Demonstrators are painted red, symbolizing blood during a protest against Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu's government and demanding elections, in Tel Aviv, Israel, Saturday, June 22, 2024. (AP Photo/Leo Correa)

Σε ύψιστο συναγερμό η Μέση Ανατολή: Προς το «σημείο μηδέν» εν αναμονή της επίθεσης του Ιράν

Εξαιρετικά κρίσιμες θεωρούνται θεωρούνται στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει σε εκτόξευση πυραύλων στο Ισραήλ, την ώρα που η παγκόσμια διπλωματία προσπαθεί να αποτρέψει το χτύπημα που μπορεί να οδηγήσει σε γενίκευση του πολέμου.

Η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον του Ιράν με τον Άντονι Μπλίνκεν να τονίζει ότι όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν βήματα προς την εκτόνωση των εντάσεων.

Η επίσκεψη του Στρατηγού Κουρίλα της Κεντρικής Διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού και το μήνυμα που έστειλε προς την Τεχεράνη είναι αυτό που πρωτίστως απασχολεί το Ισραήλ.

Ωστόσο, την ίδια ώρα τα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ισραήλ να αντιδράσει μετρημένα σε ένα χτύπημα, ενώ πουθενά δεν γίνεται λόγος για συζήτηση ενός προληπτικού χτυπήματος με τους Αμερικανούς.

Ακόμη και την ύστατη στιγμή, πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποτραπεί μία απάντηση του Ιράν, όμως η Τεχεράνη διαμηνύει πως η επίθεση είναι επιβεβλημένη.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποιεί ότι «όποιος βλάψει το Ισραήλ θα το πληρώσει» και προετοιμάζεται για πολυήμερη επίθεση.

Οι Φρουροί της επανάστασης, με ανακοίνωσή τους, γνωστοποιούν πως έχουν τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην Ιρανική πόλη Μπαντάρ Αμπάς και περιμένουν το πράσινο φως από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ για να τους εκτοξεύσουν.

Συγκεκριμένα, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν: «Έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς, είμαστε έτοιμοι να τους εκτοξεύσουμε με εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ σύντομα.