Σεισμοί στη Σαντορίνη: Κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στα ίδια επίπεδα – Τι συνιστούν οι ειδικοί

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των Επιτροπών Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Κώστας Παπαζάχος, η σεισμική δραστηριότητα είναι στα «ίδια επίπεδα και τα μέτρα παραμένουν ως έχουν».

«Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, στην περιοχή της Άνδρου έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα περισσότεροι από 1.100 σεισμοί από την 1η Φεβρουαρίου, με μέγεθος πάνω από 3 με μέγιστο αριθμό 5,3 και η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στα ίδια περίπου επίπεδα», είπε.

Υπάρχει μια ελαφρά μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας των επικέντρων προς την Αμοργό τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο, τόνισε. «Επίσης, δεν είναι ανησυχητικό ότι οι κάτοικοι στα διαφορετικά νησιά αισθάνονται με διαφορετικό τρόπο τους σεισμούς, μια και τόσο η απόσταση όσο και ο τρόπος που γίνονται σεισμοί επηρεάζει το πόσο κάθε άνθρωπος αισθάνεται αυτές τις σεισμικές δονήσεις», πρόσθεσε.

Η σεισμοηφαιστειακή διέγερση στο εσωτερικό της Kαλντέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο.

Πέρα από τα φαινόμενα αυτά, οι επιτροπές θα ήθελαν να επισημάνουν στους κατοίκους ότι πρέπει να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί από την Επιτροπή, όπως είναι η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων, η επιλογή ασφαλών διαδρομών κατά τη μετακίνησή τους στα νησιά, η αποφυγή περιοχών με έντονο καθοριστικό κίνδυνο. Ειδικά για την Σαντορίνη, η αποφυγή χρήσης των τεσσάρων λιμανιών της Καλντέρας, στα οποία αυτός ο κίνδυνος είναι αυξημένος.

Στα τέσσερα νησιά, δηλαδή στη Σαντορίνη, στην Ανάφη, στη Χίο και στην Αμοργό, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή, επιβεβαίωσε ο κ. Παπαζάχος.

Ο κ. Παπαζάχος είπε πως σύμφωνα με τις ενημερώσεις που είχαμε από τους συναδέλφους μηχανικούς στην Επιτροπή, «το σύνολο των δημοσίων κτιρίων που έχουν εξετασθεί μέχρι τώρα έχουν εμφανίσει πολύ καλή σεισμική συμπεριφορά».

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει το Σάββατο προκειμένου να επαναξιολογήσει τα νέα δεδομένα και να εκδώσει το πόρισμα.

Προβληματισμένοι οι επιστήμονες από την πρωτοφανή σεισμική ακολουθία
Από τις χθες το βράδυ μέχρι νωρίς το πρωί οι Κυκλάδες δονήθηκαν 100 φορές. Μέσα σε αυτό το διάστημα, στις 10.30 το βράδυ καταγράφηκε και το μεγαλύτερο σεισμικό μέγεθος μέχρι σήμερα, 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ. Σεισμός αισθητός και στην Αθήνα. Ένας ακόμη 5 και ένας 4.9 είναι ανάμεσα στα σεισμικά μεγέθη που καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες στις Κυκλάδες.

Προβληματισμένοι οι επιστήμονες από την πρωτοφανή σεισμική ακολουθία στο Αιγαίο, δεν μπορούν να προεξοφλήσουν αν είναι φυσιολογική ή όχι.

«Αυτό είναι το δυσάρεστο σενάριο το οποίο δεν το έχουμε αποκλείσει… η εκτίμηση μας είναι ότι είναι μια σμηνοσειρά η οποία εξακολουθεί και δίνει σεισμούς 4 και 5, 5.2. Το καλό είναι να συνεχιστεί αυτό μέχρι να ηρεμήσει, έχουμε ήδη φθάσει σε ένα σεισμό ισοδύναμο της τάξεως του 6» δήλωσε ο Θανάσης Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών στο ΕΡΤNews.

Ο κ. Γκανάς συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία, μας έχει προβληματίσει πολύ, δεν την έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο είναι δυναμικό φαινόμενο το οποίο θα έχει αυξομειώσεις».

«Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να παρακολουθούμε τη συχνότητα των σεισμών… έχουμε μια αύξηση αυτές τις ώρες στη σεισμικότητα ωστόσο όλο αυτό θα πρέπει να το δούμε στο πλαίσιο ολόκληρης της ημέρας ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα», ανέφερε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.

