Σε κατάσταση συναγερμού η Βόρεια Ελλάδα – Οι προειδοποίησες για καθολικό lockdown

Σε κατάσταση επιδημιολογικού συναγερμού βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, καταγράφοντας άνοδο των πανδημικών δεικτών και καλλιεργώντας κλίμα ανησυχίας για ειδικούς και κυβέρνηση.

Η Κεντρική και η Δυτική Μακεδονία ξεφεύγουν από τη γενική εικόνα σταθεροποίησης της χώρας με αύξηση κρουσμάτων κατά 100% στην Ξάνθη, κατά 60% στην Κοζάνη και κατά 40% σε Δράμα, Πιερία και Εβρο. Ακόμη τρεις περιοχές -η Ξάνθη, η Δράμα και η Καστοριά- «κοκκίνισαν» στον επιδημιολογικό χάρτη.

Με βάση τα ισχύοντα για τις περιοχές που εντάσσονται στο ανώτερο επίπεδο συναγερμού (4), επιβάλλεται μίνι lockdown από σήμερα, που προβλέπει: Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας, και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τη δύσκολη κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί στη Βόρεια Ελλάδα έκανε σαφή η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, εξηγώντας ότι παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού από νομό σε νομό. Σε αρκετές περιοχές η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, δημιουργώντας εκρηκτικό «κοκτέιλ» σε συνδυασμό με την αύξηση της διασποράς. Θέλοντας να απευθύνει για ακόμη μια φορά το μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, η κυρία Γκάγκα επικαλέστηκε στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, σύμφωνα με τα οποία 59 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 54 είναι ανεμβολίαστοι.

Εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο στα επιδημιολογικά στοιχεία για τη Βόρεια Ελλάδα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι τα κρούσματα στην Ξάνθη είναι διπλάσια, στην Κοζάνη αυξημένα κατά 60%, ενώ στη Δράμα, στον Εβρο και στην Πιερία κατά 40%. Στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε, η αύξηση είναι ηπιότερη αλλά σταθερά προς τα επάνω. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης έχει αυξητική τάση από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας στις καθημερινές μετρήσεις που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ. Πιο αναλυτικά, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 20 και της Τρίτης 21 Σεπτεμβρίου, είναι αυξημένη κατά 41% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, του Σαββάτου 18 και της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου.

Οι προειδοποίησες για καθολικό lockdown

Σαρηγιάννης: Δεν απέκλεισε το γενικευμένο lockdown στη Βόρεια Ελλάδα, αν δεν…

Σε ό,τι αφορά στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία δέχτηκε σφοδρό πλήγμα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης προέβλεψε ότι «θα φτάσουμε στην περυσινή κατάσταση δύο εβδομάδες νωρίτερα. Δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου θα είμαστε όπως ήμασταν πέρυσι στα μέσα Νοεμβρίου, με γύρω στα 600 κρούσματα την ημέρα». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα φανεί στα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και θα είναι γεμάτες 200 κλίνες ΜΕΘ, ενώ θα αποτυπωθεί και στον αριθμό των νεκρών. Την κατάσταση αυτή απέδωσε στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα και στη διπλάσια μολυσματικότητα  λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη για τη λήψη αυστηρότερων  μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα, αλλιώς το lockdown θα είναι μονόδρομος. Τόνισε δε ότι «δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη που έχει πρόβλημα, αλλά και οι όμορες περιοχές».

H Κυβέρνηση το διαψεύδει…

Παρόλα αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο τραπέζι αυτό το μέτρο για τη Θεσσαλονίκη.

Σε ερώτηση για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην Βόρεια Ελλάδα και για αν υπάρχει το ενδεχόμενο lockdown: «Στη Θεσσαλονίκη ήταν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και είχε επαφές με τους φορείς της πόλης. Δεν είμαστε μπροστά σε lockdown, δεν υπάρχει στην ατζέντα της κυβέρνησης να πάμε σε lockdown σαν αυτά που είχαμε στο παρελθόν. Κατά καιρούς, όπου διαπιστώνεται κρίσιμη αύξηση των μεγεθών της πανδημίας, επιβάλλονται κάποια μέτρα. Δεν βρισκόμαστε όμως εκεί αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη».