Σε κλοιό καύσωνα η χώρα: Το θερμόμετρο «χτύπησε» 43αρια

Η χώρα μπήκε στο… φούρνο από σήμερα με το θερμόμετρο να φτάνει μέχρι και τους 43 βαθμούς. Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται από νωρίς το πρωί, με το κύμα καύσωνα να κορυφώνεται σήμερα, Τετάρτη, και αύριο, Πέμπτη. Όσοι πρέπει να μετακινηθούν φορούν απαραιτήτως καπέλο, έχοντας πάντοτε ανά χείρας και το μπουκάλι με το νερό. Σε δύσκολη κατάσταση, όσοι προσπαθούν να βγάλουν το μεροκάματο σε αυτές τις ακραίες συνθήκες.

Λόγω του πρώιμου καύσωνα, κλειστά παρέμειναν σήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ενώ οι πανελλαδικές διεξάγονται κανονικά. Έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα προστασίας για εργαζόμενους, μαθητές και ευπαθείς ομάδες, ενώ στο Δημόσιο προβλέπεται τηλεργασία. Σε αυξημένη ετοιμότητα οι Μονάδες Υγείας και το ΕΚΑΒ. Επί ποδός είναι Πυροσβεστική και Στρατός για την περιφρούρηση δασών.

Το Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τον καύσωνα επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειώνονται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά στους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 βαθμούς. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 38 με 40 βαθμούς, στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς. Στην Αττική τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, αλλά στις ανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Την Πέμπτη οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές. Μικρή πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά. Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ αναμένεται μεταβολή του καιρού στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει πρόσκαιρα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.