Σε αναβρασμό οι λογιστές από τον καταιγισμό αποφάσεων

Σε αναβρασμό βρίσκεται ο κλάδος των λογιστών ανά την Ελλάδα, καθώς οι ήδη οριακές συνθήκες εργασίας τους έχουν, το τελευταίο διάστημα και ειδικά με την εφαρμογή καταιγισμού μέτρων λόγω της πανδημίας, ξεπεράσει κάθε όριο όπως καταγγέλλουν.

«Θέλεις ισολογισμό; Φορολογική δήλωση; Εχεις υγειονομική κρίση και θες να εφαρμόσεις έκτακτα οικονομικά μέτρα; Να δηλώσεις τα σωστά τετραγωνικά στο δήμο; Να γράψεις το παιδί στο σχολείο; Ολα ο λογιστής. Χωρίς καν χειροκρότημα…», έλεγε λογιστής της Θεσσαλονίκης στο newsique.gr. «Σήμερα, λογιστής ίσον τραπεζικός, εργατολόγος, χρηματιστής, μηχανικός, συμβολαιογράφος, μεσίτης, γραμματέας, ψυχίατρος και, μέσα σε όλα αυτά, πρέπει να βρει χρόνο και για τα λογιστικά του κόσμου. Για να ηρεμήσουμε λίγο… Οι λογιστές είμαστε σκληρά εργαζόμενοι, επιστήμονες και πάνω από όλα άνθρωποι…».

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους λογιστές είναι ο νέος Γολγοθάς της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Οικονομικών, όπου θα τηρούνται τα βιβλία των επιχειρήσεων όλων των κατηγοριών. Με προθεσμίες εν μέσω φορολογικών δηλώσεων… «Πότε να διαβάσουμε, να παρακολουθήσουμε σεμινάρια, να προσαρμόσουμε το λογισμικό μας;», αναρωτιέται σε απόγνωση ο συνομιλητής μας.

Ο αναβρασμός αυτός έχει οδηγήσει σε σκέψεις ακόμη και για οργάνωση πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης. Μεταξύ άλλων, τα αιτήματα που βάζουν στο τραπέζι οι λογιστές είναι τα εξής:

– Άμεση παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων στις 30/9/2020.
– Παράταση της προθεσμίας δηλώσεων των μισθώσεων έως 31/12/20 από τους ιδιοκτήτες.
– Άμεση επαναλειτουργία του συστήματος «Εργάνη» για διόρθωση των λαθών και των παραλείψεων με τις αναστολές, χωρίς προθεσμίες μέχρι να ολοκληρωθεί και η τελευταία δήλωση σωστά.
– Παράταση της πιλοτικής εφαρμογής MYDATA στη μετά κορονοϊό εποχή και οριστική εφαρμογή της μόνον όταν όλοι οι λογιστές έχουν εκπαιδευθεί με σωστό και επαρκή τρόπο από το αρμόδιο υπουργείο για την αποφυγή προστίμων και λαθών.
– Άμεση δημιουργία κωδικών εξουσιοδότησης (τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ) για όλες τις πλατφόρμες ώστε να απεμπλακούν οι κωδικοί taxisnet από τις εγγραφές σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αιτήσεις για επιδόματα, συνταξιοδότηση, συνταγογράφηση κ.λπ., να μην επηρεάζεται η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των φορολογούμενων, αλλά και να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος συμμετοχής των λογιστών σε αυτές τις διαδικασίες που ουδεμία σχέση με το επάγγελμα έχουν.
– Άμεση δημιουργία υπηρεσίας ή στελέχωση των ΚΕΠ για την ψηφιακή εκπαίδευση των πολιτών και την εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων, ώστε να ελαφρυνθούν τα λογιστικά γραφεία που επίσης ουδεμία σχέση με αυτά τα αντικείμενα έχουν.
– Άμεσες ανακοινώσεις των οποιωνδήποτε παρατάσεων ώστε να μην επικρατεί άγχος και σύγχυση στην υλοποίηση των απεριόριστων εργασιών που οδηγούν σε πρόστιμα.
– Άμεση δημιουργία πλατφόρμας καταγγελιών για προβλήματα των εφαρμογών, που έχουν συνέπεια ατελείωτες χαμένες ώρες εργασίας, για τις οποίες δεν αμείβονται οι λογιστές.
– Σαφής αναφορά του αρμόδιου για την εφαρμογή μιας διαδικασίας, όταν ψηφίζεται νόμος που αφορά στη δημιουργία πλατφόρμας, ακόμη και στην περίπτωση που αυτός είναι ο πολίτης.
– Όχι σε νόμους χωρίς ουσιαστικές επεξηγήσεις και όχι σε απλές μεταφράσεις νόμων ξένων κρατών που αφορούν σε διαφορετικές κουλτούρες από την ελληνική.
– Άμεση πρόσληψη αμιγώς λογιστών ως συμβούλων στη λήψη και υλοποίηση αποφάσεων που επηρεάζουν το επάγγελμά μας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ηράκλειο: Προθεσμία να απολογηθούν την Τρίτη έλαβαν και οι υπόλοιποι τρεις συλληφθέντες της σπείρας διακίνησης ναρκωτικών
22 Φεβρουαρίου, 2025
Επίθεση στο Βερολίνο: «Το μίσος για τους Εβραίους ήταν το κίνητρο του δράστη»
22 Φεβρουαρίου, 2025
Θρίλερ στη Βούλα: Αυτή είναι η Κινέζα που βρέθηκε κρεμασμένη στην σπηλιά
22 Φεβρουαρίου, 2025
Νοίκιασε αυτοκίνητο, αγόρασε ποτά και ηχοσύστημα αποστέλλοντας με e-mail πλαστά καταθετήρια από τράπεζες
22 Φεβρουαρίου, 2025
Γεωργιάδης για Τέμπη: «Οι πολλές ευγένειες τελειώσανε. Όλο αυτό πια είναι γελοιότητα. Δεν ντρέπονται επιτέλους;»
22 Φεβρουαρίου, 2025
Έρευνες για βιασμό γυναίκας στη Χαλκίδα: Τέσσερις συλλήψεις και κατασχέσεις όπλων
22 Φεβρουαρίου, 2025
Μάντζος για το επεισόδιο με συνεργάτιδά του στη Βουλή: «Υπήρξε έντονη διαφωνία, λιποθύμησε και χτύπησε στην πόρτα»
22 Φεβρουαρίου, 2025
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τις 24 έως τις 28 Φεβρουαρίου
22 Φεβρουαρίου, 2025
Κακοκαιρία Coral: Μέχρι και τη Δευτέρα το έντονο κύμα ψύχους – Τα νέα στοιχεία της ΕΜΥ
22 Φεβρουαρίου, 2025
Μεσσηνία: Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δύο κρατουμένων που απέδρασαν από τα κρατητήρια
22 Φεβρουαρίου, 2025