Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Athens Science Festival, 2023 στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων από ομάδα ερευνητών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτου και του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Με το συνδυασμό επιστημονικής λογικής και καλλιτεχνικής φαντασίας η ομάδα επιχείρησε μια διαφορετική προσέγγιση των επιφανειών των πραγμάτων: την ηχοποίησή τους.
«Ας δούμε λίγο τα πράγματα που μας περιβάλλουν. Αυτό που γνωρίζουμε για αυτά, προέρχεται κυρίως από τις επιφάνειές τους. Παρατηρούμε την όψη τους, το χρώμα τους. Αν ακουμπήσουμε πάνω τους θα νιώσουμε την υφή τους. Οι επιφάνειες είναι το βασικό μέσο επικοινωνίας των πραγμάτων με τον κόσμο γύρω τους. Αξίζει επομένως να τις γνωρίσουμε καλύτερα. Στην επιστήμη αυτό γίνεται με τα μικροσκόπια και άλλες μεθόδους εξέτασης της χημικής σύστασης και της μορφολογίας τους.
Όπως και με εφαρμογή των γνώσεων μας για τη φυσική και χημεία των υλικών σε αυτές. Μπορούμε να δοκιμάσουμε όμως και κάτι διαφορετικό: Να ακούσουμε τη μουσική τους, Με ποιόν τρόπο; Αξιοποιώντας την ψηφιακή αναπαράσταση των επιφανειών από εικόνες μικροσκοπίας και αλγορίθμους ηχοποίησής τους”, σημειώνουν οι συντελεστές της ομάδας- η φυσικός και εικαστικός Μυρτώ Αποστόλου, ο ερευνητής φυσικός του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτου Βασίλης Κωνσταντούδης και ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης.
Λογική, λοιπόν, αλλά και φαντασία. Όπως είπε και ο Αϊνστάιν, «με τη λογική πηγαίνεις από το Α στο Β. Με τη φαντασία μπορείς να πας παντού».