Σε «κόκκινο συναγερμό» ο Έβρος – Έκτακτο ΚΥΣΕΑ – Βίντεο από τα σύνορα

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) συγκαλείται εκτάκτως το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό» για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Έβρο.

Αναβαθμίζεται το επίδεδο συναγερμού

Η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναθεώρησε το επίπεδο συναγερμού της σε «υψηλό» για τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αναθεωρήσαμε (…) το επίπεδο συναγερμού για όλα τα σύνορα με την Τουρκία σε υψηλό», ανέφερε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες. «Λάβαμε αίτημα επιπρόσθετης βοηθειας από την Ελλάδα. Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να αναπτύξουμε τεχνικό εξοπλισμό και επιπρόσθετες δυνάμεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες στα σύνορα

Τουλάχιστον 13.000 είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται στα σύνορα στον Έβρο, ανακοίνωσε ο ΔΟΜ, ενώ σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ ανάμεσα στους πρόσφυγες βρίσκονται οικογένειες με μικρά παιδιά.

Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους.

«Οι ομάδες οι οποίες εργάζονται κατά μήκος των συνόρων 212 χιλιομέτρων της Τουρκίας και της Ελλάδας (…) έχουν καταμετρήσει 13.000 ανθρώπους συγκεντρωμένους στα σύνορα στο Παζάρκουλε και στο Ιψάλα, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις μεταναστών αριθμούν «από πολλές δεκάδες ως 3.000 και πλέον».

«Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Αδριανούπολη (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τουρκία Λάντο Γκβιλάβα.

«Οι περισσότεροι είναι άνδρες, αλλά βλέπουμε επίσης οικογένειες με μικρά παιδιά», πρόσθεσε.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε 70 συλλήψεις στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη γραμμή ελέγχου και έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ άλλες 66 συλλήψεις έγιναν την Παρασκευή.

«Τούρκοι στρατιώτες έκοψαν τα σύρματα στα σύνορα»

Μάλιστα, ο πρόεδρος της κοινότητας Καστανιών καταγγέλλει πως Τούρκοι στρατιώτες έκοψαν σύρματα στον φράκτη με την Ελλάδα.

«Δεν μπορούν να φυλαχτούν τα σύνορα, υπάρχουν περάσματα», δήλωσε το πρωί ο Σταύρος Τζιαμαλίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την ίδια ώρα που ο ΟΗΕ εκτιμά πως τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των χερσαίων συνόρων, μήκους 212 χιλιομέτρων.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής εκτίμησε πως έχουν ήδη αποτραπεί 9.600 απόπειρες παραβίασης των συνόρων, από πρόσφυγες και μετανάστες που ελπίζουν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Η πίεση είναι ασφυκτική και από την άλλη πλευρά ωθούν αυτές τις ροές να περάσουν με κάθε τρόπο στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Παναγιώτης Καρέλας.

76.358 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει τα σύνορα του Έβρου

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού διαδίδει πως 76.358 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει τα σύνορα του Εβρου και βρίσκονται στην ελληνική πλευρά.

Η ελληνική πλευρά ωστόσο επιμένει πως σχεδόν κανείς δεν έχει καταφέρει να περάσει τη συνοριογραμμή και το Σάββατο έγιναν 70 συλλήψεις.

Δείτε ζωντανά τις μετακινήσεις των προσφύγων και τον μεταναστών στον Έβρο: