Στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων γιατροί, οδοντίατροι, κλινικές και θεραπευτήρια, δικηγόροι, ξενοδοχεία, λογιστές, φροντιστήρια, γραφεία τελετών, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων, υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογραφεία, φαρμακεία.

Μπορεί να γλιτώνουν το «λουκέτο» των 48 ωρών έως 10 ημερών αλλά κινδυνεύουν με πρόστιμα – φωτιά στην περίπτωση που «πιαστούν» να μην κόβουν αποδείξεις ή να μην έχουν διαβιβάσει στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των αποδείξεων. Πρόκειται για 15 επαγγελματικούς κλάδους οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 1.000 έως και 5.000 ευρώ.

Οι φορο-καμπάνες

Σύμφωνα με το ποινολόγιο της Εφορίας τα πρόστιμα για τους συγκεκριμένους επαγγελματίες ανέρχονται σε:

  • 1.000 έως και 2.500 ευρώ στην περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης περισσοτέρων από 10 αποδείξεων λιανικής πώλησης ή άλλων παραστατικών ή απόκρυψη φορολογητέας ύλης άνω των 500 ευρώ παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ’ αυτών που εκδόθηκαν, υπερβαίνει τα 500 ευρώ, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα της Α.Α.Δ.Ε., πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
  • 2.500 – 5.000 ευρώ αν κατά τη διάρκεια νέου ελέγχου στους ίδιους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες διαπιστώνεται υποτροπή.

Οι κατηγορίες των φορολογούμενων που τιμωρούνται με χρηματικές κυρώσεις είναι οι εξής:

  1. Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.
  2. Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
  3. Κλινικές ή θεραπευτήρια.
  4. Οίκοι ευγηρίας.
  5. Λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής ή άλλης φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.
  6. Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί και κάθε άλλης φύσης δραστηριότητες με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης.
  7. Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα – κατοικίες.
  8. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).
  9. Δικηγόροι και εταιρείες δικηγόρων.
  10. Λογιστές, φοροτεχνικοί και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
  11. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.
  12. Γραφεία τελετών.
  13. Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.
  14. Άμισθοι υποθηκοφύλακες, συμβολαιογράφοι και συμβολαιογραφικές εταιρείες.
  15. Φαρμακεία ανεξαρτήτως νομικής μορφής.

Επίσης αντί της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης επιβάλλονται χρηματικές ποινές και στις ακόλουθες ειδικές περιπτώσεις:

  • α) οικονομικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε χώρο διάφορο της σταθερής ή μόνιμης εγκατάστασης του υπόχρεου ή ασκούνται με κάθε είδους τροχοφόρα, πλωτά ή λοιπά μέσα, μεταφορικά ή μη, ή άλλα εν γένει μέσα άσκησης δραστηριότητας, καθώς και οικονομικές δραστηριότητες που ασκούνται σε κατοικία,
  • β) οικονομικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε υπαίθριες ή μη εκθέσεις, αγορές, εμποροπανηγύρεις και λαϊκές αγορές,
  • γ) περιπτώσεις που στην επαγγελματική εγκατάσταση στην οποία διενεργείται ο έλεγχος ασκούνται κατά την ημερομηνία της διαπίστωσης παράλληλα δραστηριότητες τρίτων, με εξαίρεση περιπτώσεις για τις οποίες η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του ελεγχόμενου μπορεί να λάβει χώρα κατά τρόπο που να μην παρακωλύεται η άσκηση της δραστηριότητας των τρίτων.