χρόνων και εξέφρασε επιφυλάξεις για το εμβόλιο.

Στην κυβέρνηση προσπαθούν να ισορροπήσουν σε τεντωμένο σκοινί, διότι αφενός αντιλαμβάνονται τους κινδύνους τυχόν διόγκωσης του κύματος των αντιδράσεων και από την άλλη αντιλαμβάνονται ότι όσα μέτρα κι αν ληφθούν, το πρόβλημα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι δεν θα τιμωρούνται οι μαθητές που δεν φορούν μάσκα και την επόμενη μέρα ο υφυπουργός προστασίας του πολίτη Ν.Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπαίνουν στην τάξη μαθητές χωρίς μάσκα είναι ενδεικτικό των ασκήσεων ισορροπίας στις οποίες επιδίδονται τα αρμόδια στελέχη.

Πέραν των παραπάνω, ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, είναι και αυτό της έγκαιρης προμήθειας μαθητών και εκπαιδευτικών με μάσκες. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι κατά την πρώτη ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, οι Δήμοι θα προμηθεύσουν από μία μάσκα, καθώς δεν έχει καταστεί δυνατό να κατασκευαστεί το σύνολο των μασκών που απαιτούνται.