Σε συναγερμό οι Αρχές και στην Ελλάδα μετά τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία

Σε συναγερμό έχει θέσει τις ελληνικές Αρχές η φονική κακοκαιρία στην Ισπανία με τους εκατοντάδες νεκρούς και τις ανυπολόγιστες καταστροφές.

Ειδικοί, επιστήμονες, τοπικές Αρχές εμφανίζονται ανήσυχοι για το τι θα συμβεί αν παρόμοια κακοκαιρία πλήξει και την Αττική, με όλους να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για το κατά πόσο ο Κηφισός μπορεί να αντέξει και να συγκρατήσει το νερό.

«Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Βλέπουμε πώς είναι ο Κηφισός στη φυσική του μορφή. Αυτήν τη μορφή δεν την διατηρήσαμε ενώ υπάρχει η νομοθεσία που λέει ένθεν και ένθεν της κοίτης απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα σε πλάτη αντίστοιχα του πλάτους της κοίτης», λέει στο MEGA ο Χρήστος Καραβίτης, καθηγητής διαχείρισης υδάτινων πόρων.

«Ο Κηφισός αντέχει στην πλημμύρα της πεντηκονταετίας»

«Οι ανθρωπογενείς επεμβάσεις έχουν καθορίσει τη σημερινή μορφή του Κηφισού από τις Τρεις Γέφυρες και κάτω, όπου ο Κηφισός από ένα ανοιχτό ποτάμιο ρεύμα, μετατρέπεται σε έναν κλειστό αγωγό».

«Δεν μας απασχολεί η χωρική κατανομή της βροχής, μας ενδιαφέρει να υπάρχει η οποιαδήποτε βροχή πέφτει στην υδρολογική λεκάνη του ποταμού. Βρέχει και η βροχή συγκεντρώνεται στην κοίτη του ποταμού. Όταν η βροχή είναι μικρή, το νερό, ένα κομμάτι του, διηθείται, μπορεί να το αντιμετωπίσουμε τοπικά και μακροσκοπικά, αλλά όταν έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα δηλαδή μεγάλη ένταση βροχής σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δεν προλαβαίνει να διηθηθεί γιατί η ταχύτητα επιφανειακής κύλισης είναι 10πλασια και 100νταπλασια της ταχύτητας διήθησης», συμπληρώνει.

Όπως λέει ο ίδιος:

«Σαν οργανωμένη κοινωνία φτιάξαμε έργα απορροής της πλημμυρικής παροχής. Ποια είναι αυτά τα έργα; Να πάρουμε το νερό που πέφτει και να το μεταφέρουμε ασφαλώς στο Φάληρο. Όλα τα έργα πολιτικού μηχανικού γίνονται με συγκεκριμένη μέγιστη πλημμύρα. Ο Κηφισός αντέχει, και όλες οι μελέτες δείχνουν σε αυτό, στην πλημμύρα της πεντηκονταετίας, δηλαδή στη μέγιστη πλημμύρα που θα σημειωθεί τουλάχιστον μία φορά μέσα σε 50 χρόνια. Αν έρθει μεγαλύτερο ποσό βροχής, τα έργα δεν αντέχουν».

Σύμφωνα με τον κ. Καραβίτη:

«Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ο χρόνος έγκαιρης προειδοποίησης. Στον Κηφισό έχουμε περίπου 12 ώρες χρόνο συγκέντρωσης που σημαίνει ότι έχουμε 7 – 8 ώρες να ειδοποιήσουμε τον πληθυσμό αν έρχεται η βροχή. Αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί έγκαιρης προειδοποίησης, ό,τι και να πούμε θα θρηνούμε θύματα».