«Είναι πολύ πιθανό να περάσουμε και το Πάσχα με αυτή τη μέτρια δραστηριότητα των 5. 5.2 , 5.3, και απλά το θέμα είναι τώρα έχοντας φθάσει να ενεργοποιούνται ρήγματα και δίνουν 5.3 αν θα ωριμάσει περισσότερο η όλη συσσώρευση των τάσεων για να ενεργοποιήσει και το μεγάλο ρήγμα της τάξεως των 6», δήλωσε ο ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου.

Σεισμικός «μαραθώνιος»
«Είναι μία κλασσική σμηνοσειρά η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τί γίνεται.

Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤNews.

«Το πιο καλό σενάριο για όλους μας είναι να συνεχίσει αυτό το σμήνος και μην υπάρξει καμιά εξέλιξη περαιτέρω, αυτό που με ανησυχεί εμένα περισσότερο είναι αν βλέπουμε- και δεν το βλέπουμε τώρα – αν τα επίκεντρα των σεισμών εξαπλώνονται, αυτό σημαίνει ότι η ρηγματογενής περιοχή είναι ακόμη μεγαλύτερη» είπε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εγκατέστησε παλιρροιογράφο στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης για παν ενδεχόμενο. Παράλληλα συνεχώς προστίθενται νέοι σεισμογράφοι για την πληρέστερη καταγραφή.

Ενώ από τους δύο υποθαλάσσιους σεισμογράφους που ανασύρθηκαν από την Καλντέρα θα εξαχθούν πολύτιμα δεδομένα για το ακριβές επίκεντρο των σεισμών, ώστε να μπορεί η επιστημονική κοινότητα να κάνει πιο ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία της σεισμικής ακολουθίας.

Ενισχύεται υγειονομικά η Σαντορίνη
Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός εντάσεως 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε χθες είναι ο μεγαλύτερος που έχει γίνει.

Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται και σήμερα με σεισμούς από 4,5 έως και 4,9 Ρίχτερ. Έχει στηθεί κινητό επιχειρησιακό κέντρο του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών.

Όπως μας ενημέρωσε τόσο ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους όσο και ο Διοικητής στο νοσοκομείο, έχει στελεχωθεί με ειδικότητες που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση μίας ενός ακραίου σεναρίου, γενικό χειρουργό, παθολόγο, αναισθησιολόγο και ορθοπεδικό.

Άσκηση ετοιμότητας στο νοσοκομείο της Σαντορίνης
Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εκκενώνουν το νοσοκομείο. Μεταφέρουν τους ασθενείς στις πλήρως εξοπλισμένες σκηνές που έχουν στηθεί στον αύλιο χώρο, για να συνεχιστεί η νοσηλεία μετά από ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό.

Ηάσκηση για την ταχύτητα αντίδρασης, συντονισμού και ετοιμότητας των αρχών έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για έκτακτη ανάγκη και περιελάμβανε, επίσης το σενάριο της διακομιδής τραυματιών με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και έγινε παρουσία του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Διπλωματικές πηγές: Στις 17 και 18 Μαρτίου η Πενταμερής για το Κυπριακό
11 Φεβρουαρίου, 2025
Καιρός: Άστατος στα δυτικά, επιστρέφει ο χειμώνας το Σαββατοκύριακο
11 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στα ίδια επίπεδα – Τι συνιστούν οι ειδικοί
11 Φεβρουαρίου, 2025
Νεκρός εντοπίστηκε 90χρονος μετά από φωτιά στο σπίτι του στο Αγρίνιο
11 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθησαν 2 νεαροί για κλοπή δικύκλου και διακίνηση ναρκωτικών στο Νέο Ψυχικό
11 Φεβρουαρίου, 2025
Συναγερμός για την εξαφάνιση 78χρονης στα Δολιανά Πωγωνίου – Silver Alert σε ισχύ
11 Φεβρουαρίου, 2025
Στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού η παλιά δόξα του Ολυμπιακού Σάββας Παπάζογλου
11 Φεβρουαρίου, 2025
Κερατσίνι: Έληξε το θρίλερ με τον άνδρα που είχε «ταμπουρωθεί» στο σπίτι του – Είχε δραπετεύσει από ψυχιατρικό ίδρυμα
11 Φεβρουαρίου, 2025
Κερατσίνι: Άντρας βρίσκεται «ταμπουρωμένος» σε σπίτι – Δεν αφήνει τη μητέρα και την αδελφή του να φύγουν
11 Φεβρουαρίου, 2025
Πέθανε ο Θεόδωρος Χαριτόπουλος, «δεξί χέρι» του Κωνσταντίνου Καραμανλή
11 Φεβρουαρίου, 2025