Σε εκλογικούς ρυθμούς ο ΣΥΡΙΖΑ: Τελευταίο «σπριντ» για τους υποψήφιους προέδρους

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σε σχέση με την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Οι εκλογές θα στηθούν την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου σε 550 εκλογικά τμήματα και δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη του κόμματος. Στην ψηφοφορία βεβαίως θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και όλοι όσοι εμφανιστούν στα εκλογικά τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκείνη την ημέρα και εγγραφούν ως μέλη. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως η ύπαρξη πέντε υποψηφίων θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότατα και σε δεύτερο γύρο την εκλογική διαδικασία με τους δύο πρώτους σε ψήφους υποψηφίους να αναμετρώνται εκ νέου το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου. Σε εκείνη την διαδικασία δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι είναι επισήμως μέλη και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής και ψήφου την ίδια ημέρα. Ως εκ τούτου στις 17 Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα εκπροσωπηθεί ως αξιωματική αντιπολίτευση στη ΔΕΘ με το νέο ή την νέα του πρόεδρο. Εάν πράγματι ο αρχηγός εκλεγεί στις 16 Σεπτεμβρίου τότε θα εκφωνήσει ομιλία από το βήμα της ΔΕΘ χωρίς να δώσει ωστόσο την “καθιερωμένη” συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το αποτέλεσμα και πρωτίστως η σειρά κατάταξης των υποψηφίων θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή και από την εγγραφή νέων μελών.

Οι διεκδικητές της ηγεσίας συνεχίζουν τις περιοδείες επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουν οφέλη από την επαφή τους με τους πολίτες. Η Έφη Αχτσιόγλου περιοδεύει ήδη από χθες στην Κρήτη (χθες ήταν στα Χανιά και σήμερα στο Ηράκλειο), ο Νίκος Παππάς κάνει συγκεντρώσεις επικεντρώνοντας στην Αττική (χθες στην Ανατολική Αττική, σήμερα στην Αθήνα, αύριο στη Νότια Αθήνα και την Τετάρτη στο βόρειο Τομέα), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιοδεύει σε Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Καβάλα, Δράμα και Θεσσαλονίκη. Ο Στέφανος Τζουμάκας θα κάνει την κεντρική του εκδήλωση στη Νότια Αθήνα την Τετάρτη στα Άνω Ιλίσια, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης θα περιοδεύσει σήμερα στην Πάτρα, ακολούθως σε Βόλο, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Αθήνα.

Σε συνάντηση που είχε ο κ. Κασσελάκης με δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής δεν έλειψαν οι ερωτήσεις για την “επόμενη μέρα” και το σενάριο μη εκλογής του, με τον ίδιο να απαντάει: “Εγώ ήρθα για να μείνω. Είμαι ΣΥΡΙΖΑ και έτσι θα παραμείνω ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα”. Σχολιάζοντας το γεγονός πως έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου είπε: “Αν η αλήθεια πουλάει, να την πουλάμε όλη την ώρα”.

Ο Νίκος Παππάς με συνέντευξή του στο Mega όταν ρωτήθηκε εξέφρασε τη διαφωνία του με τον επαγγελματικό στρατό (όπως προτείνει ο Στ. Κασσελάκης). “Δεν είμαστε μία χώρα η οποία είναι παγκόσμια δύναμη και οργανώνει εκστρατευτικά σώματα. Δεν είμαστε μια χώρα η οποία δεν έχει κινδύνους και θα ήθελα να ακούσω και τις θέσεις και των συντρόφων και της συντρόφισσας για το ζήτημα που είναι σε εξέλιξη. Αύριο έχουμε τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών. Διαβλέπω έναν κίνδυνο να έρθει μία συμφωνία η οποία να αποδομεί όσα κατέκτησε η χώρα την περίοδο 2015-2019. Εγώ λέω ευθεώς ότι συναίνεση σε τέτοια συμφωνία δεν πρόκειται να δώσουμε, δεν υπάρχει περίπτωση”.

Στο μεταξύ από τα Χανιά απάντηση στον Κ. Μητσοτάκη που θεωρεί ο ίδιος είναι η αντιπολίτευση του εαυτού του έδωσε η Έφη Αχτσιόγλου. “Να ξέρουν ότι είναι βαθιά γελασμένοι ο κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ και όσοι νομίζουν ότι είναι οι “νόμιμοι ή παραδοσιακοί ιδιοκτήτες της χώρας” είπε και σημείωσε ότι “ιδιοκτήτης της χώρας είναι ο λαός”. Την ίδια στιγμή κάλεσε τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές λέγοντας ότι είναι στοίχημα της δημοκρατίας και της πολιτικής.

Σε συνέντευξή του στη “Γνώμη” ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε: “Η πρότασή μου αφορά ένα κόμμα με εσωτερική δημοκρατία, όπου ο πρόεδρος θα είναι πρώτος μεταξύ ίσων, που τα όργανα θα λειτουργούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά”. Πρόσθεσε πως “η ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών, ακόμη και όταν αυτές είναι θεμιτές, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι αυτοσκοπός”. Ο Στέφανος Τζουμάκας με συνέντευξή του στην “Αυγή” μιλάει για ένα κόμμα προοδευτικής πλειοψηφίας και όχι των εσωκομματικών αντιθέσεων. Διατυπώνει τη θέση του πως στόχος του είναι η επιστροφή της πολιτικής.