«Θα γίνει το κακό, είναι θέμα χρόνου»

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ιωακειμίδης, καθηγητής φυσικών καταστροφών ΕΜΠ και πρώην δήμαρχος Ρέντη – Νίκαιας, σημειώνει:

«Στον Κηφισό, πήραμε τις μετρήσεις πεντηκονταετίας, είναι λίγο τα 50 χρόνια, αλλά να δούμε ποια 50 χρόνια. Είναι το ’32 ’82, πήραμε τις βροχοπτώσεις αυτής της πεντηκονταετίας. Το υλοποιήσαμε το έργο 20 χρόνια μετά, το 2004, και είμαστε τώρα 20 χρόνια ακόμα πιο μετά. Έχουν αλλάξει τα πάντα. Η Αττική τότε είχε πράσινο, το νερό κρατιόταν εκεί, σήμερα δεν κρατιέται, οι αγωγοί που έφταναν στον Κηφισό ήταν πολύ λιγότεροι από ό,τι είναι σήμερα και το σημαντικό είναι πόσο γρήγορα θα φτάσει το νερό στον Κηφισό».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Οφείλουμε να κάνουμε μια καινούργια μέτρηση, ένα καινούργιο σχέδιο με σενάρια. (…) Υπάρχει ένας εύκολος και φθηνά σχετικά τρόπος να έχουμε τουλάχιστον πρόβλεψη. Μπορούμε να βάλουμε σταθμούς μέτρησης που μετράνε το νερό του Κηφισού και την ίδια στιγμή σε επαφή με το Αστεροσκοπείο, επειδή ξέρουμε την βροχή που πέφτει από τους διαφορετικούς σταθμούς, να υπολογίσουμε το νερό που θα έρθει πολύ γρήγορα στον Κηφισό. Όταν μετράμε το νερό και ξέρουμε αυτό που συνεχίζει να πέφτει, εύκολα μπορούμε να κάνουμε μία πρόβλεψη».

«Πρέπει να βρεθούν πάρα πολλά λεφτά αν θέλουμε να σώσουμε την Αττική, τα οποία δεν υπάρχουν. Θα γίνει το κακό, είναι θέμα χρόνου, είναι σίγουρο ότι θα γίνει. Θα έρθει και στην πόρτα σου κάποια στιγμή», καταλήγει.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Παπαστεργίου: Ακόμη δεν έχει γίνει κατανοητή η ίδια η κυβερνοασφάλεια ως οντότητα, ως λειτουργία, ως αναγκαιότητα
22 Νοεμβρίου, 2024
Ελεύθερη η Ειρήνη Μουρτζούκου έως τις 28 Νοεμβρίου – Τι ζήτησε από το δικαστήριο
22 Νοεμβρίου, 2024
Νέο Ηράκλειο: Μάθημα σε σχολεία ερείπιο – Καταρρέουν σοβάδες, κινδυνεύουν μαθητές
22 Νοεμβρίου, 2024
Ακρίβεια: Αυξάνονται αντί να μειώνονται οι τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ παρά το ταμπελάκι μείωσης της τιμής
22 Νοεμβρίου, 2024
ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ | EXTROVERSION: Το Moxy Art Affair υποδέχεται έργα υπό την επιμέλεια της εικαστικής ομάδας ‘’Ξύλινος Ιππέας’’
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τους κατοίκους της πολυκατοικίας των Αμπελοκήπων – Πλήρης αποκατάσταση των ζημιών με κρατική αρωγή
22 Νοεμβρίου, 2024
Μήνυση από 55χρονο κατά γιατρών της Θεσσαλονίκης – Τον χειρούργησαν για σκωληκοειδίτιδα και ένα χρόνο μετά του είπαν πως έχει καρκίνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Λονδίνο: Εκκένωση τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο Gatwick – «Περιστατικό ασφαλείας» υπό διερεύνηση
22 Νοεμβρίου, 2024
Το “2ο Growthfund Summit” στις 4 Δεκεμβρίου 2024 στο Ζάππειο Μέγαρο
22 Νοεμβρίου, 2024
Bitcoin: Πτήση προς ιστορικό ρεκόρ ελέω Τραμπ – Αγγίζει τα $100.000
22 Νοεμβρίου, 2024