Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, με το κλίμα να παραμένει εκρηκτικό ενόψει των προγραμματισμένων συνομιλιών της Παρασκευής. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε δηλώσεις του στο NBC News, έστειλε σαφές μήνυμα στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να ανησυχεί πολύ» καθώς οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για μια κρίσιμη αναμέτρηση.
Το χάσμα για την τοποθεσία και τη μορφή
Παρά την αρχική συμφωνία για συνάντηση στις 6 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή περιφερειακών παρατηρητών, η Τεχεράνη επιχείρησε την τελευταία στιγμή να αλλάξει τα δεδομένα. Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, όπως τα πρακτορεία Tasnim και Isna, οι Ιρανοί προσδοκούσαν έμμεσες διμερείς διαπραγματεύσεις στο Ομάν, με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.
Στόχος της Τεχεράνης είναι οι συνομιλίες να περιοριστούν αυστηρά στο πυρηνικό θέμα και την άρση των κυρώσεων, απορρίπτοντας κάθε συζήτηση για τις αμυντικές της ικανότητες. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα για αλλαγή τοποθεσίας και μορφής, με ανώτερο αξιωματούχο να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Τους είπαμε ότι είναι αυτό ή τίποτα, και εκείνοι απάντησαν: “Εντάξει, τότε τίποτα”».
















