Σε πρόβα του Εθνικού Θεάτρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε στην πρώτη πρόβα του Εθνικού Θεάτρου για το έργο «Πέρσες» του Αισχύλου, συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε επί μία και πλέον ώρα με τους συντελεστές της παράστασης και άκουσε με μεγάλη προσοχή τις ανησυχίες και τις επισημάνσεις τους, οι οποίες απηχούν ευρύτερα τους προβληματισμούς των ανθρώπων της τέχνης στην πορεία για την επανέναρξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στη χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε, επίσης, τις προτάσεις τους για την επίλυση των μακροχρόνιων προβλημάτων του κλάδου που γίνονται ακόμη πιο πιεστικά αυτές τις δύσκολες μέρες, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ο πρωθυπουργός και η υπουργός συζήτησαν εκτενώς με τους καλλιτέχνες τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζει ο χώρος των τεχνών, όπου χρησιμοποιείται ποικιλία τρόπων αμοιβής του καλλιτεχνικού έργου, χαρακτηρίζεται από εποχικότητα στην εργασία και παρατηρούνται καθυστερήσεις στην υπογραφή συμβάσεων.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να δρομολογήσει την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων και κενών που παρατηρούνται, ενώ υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον του για τον χώρο είναι αυθεντικό κι όχι συγκυριακό.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και σκηνοθέτης της παράστασης, Δημήτρης Λιγνάδης, σημείωσε ότι το ανέβασμα των «Περσών» στην Επίδαυρο θα αποτελέσει και την «πρεμιέρα» της επανέναρξης του δραματικού θεάτρου στην χώρα μας: «Είναι η πρώτη πρόβα που κάνουμε, δύο ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης. Ίσως να είμαστε η πρώτη χώρα, η πρώτη παράσταση στην Επίδαυρο, η πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος που ανοίγει τα θερινά φεστιβάλ στον τόπο που γεννήθηκε το αρχαίο δράμα».

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης είναι η πρώην Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία επισήμανε την ανεκτίμητη σημασία του πολιτισμού. «Αν σβήσει ο πολιτισμός από αυτή τη χώρα, σβήνει η ψυχή της» τόνισε και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων με τον Πρωθυπουργό και την κυρία Μενδώνη.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση θα βρίσκονται σταθερά δίπλα στους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού τον προσεχή χειμώνα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία και την επιδότηση της εργασίας.

«Αυτό το οποίο μπορώ να σας δηλώσω ανεπιφύλακτα είναι ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε ξεκρέμαστο τον κόσμο του πολιτισμού τον χειμώνα», τόνισε. «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας» είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι το κράτος θα μπορούσε να ενισχύσει τις θεατρικές παραγωγές που δεν μπορούν να είναι βιώσιμες εξαιτίας της ανάγκης να υπάρχει μικρότερος αριθμός θεατών στις κλειστές αίθουσες. «Υπάρχουν εργαλεία ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα οικονομικά των παραγωγών», προσέθεσε.

Δεσμεύσεις Μητσοτάκη για την Τέχνη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η τέχνη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κανόνες αγοράς, αλλά ταυτόχρονα επισήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει αναπτυξιακά τον πολιτιστικό πλούτο που την χαρακτηρίζει, τονώνοντας παράλληλα την παιδεία. Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται σταθερά για το ενδεχόμενο προσέλκυσης παραγωγών από το εξωτερικό, συμπληρώνοντας ότι και οι τέχνες μπορούν να επωφεληθούν από το αναβαθμισμένο προφίλ της χώρας μας.

«Δεν πρόκειται ο πολιτισμός, σε καμία περίπτωση, να αντιμετωπιστεί ως προϊόν της αγοράς. Αυτό έχει αποδειχτεί, νομίζω παντού, και νομίζω ότι πολλές από τις δικές μας πρωτοβουλίες το αποδεικνύουν. Από την άλλη δεν μπορεί κανείς να μην δει τον πολιτισμό σαν μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα», είπε.

Η πρεμιέρα των «Περσών» είναι προγραμματισμένη για τις 24 Ιουλίου, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την πρώτη ανάγνωση του κειμένου.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας να προβληθεί η ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή στο εξωτερικό, συζητήθηκε σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για livestream μετάδοση των δραματικών παραστάσεων που θα ανέβουν στην Επίδαυρο, με υπότιτλους.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κύκλωμα μαστροπείας εξάρθρωσε το ελληνικό FBΙ σε Αττική και Κόρινθο – Συνελήφθησαν τρία άτομα
14 Μαρτίου, 2025
Η Ψηφιακή Εξυπηρέτηση του 1555: Αμεσότητα, διαφάνεια και ευκολία στην επικοινωνία με το Δημόσιο
14 Μαρτίου, 2025
Πότε ξεκινά η ακραία αλλαγή του καιρού με τσουχτερό κρύο και χιόνια και πόσο θα διαρκέσει
14 Μαρτίου, 2025
Ομόνοια: Νέα στοιχεία για τον θάνατο του τουρίστα που βρέθηκε με δεμένα χέρια – Η φιάλη με άζωτο και το σενάριο της αυτοκτονίας
14 Μαρτίου, 2025
Νέο κυβερνητικό σχήμα: Τα μηνύματα των αλλαγών και ο ρόλος της νέας γενιάς
14 Μαρτίου, 2025
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τον ανασχηματισμό: «Η κλεψύδρα της ΝΔ άδειασε»
14 Μαρτίου, 2025
Μαρινέλλα: Η βελτίωση στην ομιλία της μετά την επιστροφή στο σπίτι – Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της
14 Μαρτίου, 2025
Ποιοι είναι οι νέοι Υφυπουργοί της Κυβέρνησης
14 Μαρτίου, 2025
Νέα Αριστερά: «Ανασχηματισμός με αρκετή από ακροδεξιά, ολίγη από εσωκομματικές, προεκλογικές διευθετήσεις και άφθονη δόση Predator»
14 Μαρτίου, 2025
Νίκος Βέρτης: Στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης ο τραγουδιστής μετά από μήνυση πρώην συνεργάτη του για ψευδορκία
14 Μαρτίου, 2025