Σεισμός στην Αττική: Υπάρχουν και εκπλήξεις, λέει ο Παπαδόπουλος

Για τον σεισμό που σημειώθηκε το πρωί στη Λαυρεωτική και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Αττικής μίλησε στην εκπομπή ΕΡΤNEWS Update και τον Κώστα Λασκαράτο ο καθηγητής Σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Όπως είπε, το φαινόμενο παρακολουθείται με ιδιαίτερο προβληματισμό για τον λόγο ότι το 3,8 είναι η κορύφωση μιας σεισμικής ακολουθίας η οποία ξεκίνησε στην ίδια περιοχή με μικρότερα μεγέθη στις 26 Σεπτεμβρίου, δηλαδή είναι πάνω από δύο εβδομάδες.

“Αρχικά είχαμε μικρά μεγέθη, πήγαμε στο 3,2, πριν μια βδομάδα είχαμε 3,7 και σήμερα το ξημέρωμα είχαμε 3,8. Δεν έχουμε περάσει μία κόκκινη γραμμή κινδύνου ακόμα. Αυτό είναι σαφές. Όμως από την άλλη μεριά, νομίζω ότι πρέπει να παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή” εκτίμησε και εξήγησε:

“Από το ιστορικό της περιοχής δεν προκύπτει ότι υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο. Όμως το ιστορικό μιας περιοχής δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον ισχυρό σεισμό που έγινε στην Πάρνηθα το 1999. Όλοι νόμιζαν ότι ήταν ένα ανενεργό ρήγμα, αλλά μας αιφνιδίασε. Υπάρχουν λοιπόν και οι εκπλήξεις. Εκείνο όμως που λέω είναι ότι δεν έχουμε περάσει μια κόκκινη γραμμή κινδύνου έτσι όπως εξελίσσεται. Νομίζω ότι μπορούμε να πάρουμε κάποια πρώτα επιστημονικά μέτρα. Τι θα πει αυτό. Να τοποθετηθούν περισσότερα όργανα στην περιοχή. Φορητοί σεισμογράφοι. Αυτό είναι εύκολο να γίνει, έτσι ώστε να αυξήσουμε την ανίχνευση ενότητα των σεισμών, δηλαδή να καταγράφουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια ακόμα και τους μικρότερους σεισμούς, η μελέτη των οποίων είναι πάρα πολύ χρήσιμη για να δούμε από εδώ και πέρα πώς θα πορευτούμε“.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Υεμένη: Ο ισραηλινός στρατός έπληξε στόχους των Χούθι στη Χοντάιντα (video)
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Le Parisien: Ο Ιρανός κατάσκοπος που «κάρφωσε» στο Ισραήλ τη θέση του Νασράλα
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Άγιοι Ανάργυροι: Ραγίζει καρδιές η μητέρα της δολοφονημένης Κυριακής Γρίβα – «Η ζωή μου έχει σταματήσει στην 1η Απριλίου»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Πτώσεις δέντρων λόγω των ισχυρών ανέμων – Σε επιφυλακή δήμοι και Πυροσβεστική Υπηρεσία
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον εβδομαδιαίο απολογισμό του Πρωθυπουργού: «Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη πρέπει να λάβει σύντομα τέλος»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Μήνυμα 112 για τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο στην περιοχή Ροζενά – «Παραμείνετε σε ετοιμότητα»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Θρήνος για το 19χρονο παλικάρι που έχασε τη ζωή του από την ανατροπή μηχανήματος – Εσπευσμένη διακομιδή του 20χρονου συνεπιβάτη στο ΠΑΓΝΗ
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Καταρρακώθηκα ως άνθρωπος για όλα όσα με κατηγορούν – Έχω στα χέρια επιστολές «συγγνώμης»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Χειροπέδες σε 20χρονο που ξυλοκόπησε την 17χρονη σύντροφό του στην Κοζάνη – Μεταφέρθηκε με τραύματα στο νοσοκομείο
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Ρέθυμνο: Χωρίς τις αισθήσεις του χειριστής μηχανήματος μετά από εκτροπή εκσκαφέα
29 Σεπτεμβρίου, 2024