French President Emmanuel Macron looks up during a visit of Notre-Dame de Paris cathedral in Paris, on November 29, 2024. The Notre-Dame Cathedral is set to re-open early December 2024, with a planned weekend of ceremonies on December 7 and 8, 2024, five years after the 2019 fire which ravaged the world heritage landmark and toppled its spire. Some 250 companies and hundreds of experts were mobilised for the five-year restoration costing hundreds of millions of euros. (Photo by STEPHANE DE SAKUTIN / POOL / AFP)

Σε πολιτική περιδίνηση η Γαλλία – Τα επόμενα βήματα

Σε πολιτική περιδίνηση η Γαλλία, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ. Η πρόταση μομφής υπερψηφίστηκε στην Εθνοσυνέλευση, με τις ψήφους του Αριστερού Μετώπου και του κόμματος της Λεπέν. Πλέον αναμένεται το διάγγελμα του προέδρου Μακρόν, στις 9 απόψε. το Ελιζέ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα μπορούσε να διοριστεί νέος πρωθυπουργός, ωστόσο ο σύμφωνα με πηγές ο Γάλλος πρόεδρος θα ήθελε να έχει καταλήξει σε κάποιο όνομα μέχρι το Σάββατο. Βασικό ζητούμενο για τη νέα κυβέρνηση, ο προϋπολογισμός του 2025, ο οποίος θα πρέπει να είναι έτοιμος πριν από το τέλος του 2024.

Μετά από μια έντονη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση – που σημαδεύτηκε από θορυβώδεις αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα – 331 από τους 577 νομοθέτες της Γαλλίας ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ με ψήφο δυσπιστίας, αφού προσπάθησε να επιβάλει έναν αυστηρό προϋπολογισμό για να διορθώσει τα τεράστια ελλείμματα της χώρας. Μόλις παραιτηθεί επίσημα, σήμερα στις 11 ώρα Ελλάδας ο Μπαρνιέ θα γίνει ο πρωθυπουργός με τη συντομότερη θητεία στην ιστορία της σύγχρονης γαλλικής δημοκρατίας και ο πρώτος που θα εκδιωχθεί από το κοινοβούλιο από το 1962.

Στον απόηχο των εξελίξεων, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν κάλεσε χθες τον Γάλλο πρόεδρο να αναλάβει τις ευθύνες του, χωρίς ωστόσο να ζητήσει ξεκάθαρα την παραίτηση του. Αντιθέτως ανέφερε ότι σκοπεύει να αφήσει τον νέο πρωθυπουργό να εργαστεί ούτως ώστε να καταλήξει σε έναν κρατικό προϋπολογισμό αποδεκτό για όλους.

Σε άλλο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν ζήτησε την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμα και αν διορίζει κάθε τρεις μήνες έναν Μισέλ Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία, δεν θα καταφέρει να μείνει στην προεδρία της Δημοκρατίας για τα επόμενα τρία χρόνια».

Από την άλλη, ο Γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ δεν έθεσε θέμα παραίτησης του προέδρου της Δημοκρατίας και κάλεσε τον Μακρόν να ακούσει τους Γάλλους και να διορίσει πρωθυπουργό προερχόμενο από τους κόλπους της αριστεράς.

Η κατάρρευση της γαλλικής κυβέρνησης το βράδυ της Τετάρτης σημαίνει ότι πλέον εναπόκειται στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναλάβει δράση και να αντιμετωπίσει μια πολιτική και οικονομική κρίση που παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας και κινδυνεύει να προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Κατά το πρώτο σενάριο, πιθανόν ο Μακρόν να διορίσει έναν πολύ στενό του συνεργάτη, τον Σεμπαστιάν Λεκορνί, τον νυν υπουργό Άμυνας της Γαλλίας.

Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για κάποιον από την Αριστερά, γεγονός που δεν θεωρείται πιθανό καθώς κανείς από τους συμμάχους του Μακρόν δεν το θέλει.

Και τέλος, σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, ο Μακρόν ίσως ονομάσει έναν «Μπαρνιέ νούμερο 2» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews Θωμαϊδα Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μακρόν ελπίζει να έχει κάποιον στη θέση του ήδη από το Σάββατο, όταν θα έχει συγκεντρωθεί στο Παρίσι για την επαναλειτουργία του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων ένας κατάλογος υψηλών προσκεκλημένων, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Τίποτα δεν υποδηλώνει, ωστόσο, ότι θα είναι ευκολότερο, από ό,τι τρεις μήνες πριν, να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ικανή να κερδίσει την έγκριση ενός κοινοβουλίου διαιρεμένου στα τρία. Η διάλυση δεν αποτελεί επίσης επιλογή, καθώς ο Μακρόν δεν μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

“Αυτή [η Εθνοσυνέλευση] είναι αφόρητη”, δήλωσε ο Μπαρνιέ στους υπουργούς του που συγκεντρώθηκαν στο παλάτι Ματινιον μετά την ψηφοφορία, σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. “Εύχομαι ειλικρινά καλή τύχη στην επόμενη ομάδα”, είπε.

