Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Δεν βλέπουμε κάποιο στοιχείο ότι ολοκληρώνεται η ακολουθία»

Ανήσυχος για την κατάσταση στη Σαντορίνη και τους σεισμούς που συνεχίζονται για ακόμη ένα 24ωρα εμφανίζεται ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης ενώ στο νησί ο κόσμος έχει αραιώσει αισθητά.

«Η σεισμικότητα συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς, όπως τις προηγούμενες ημέρες, έντονους ρυθμούς, έχουμε αρκετά υψηλό αριθμό σεισμών με μεγέθη άνω των 4» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 6/2 στο EPTNews ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.

«Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου»

Για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής ο Βασίλης Καραστάθης υπογράμμισε: «Είχαμε και ένα ακόμη σεισμό με μέγεθος 5,2, ο οποίος δεν μεταβάλει γενικώς ουσιαστικά τη γενική εικόνα».

«Ακόμη, δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι βλέπουμε κάποιο στοιχείο που θα οδηγεί στο ότι ολοκληρώνεται σιγά σιγά η ακολουθία. Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου. Δεν έχουμε δει κάποια αραίωση, κάποιο σημάδι ότι βαίνει προς αποδρομή» τόνισε.

«Μειώθηκε το μέγιστο μέγεθος του σεισμού που περιμένουμε», λέει ο Ευθύμιος Λέκκας

Για τους αλλεπάλληλους σεισμούς που ταλαιπωρούν τις τελευταίες ημέρες την Σαντορίνη μίλησε σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και ομότιμος Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στην ένταση των σεισμών και στην συχνότητα τους και στο στο αν η Σαντορίνη θα μπορούσε να αντέξει έναν ισχυρό σεισμό όπως είναι αυτός των 6 Ρίχτερ, που είναι το χειρότερο σενάριο στην προκειμένη περίπτωση.

«Κάθε 24ωρο που περνάει και μένουμε σε αυτά τα επίπεδα σημαίνει ότι βαίνουμε προς εκτόνωση. Αλλά για να φτάσουμε στην απομείωση των σεισμικών δονήσεων και σε εμβέλεια αλλά και σε συχνότητα, θεωρώ ότι έχουμε κάποιες ημέρες ίσως και εβδομάδες ακόμα για να φτάσουμε στην ύφεση. Αυτοί οι σεισμοί μεταξύ 4 και 5 ρίχτερ απομειώνουν την σεισμική ενέργεια, χωρίς να μας προκαλούν επιπτώσεις και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία» δήλωσε.

«Μέχρι χθες λέγαμε ότι το ταβάνι ήταν μέχρι 6,2 Ρίχτερ, τώρα το κατεβάσαμε στα 6 και πιθανώς αύριο να είναι στα 5,8 Ρίχτερ γιατί γίνονται μικρότεροι σεισμοί και σιγά – σιγά απομακρύνεται ένα ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. Είναι ένα κομμάτι του ρήγματος που δεν έχει σπάσει ακόμη και σπάει και δίνει αυτούς τους σεισμού. Κάθε ημέρα που περνάει μπορεί να μειώνεται το μέγιστο μέγεθος, αυτή η σεισμικότητα έχει μεγάλη συχνότητα» σημείωσε.

«Θα έχουμε σεισμούς της τάξεως μέχρι 6 Ρίχτερ, παραπάνω δεν θα έχουμε. Τα 6 Ρίχτερ όμως μας προβληματίζει» είπε κλείνοντας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
H Πειραιώς προχωρά σε αποκλειστικές συζητήσεις με τη CVC σχετικά με την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής
6 Φεβρουαρίου, 2025
Ιταλική Πρεσβεία: Εγκαινιάστηκε στους κήπους της πρεσβευτικής κατοικίας το Κόκκινο Παγκάκι, σύμβολο της καταπολέμησης της έμφυλης βίας
6 Φεβρουαρίου, 2025
Διάταγμα που αποκλείει τις τρανς αθλήτριες από τη συμμετοχή σε γυναικείες διοργανώσεις υπέγραψε ο Τραμπ
6 Φεβρουαρίου, 2025
Πειραιώς: Ξεκίνησε το πρόγραμμα «Piraeus Startup Accelerator» για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας 
6 Φεβρουαρίου, 2025
Λαζόπουλος για Σερβετάλη, Αναδιώτη και αμβλώσεις: «Να μη στέκονται στα λόγια των παπάδων και των πνευματικών»
6 Φεβρουαρίου, 2025
Αμοργός: Κλιμάκιο του Δήμου κλείνει σπίτια με κόκκινη κορδέλα
6 Φεβρουαρίου, 2025
Μαρινάκης: Στόχος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε η αλήθεια, ούτε η δικαιοσύνη αλλά τα πολιτικά οφέλη
6 Φεβρουαρίου, 2025
Τα πλάνα του Χρήστου Μάστορα με τη Γαρυφαλλιά Καληφώνη έξω από τα δικαστήρια
6 Φεβρουαρίου, 2025
Παπαζάχος για Σαντορίνη: «Το σενάριο των 6 Ρίχτερ είναι στο τραπέζι»
6 Φεβρουαρίου, 2025
Νεκρός σε συντριβή ελικοπτέρου στην Ιταλία ο κληρονόμος της Rovagnati
6 Φεβρουαρίου, 2025