Σε συναγερμό η Πάτρα μετά τον θάνατο του 20χρονου φοιτητή από μηνιγγίτιδα – Σπεύδει εκτάκτως κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Πάτρα μετά τον θάνατο 20χρονου φοιτητή από μηνιγγίτιδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Στην πόλη σπεύδει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ενώ υπάρχει αναβρασμός λόγω του καρναβαλιού και της συγκέντρωσης κόσμου από όλη την Ελλάδα.

Ο νεαρός πήγε κανονικά στο μάθημά του την περασμένη Δευτέρα ωστόσο γυρνώντας στο σπίτι του ωστόσο, όπου μένει μαζί με την αδελφή του, ένιωσε αδιαθεσία.

Άμεσα διαπίστωσε πως είχε πυρετό και η αδελφή του βλέποντας την έντονη κόπωση αλλά και κάποια μελανώματα που εμφανίστηκαν, τον πήγε στα Επείγοντα του Πανεπιστημιακού.

Η επιδείνωση της υγείας του 20χρονου φοιτητή ήταν ραγδαία με αποτέλεσμα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, να «καταλήξει» χθες Τρίτη.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε την Τετάρτη 29/1 η εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» το πανεπιστημιακό ίδρυμα έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα, έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών του 20χρονου, ενώ έχει αναβληθεί και η εξεταστική.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα sosiatroi, η οξεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμία και η κεραυνοβόλος μηνιγγιτιδοκοκκαιμία, με ή χωρίς μηνιγγίτιδα, συγκαταλέγονται στις ελάχιστες λοιμώξεις που μπορούν να προκαλέσουν θάνατο σε ένα -κατά τα άλλα- υγιές άτομο μέσα σε λίγες ώρες. Περίπου το 25% των λοιμώξεων από μηνιγγιτιδόκοκκο ξεκινά ως οξεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμία, ενώ το 50% των μηνιγγίτιδων συνοδεύεται από σημεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμίας. Τα αρχικά συμπτώματα, ωστόσο, είναι συχνά μη ειδικά, γεγονός που καθυστερεί τη διάγνωση.

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να προκαλέσει διάφορα λοιμώδη σύνδρομα, με τις σοβαρότερες μορφές να περιλαμβάνουν την οξεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμία και την κεραυνοβόλο πορφύρα (purpura fulminans). Η τελευταία αποτελεί σοβαρή επιπλοκή της νόσου, εμφανιζόμενη στο 15-25% των περιπτώσεων μηνιγγοκοκκαιμίας.

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ΜΕΘ
Σημαντικά σημεία της κεραυνοβόλου μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης περιλαμβάνουν τη νέκρωση των άκρων, ιδίως των δακτύλων. Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, κατά την οξεία λοίμωξη είναι πιθανό να παρουσιαστούν αιμορραγία των επινεφριδίων, επιπεφυκίτιδα, αρθρίτιδα, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, πνευμονία, περιτονίτιδα και νεφρικά έμφρακτα.

Σπανιότερες αλλά σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν πάρεση κρανιακών νεύρων, υποσκληρίδια συλλογή, εμπύημα, εγκεφαλικό απόστημα, αταξία, επιληπτικές κρίσεις, τύφλωση και αποφρακτικό υδροκέφαλο. Στα παιδιά, η πιο συχνή νευρολογική συνέπεια είναι η κώφωση, η οποία παρατηρείται σε ποσοστό 5-10%.

Η θνητότητα της κεραυνοβόλου σηψαιμίας μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 15-20%.

Διαβάστε σχετικά

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Παύλος Μαρινάκης: Κατέρρευσε το αφήγημα περί συγκάλυψης στα Τέμπη
12 Απριλίου, 2025
Διπλό φονικό στο Αίγιο: «Δεν είχα πάρει τα χάπια μου» είπε ο δράστης στους αστυνομικούς – «Ήταν αναμενόμενο» λένε οι συγγενείς του 23χρονου
12 Απριλίου, 2025
Κωστης Χατζηδάκης: Νομοσχέδια για το βαθύ κράτος και τη βελτίωση της καθημερινότητας
12 Απριλίου, 2025
Συμφωνία επί της αρχής στον ΠΟΥ για μελλοντικές πανδημίες
12 Απριλίου, 2025
Υπόθεση Λεύκοβιτς: «Ο βιολογικός πατέρας μου με βίαζε μέσα στο παιδικό μου δωμάτιο στο ίδιο μας το σπίτι»
12 Απριλίου, 2025
«Ομάδα Αλήθειας»: Οι αποκαλύψεις του Inside Story, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και η απάντηση της κυβέρνησης
12 Απριλίου, 2025
Μυτιλήνη: Με πολυβόλο όπλο άνοιξαν πυρ οι Τούρκοι κατά πλωτού του Λιμενικού Σώματος
12 Απριλίου, 2025
Αίγιο: Το τηλεφώνημα στην Αστυνομία δύο μέρες πριν το φονικό
12 Απριλίου, 2025
Τι δείχνουν οι κάμερες για την βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Hellenic Train
12 Απριλίου, 2025
ΗΠΑ: Δίωξη σε βάρος 32χρονου για απειλές κατά της ζωής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλων αξιωματούχων
12 Απριλίου, 2025