Μένει να φανεί αν το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν θα ήταν πρόθυμο να υποστηρίξει ένα όνομα που θα πρότεινε ο Μακρόν ή αν θα προσπαθούσε να ανατρέψει τον υποψήφιο με άμεση πρόταση δυσπιστίας, πιθανότατα σε συνεργασία με την αριστερά.

Στο μεταξύ, η Γαλλία πρέπει να προετοιμαστεί για αχαρτογράφητα εδάφη.

Η χώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εισέλθει στο νέο έτος χωρίς προϋπολογισμό, και ενώ θα μπορούσε να ζητηθεί από τον Μπαρνιέ να παραμείνει ως υπηρεσιακός παράγοντας και να προωθήσει νόμους έκτακτης ανάγκης, τέτοια μέτρα δεν θα έκαναν τίποτα για να μειώσουν το έλλειμμα -που σήμερα προβλέπεται στο 6,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος- το οποίο έχει τρομάξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και έχει προκαλέσει επιπλήξεις από τις Βρυξέλλες.

Η πολιτική και οικονομική αστάθεια βυθίζει στην αβεβαιότητα τους ισχυρούς της ΕΕ
Αφού κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ, η πολιτική και η οικονομική κρίση βαθαίνει. Το πολιτικό χάος οδήγησε όλο και περισσότερους βουλευτές να ζητούν την παραίτηση του Μακρόν, η θητεία του οποίου διαρκεί έως το 2027. Αυτό θα ήταν μια σχεδόν πρωτοφανής κίνηση στη σύγχρονη γαλλική πολιτική.

Ο κίνδυνος να αποδυναμωθεί η επιρροή της εντός της ΕΕ είναι ορατός και συνάμα γίνεται πολύ σοβαρός αν συνυπολογίσει κανείς ότι αντιμέτωπη με αντίστοιχη πολιτική κρίση και οικονομικές προκλήσεις είναι και η Γερμανία (πρόωρες εκλογές τέλη Φεβρουαρίου).

Ο γαλλογερμανικός άξονας έδειχνε καιρό απορρυθμισμένος, αλλά το γεγονός ότι και τα δύο μέρη του είναι πλέον απασχολημένα με εσωτερικά προβλήματα, δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την Ευρώπη.

Σε σχεδόν δύο μήνες αναλαμβάνει πρόεδρος ο Τραμπ και μαζί του έρχονται κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν εκτός από τον εμπορικό πόλεμο, στην ασφάλεια της Ευρώπης και στους δύο πολέμους που έχει στα σύνορά της – πόλεμος σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία – και σε μία νέα αλλά γνώριμη εστία έντασης στη Γεωργία, όπου βαθαίνει επικίνδυνα η πολιτική κρίση εξαιτίας των αντι-δυτικών θέσεων της κυβέρνησης.

Επομένως, η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί ως παρατηρητής τις εξελίξεις. Πρέπει να συμμετέχει σε αυτές με ισχυρή ηγεσία και ενιαίο μέτωπο. Ειδικά τώρα, που η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, διότι γνωρίζει ότι αν δείξει αδυναμία ρισκάρει να χάσει τις σφαίρες επιρροής της από την Γεωργία ως την περιοχή του ινδο-ειρηνικού.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
22χρονος και 18χρονος συνελήφθησαν για ληστεία στα Πατήσια
Ιανουάριος 12, 2025
Ζαχαράκη: Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για τους επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Ιανουάριος 12, 2025
Τραγωδία: Νεκρός 43χρονος που καταπλακώθηκε από δέντρο
Ιανουάριος 12, 2025
Τα μέτρα για την κακοκαιρία: Κλειστά σχολεία, αλυσίδες και απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών
Ιανουάριος 12, 2025
Κόρη Ζιζέλ Πελικό: «Εύχομαι να πεθάνει στην φυλακή»
Ιανουάριος 12, 2025
Εξαφάνιση Καλογήρου: «Τον απασχολούσε πολύ κάποιο προσωπικό του ζήτημα»
Ιανουάριος 12, 2025
Ραγδαίες εξελίξεις στην εξαφάνιση του Βασίλη – «Φεύγω επειγόντως για Λάρισα»
Ιανουάριος 12, 2025
Χανιά: Θρήνος στην κηδεία του Παναγιώτη
Ιανουάριος 12, 2025
Δολοφονία 25χρονου Πακιστανού από αστυνομικό στην Κύπρο – Για συγκάλυψη κάνουν λόγο τα κυπριακά ΜΜΕ
Ιανουάριος 12, 2025
Το Ιράν προειδοποιεί για σύγκρουση με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ
Ιανουάριος 12, 2025