Νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής λίγο μετά τις 9, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται στα 26 χιλιόμετρα Bόρεια- βορειοδυτικά της Ανάφης.
Η δόνηση ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική.
Nωρίτερα στις 06:35 εκδηλώθηκε άλλος ένας σεισμός 4,3 Ρίχτερ, κατά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Από τις 7 μέχρι τις 8 το πρωί σημειώθηκαν 11 σεισμοί στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Στη Σαντορίνη έφτασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μεταβεί αυτή την ώρα στο πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θήρας και στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος.
Υπενθυμίζεται ότι η Σαντορίνη, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι την 1η Μαρτίου, ενώ από χθες το πρωί, κλιμάκια από την Αθήνα βρίσκονται στο νησί και πραγματοποιούν αυτοψίες σε κτίρια.
Αναμένεται ή όχι τελικά μεγάλος σεισμός;
Η άποψη η οποία τελικά φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στους γεωλόγους είναι πως δεν θα υπάρξει μεγάλος σεισμός και θα συνεχιστούν για κάποιες εβδομάδες οι μεσαίας έντασης σεισμοί 4-5 Ρίχτερ πριν αρχίσει η αποκλιμάκωση.
«Η έννοια της σεισμικότητας οφείλεται σε μια ροή ηφαιστειακών ρευστών από το Κολούμπο της Σαντορίνης και τώρα πηγαίνει προς την Άνυδρο. Από εκεί δεν μπορεί να προχωρήσει βορειότερα και τώρα σπάει ό,τι ρήγματα βρει εκεί μέσα, μικρότερα ρήγματα που δίνουν 5 – 5,1- 5,2 Ρίχτερ. Εκτιμώ ότι θα πάρει 2 εβδομάδες μέχρι να σταθεροποιηθεί και κατόπιν θα αρχίσει η αποκλιμάκωση», διευκρίνισε ο Δημήτρης Γκανάς.