Σε ύφεση φαίνεται ότι βρίσκεται η σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη με τον πιο ισχυρό σεισμό των τελευταίων ωρών να είναι έως 3 Ρίχτερ στις 9:30 το πρωί, με εστιακό βάθος 14 χιλιόμετρα και 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμοργού.
Την ίδια ώρα όμως ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή ενώ οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού να παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη, ενώ το απόγευμα τα δείξουν και πρώτες βοήθειες σε όσους έχουν δηλώσει συμμετοχή.
Οι κάτοικοι του νησιού προσπαθούν σταδιακά να επιστρέψουν στην κανονικότητα, ενώ οι ντόπιοι που είχαν αποχωρήσει από την Σαντορίνη αρχίζουν να γυρνάνε. Παράλληλα γίνονται καθημερινά έλεγχοι στα δημόσια κτίρια του νησιού. Κλιμάκιο του τεχνικού επιμελητηρίου προχώρησε σε αυτοψία στα σχολεία του νησιού και στη συνέχεια αναμένεται να κατηγοριοποιηθούν τα κτίρια και θα αναλυθούν εάν χρήζουν επισκευών.
Σήμερα, Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, συνεδριάζουν οι δύο αρμόδιες επιτροπές για να παρθούν αποφάσεις σχετικά με το εάν θα πραγματοποιηθεί άρση μέτρων κι εάν τελικά τα σχολεία θα ανοίξουν την Δευτέρα.
Συγκεκριμένα, το απόγευμα, θα συνεδριάσουν οι Επιτροπές Σεισμικού Κινδύνου και Ηφαιστειακού Τόξου, όπου οι επιστήμονες θα εξετάσουν όλα τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους μελετώντας οποιαδήποτε επικινδυνότητα.
Πάνω από 22.000 οι σεισμοί
Περισσότεροι από 22.600 σεισμοί έχουν καταγραφεί από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 19 Φεβρουαρίου 2025, σύμφωνα με τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.
Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ η σεισμική δραστηριότητα παρουσιάζει σταδιακή ύφεση, τόσο ως προς τον ημερήσιο αριθμό σεισμών όσο και ως προς το μέγιστο μέγεθος, χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποια νέα μικροσεισμική έξαρση από τις 15 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, η Επιτροπή προειδοποίησε για κατολισθήσεις στη Σαντορίνη, ακόμη και μετά την παύση της σεισμικής δραστηριότητας, καθώς μια έντονη βροχόπτωση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης, επιταχύνοντας τις διεργασίες.
«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι περιοχές με διαφορική διάβρωση, όπου τα λιγότερο ανθεκτικά πετρώματα αποσαθρώνονται, αφήνοντας εκτεθειμένα τα ανθεκτικότερα στρώματα, τα οποία στη συνέχεια καταρρέουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ηφαιστειακές λάβες, που συχνά χάνουν την υποστήριξή τους από το υποκείμενο πέτρωμα, οδηγώντας σε καταρρεύσεις», επισήμανε μεταξύ άλλων.
Εξετάζονται μέτρα για την πυκνή δόμηση στην καλντέρα
Μέτρα για να μπει φρένο στην πυκνή δόμηση που αναπτύσσεται στο χείλος του γκρεμού της Σαντορίνης, εξετάζουν οι επιστήμονες, προκειμένου να αποφευχθούν καταρρεύσεις. Επίσης, μηχανικοί συνεχίζουν τους ελέγχους σε δημόσια κτήρια, ενώ δειλά-δειλά κάτοικοι που είχαν αποχωρήσει λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, επιστρέφουν στο νησί.